– En stor glede for oss å se at møblene nå kan få et nytt liv

Jubler for "nye" møbler: Fra v: Nathalia, Sanna, Aron (foran), Martin, Madelen, Live (foran) og Marius. Foto: Fredrik Eckhoff
Da Telenor innredet det som den gang var Skandinavias største kontorbygg på Fornebu for 18 år siden, kjøpte de inn 30.000 møbler. Tirsdag fikk en del av disse møblene et nytt liv hos takknemlige mottakere på Bogstad skole.
Publisert: 24.09.2019 kl 13:20
Sist oppdatert: 25.09.2019 kl 09:59
BOGSTAD: Gjenbruk er i vinden, og få er så opptatt av gjenbruk som skoleelever. Bogstad-elevene er intet unntak, og de sto i kø for å hjelpe til da det nesten var julaftenstemning i skolegården tirsdag. Da kom den første lastebilen med møbler. Ifølge rektor Karoline Hoel Balstad er dette første gang skolen får «nye» møbler siden den var ny for 15 år siden.
– Vi har snakket mye om møblering for læring, og vi driver alternativt på flere arenaer, sier rektor, som minner om at Bogstad er en baseskole, noe som krever litt ekstra av fasilitetene.
– Nå er det gjerne sånn at elever får oppgaver og går et sted og gjør dem. Det passer ikke lenger alltid å bli sittende ved pulten, selv om vi også naturligvis gjør det, sier rektoren.
Klassisk, ikke trendy
Hun er strålende fornøyd med at Telenor nå tar av sitt overskudd og donerer meget brukbare møbler. Vi møter Telenor interiøransvarlig, Christine Aasenden og Lise Thoresen fra den danske kontormøbelleverandøren Holmris.
– Vi kjøpte inn 30.000 møbler, og nå har vi stadig færre ansatte og har et overskudd av møbler. Vi prøver å tenke bærekraftig og ansvarlig. Vi valgte bevisst en kvalitet som skulle gi møblene et langt liv med et uttrykk som var klassisk og moderne, men ikke trendy. Det har i ettertid vist seg å være både bærekraftig og økonomisk lønnsomt, sier Aasenden, som forteller at de tidligere har donert mye møbler til for eksempel veldedige organisasjoner.
– Noen av møblene våre har en salgsverdi, andre ikke, men felles for alle er at de har lang en levetid og masse gjenstående brukstid. Da gjør vi vårt beste for å gjenbruke overskuddmøbler mellom byggene vår, sier hun.
Dansker som tenker miljø
Denne gangen var det et ganske stort volum som Telenor ikke lenger hadde bruk for i sine kontorbygg.
– Vi måtte raskt frigjøre arealer til nye leietakere på hovedkontoret på Fornebu og trengte å kvitte oss med hundrevis av lagrede møbler. VI ønsket igjen å gjøre det på en miljømessig god måte og allierte oss med møbelleverandøren vår Holmris - B8, som har et stort donsajonsnettverk. De har gjort en fantastisk jobb – på en vel en uke har de tømt bygget og gitt bort mye møbler – nær 200 bare til Bogstad skole. Det er en stor glede for oss å se at møblene nå kan få et nytt liv hos noen som trenger dem, sier Aasenden.
Artikkelen fortsetter under bildet.

Fra v: Lise Thoresen (Holmris - B8), Christine Aasenden (Telenor), og Bogstad-rektor Karoline Hoel Balstad tester ut nye, brukte møbler donert fra Telenor til Bogstad skole. Foto: Fredrik Eckhoff
– Dette har vi holdt på med i flere år i Danmark. Nå gjør vi det også i Oslo, sier Lise Thoresen hos Holmris - B8. – Dette er den første store donasjonen vi er med på her.
– Men som leverandør av kontormøbler lønner det seg vel mest å selge nytt?
– Ja, det kan du si, men vi ønsker også å være sosialt ansvarlige, sier hun.
Fornøyde elever
En stor gjeng med Bogstad-elever var plukket ut til å hjelpe da det første møbellasset kom tirsdag formiddag. En av guttene sa det slik da rektor spurte om de likte ominnredningene som var i gang på skolen:
– Etter at vi har ommøblert, er det lettere å gjøre oppgavene våre, sa han.
Hovedmålet er at elever og lærere skal få hyggeligere klasserom, som er bedre tilrettelagt for for eksempel bruk av Ipad og nye måter å løse oppgaver på.
– Vi har en veldig hyggelig rektor som ønsker at vi skal ha det så bra som mulig, sier Martin, som er opptatt av at på en baseskole passer det veldig godt å ha sofa i hjørnet av klasserommet.
Elevene har begynt å legge merke til at det er en stund siden det kom noe nye møbler på skolen deres.
– Noen av stolene på «Hjertet», som er biblioteket vårt, er det hull i. Da blir det harde å sitte på, sier Sanna, mens hun også påpeker at gjenbruk er bra, for da slipper man å kaste møblene og lage nye. Det er bra for klima og miljø.
– Når man lages nye møbler, lages det sikkert gifter som ikke er bra for oss mennesker og for naturen, sier Live.
Marius drømmer også om å få inn noen deilige stoler og sofaer i klasserommene.
– Noen ganger når vi har musikk, jobber vi forskjellige steder, og noen ganger sitter vi bare på gulvet. Da hadde det vært greit å ha noe sitte på! sier hun.