ANNONSE
Annonse

Endelig er mysteriet bak Kollentåka løst!

Har du også et bestemt inntrykk av at Kollentåka har en tendens til å legge seg til akkurat når det er tid for hopprenn på Holmenkollsøndagen? Vel, nå er forklaringen her – og samtidig åpner en flott ny og svært barnevennlig utstilling på Skimuseet.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.12.2018 kl 14:17

ANNONSE
Annonse

HOLMENKOLLEN: Inni Gratishaugen bor Tåketrollene, i huler som bærer navnet Tåkeheimen. Her sitter de eldre tåketrollene ved sine vever og lager store og små, tykke og tynne tåketepper. Så snurrer de unge tåketrollene på halen sin og letter fra bakken, flyr opp mot det verdenskjente hopptårnet og legger tåketeppene fra seg – til hopperes, tusener av tilskuere og millioner av tv-seeres frustrasjon.

Men hvorfor, tenker du kanskje? Hvorfor er det viktig å legge tåka i Holmenkollbakken akkurat når vi ønsker å se best mulig? Er de onde, disse små trollene?

Vi må nesten snakke med forfatteren bak de to bøkene om Tåketrollene, Gudny Ingebjørg Hagen, hun som er så godt kjent for blånissene, hun som har skapt hele magien i Blåfjell, med den lett magiske blåtimen og det spennende samspillet med både rødnisser og de skumle menneskefolkene.

– Nei, det har seg sånn at akkurat den dagen da det er skifest og hopprenn i Holmenkollbakken, er dagen da tåketrollene har sin høytidsdag, sier forfatteren.

– Men hvorfor skal de absolutt lage tåke på høytidsdagen, spør vi, og hun viser da til Tåkefolkets visdomsord, som når det sies høyt, skal sies på ett pust (!):

«Tåke må finnes til for å gjemme det fineste vi har, så vi husker at vi er glade i det, og når tåka letter igjen, syns vi det er enda finere enn før.»

– Så tåketrollene lager tåka slik at vi skal sette pris på når den letter?

– Ja, sier hun.

I boken "Tåketroll på tåketokt" kommer det vel frem at det ideelt sett skal skje litt utpå dagen, mens det fremdeles er hoppere i farta, men akkurat der kan nok tåketrollene ha bommet litt på timingen opp gjennom årene, tenker vi.

– Majestetisk

I bok nummer to om tåketrollene møter de Blånissene, og dermed lå alt til rette for at det kunne bli en «Blåkollen»-utstilling på Skimuseet.

– Hvordan ble det egentlig bøker om tåketroll og «Blåkollen»?

– Fortellingen om Holmenkollen er jo fantastisk. Det er et majestetisk anlegg på toppen av Oslo og er et stort turistmål. Birgitte (Espeland, Skimuseets leder, red.anm.) og drodlet litt, og jeg tenkte at blånissene på en måte tilhører dette området. Jeg fikk lyst til å lage en fortelling som tilhøre stedet her, sier Hagen.

Fantastisk utstilling og tumleplass

Vi møter forfatteren i kafeen på Skimuseet, og det er naturligvis ikke bare på grunn av nærheten til Tåkeheimen i hulene under Gratishaugen. Lørdag 1. desember er det nemlig klart for den store åpningen av «Blåkollen», en aktivitetsutstilling for barn på Skimuseet. Her møtes nissene fra Blåfjell-universet og Tåketrollene fra Tåkeheimen.

Her er naturligvis hoppbakken sentrum for det hele, lagd som en stor sklie. Her er Kikutstua – og faktisk en liten «kikk-inn-stue», her er huler og ganger, natur og troll, stemningsfulle lyddusjer – en verden barna både kjenner igjen, kan drømme seg bort i – og naturligvis teste ut på forskjellige måter.

– Vi mener bestemt at denne utstillingen er helt unik i Norge, et så påkostet og utviklet småbarnstilbud for målgruppen 0-12 år, inne på en utstilling, sier Skimuseets Birgitte Espeland. Hun forteller om kjemperespons da de sendte inn en gruppe barn for å teste «Blåkollen» for noen dager siden.

– Vi ser at folk kommer inn her og bare blir stående og gape. Vi forventet at barna skulle storme inn, men de stoppet også opp og måtte områ seg litt før de utforsket videre. Det var en utrolig fin opplevelse, sier Espeland.

– Tilbakemeldingene er at det er så deilig å ikke være i et glorete lekeland, men et naturmiljø, sier hun.

Frie tøyler

Det er Claude Wittwen, designer og kunstner, som står bak utformingen av utstilingen.

– Han har fått veldig frie tøyler, og det som var spennende, var at han ikke hadde hørt om hverken blånisser eller tåketroll før han gikk i gang. Han har virkelig tatt det videre. Vi syns han har vært enormt flink, sier Espeland, og forfatterer Hagen nikker. De er veldig fornøyde med hva Wittwen og hans gjeng har fått til.

– Han har fått noen knagger å henge det på. Vi skulle ha med hoppbakken og mye ski, sier hun.

– Ta turen innom Skimuseet med barna, gjerne på en tåkedag, oppfordrer de to. Utstillingen "Blåkollen" åpner altså lørdag 1. desember klokken 11.

ANNONSE
Annonse