Akersposten

- En dør til det virkelige liv

GENERASJONSVENNER: Alder er bare et ord når vennskap oppstår mellom mennesker. På Ullern Frivilligsentral fra venstre: Vivi Lu, Sissel Hartvig, Dennis Widlic, Tage Slind Jensen, Ruth Hilda Gurholdt og Liv Marie Alnæs. Foto: Vidar Bakken

Hva har de til felles når avstanden kan være mer enn 70 år i aldersforskjell? Stikkordet er vennskap.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 06.10.2019 kl 12:19

ULLERN: Sissel Hartvig (83) og Dennis Widlic (20) er bestevenner. Det samme er Ruth Hilda Gurholt (96) og Tage Slind Jensen (21). Akersposten møtte vennene på Ullern Frivilligsentral.

Kompisen min

Besøkstjenesten er et kjærkomment bidrag til mange eldre i bydelen.

- Det er helt fantastisk. Dennis er kompisen min – en svært god venn. Vi går lange turer og avslutter gjerne med en deilig middag hjemme hos meg. Jeg gleder meg like mye til Dennis sine besøk hver gang, forteller en entusiastisk Sissel.

- Det er gjensidig. Jeg ser ikke på det som en tjeneste. Det er som å besøke et familiemedlem. Jeg har aldri opplevd å ha hatt besteforeldre og det får jeg på en måte oppleve nå. Det betyr mye, sier studenten Dennis.

Bro over generasjoner

Ruth Hilda Gurholdt er også opptatt av vennskapet som har oppstått.

- Tage er en venn. Jeg håper Tage ser det på samme måten, sier Ruth.

Det kan Tage bekrefte.

- Vi har det veldig hyggelig sammen, vi går turer når det er fint vær, eller er på Meny når vi har lyst til det. Jeg synes det er flott av vi kan ha et vennskap som bygger bro over generasjonene. Det er et fint aspekt med det å være besøksvenn, sier Tage, som også er student og har vært Ruths besøksvenn ukentlig i ett og et halvt år.

- Jeg bor like ved Frognerparken med flott utsikt til parken. Der kan vi også sitte på terrassen og nyte utsikten til alle trærne og plantene. Blomster-Finn, Finn Schjøll altså, sa en gang til meg at jeg var heldig som hadde hele Frognerparken som hage, smiler Ruth, som understreker at Tages besøk er svært viktig for henne.

Saken fortsetter under bildet

TAGE FØRST: Hvis noe kolliderer, så er det Tage som er Ruths førstevalg. Foto: Privat

Tage først

Hun får også hjelp av hjemmetjenesten, men av og til kan det kollidere med besøk av Tage.

- Når det kolliderer, så vil jeg ikke miste Tage. Besøkene betyr veldig mye. Da vet jeg at jeg får komme ut. Jeg ser så dårlig nå og da er det trygt med Tage. Med han får jeg en dør til det virkelige liv.

- Vi er også begge glad i litteratur og nå går det i lydbøker. De to siste har vært Anna Karenina av Leo Tolstoj og Blå av Maja Lunde, sier Tage.

Ruth forteller at hun også har lest Bienes historie av Maja Lunde og begge bøkene har gjort inntrykk på henne.

- Jeg følger jo med og jeg er bekymret for dem som kommer etter meg, sier Ruth.

En hånd å holde i

Sissel og Dennis er som sagt turkamerater og Sissel understreker hvor trygt det er med Dennis.

- Jeg er jo blitt litt ustø og jeg blir litt som en full sjømann på tur alene. Da er det godt å ha en hånd å holde i. Dennis er turvennen som også er blitt en sjelevenn, sier Sissel.

- Det er en god hånd å holde i, smiler Dennis.

EN GOD HÅND: Sissel og Dennis er bestevenner og turkamerater. Foto: Privat

Sissel var en av dem som selv tok initiativet til å bli besøksvert gjennom å ta kontakt med Ullern Frivilligsentral.

- Jeg tenkte at det kanskje ville komme en sprek dame på 60 – 65 år sammen med den ansatte fra Ullern Frivilligsentral, men så er det en guttunge som kommer på døren!

- Jeg er imponert over at unge mennesker som er travelt opptatt av studier og arbeid tar seg tid til å bli besøksvenn. Møtet med disse er inspirerende for oss eldre, fortsetter Sissel.

Veldig givende

Til stede er også Vivi Lu. Hun har tidligere vært besøksvenn og har nå kommet tilbake etter et studieopphold på New Zealand.

- Jeg har vært besøksvenn i flere omganger. Først med en veldig hyggelig dame i åttiårene, frem til hun kom på sykehjem. Senere med en eldre mann som dessverre har falt fra. Nå vil jeg gjerne fortsette som besøksvenn. Jeg synes det er veldig givende og få være sammen med andre generasjoner som har vokst opp i Norge, i og med at min familie ikke opprinnelig kommer fra Norge, sier Vivi.

Utvider tjenesten

Liv Marie Alnæs er konsulent ved Ullern Frivilligsentral. Hun er glad for de gode relasjonene som oppstår gjennom besøkstjenesten.

- Vi er utrolig glade for at unge mennesker tar seg tid til å bli besøksvenn, og at det oppstår gode vennskap over generasjonene. Likevel er det ofte godt voksne som blir besøksvenner og vi ønsker oss fortsatt besøksvenner i alle aldre. Nå føler vi at vi har kapasitet til å utvide tjenesten. Vi vet at det er flere som kan ha behov for dette tilbudet og vi oppfordrer flere eldre til å ta kontakt, slik at vi kan formidle kontakt med en besøksvenn. Samtidig vil vi gjerne at flere som kan tenke seg å bli besøksvenn melder seg, sier Alnæs.

Hun understreker at det er trygge og gode retningslinjer knyttet til besøkstjenesten.

- Under det første møtet vil vi gjerne vite hva en besøksvert ønsker gjennom å ha en besøksvenn. De som melder seg som besøksvenn blir intervjuet av en av våre ansatte, og det første møtet hos besøksverten er alltid sammen med en ansatt. I tillegg følger vi opp med kontakt med både de frivillige og mottakere av tjenesten for å se at dette fungerer. Det skal føles godt og trygt for begge parter, sier Alnæs.

- Bare spre ordet. Jeg vet det er mange som har lyst og tid til å bli besøksvenn. Det er utrolig hyggelig, sier Tage.

- Jeg vil gjerne si at jeg er takknemlig for at vi har en Frivilligsentral som fungerer, avslutter Ruth.

Bli en venn og få en igjen!
Ta kontakt med Ullern Frivilligsentral om du enten ønsker en besøksvenn eller vil bli besøksvenn.

ullernfrivilligsentral@bymisjon.no / tlf. 22 52 30 05

Følg Ullern Frivilligsentral på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...