ANNONSE
Annonse

– En brutal beskjed å få

– Glem aldri gleden ved livet, sier jan Kærup Bjørneboe. Onsdag klokken 12 kan du hære ham på Ullern kultursenter.

– Du er ikke alene selv om du har parkinson, sier Jan Kærup Bjørneboe til Akersposten. – Glem aldri gleden ved livet, fortsetter han.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2018 kl 09:56

ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: Onsdag 31. januar klokken 12 snakker han om temaet på Ullern kultursenter. Dr. Parkinson, I presume ..., har han kalt foredraget sitt. Sosialt samvær - andre mennesker - er en viktig medisin også i denne sammenhengen.

– Mellom en og to prosent av befolkningen vil utvikle parkinsonisme etter fylte 65 år, sier Kærup Bjørneboe. Han har selv sykdommen, som kommer snikende. Både kvinner og menn rammes.

– Folk med parkinson har stor tro på framtiden, selv om en vet at dette er en sykdom, som ikke lar seg kurere. En må ganske enkelt finne fram til hvordan en skal leve med «Herr Parkinson», sier Kærup Bjørneboe. Det er rundt 8000 med denne nevrologiske sykdommen i Norge.

SLEMT

– En må leve SLEMT.

– Hva mener du med det?

– En må finne en ny måte å leve på, tilpasset den enkelte. Først og fremt må en opprettholde de sosiale relasjonene. S-en står for det sosiale. Å få vite at en er rammet av parkinson, er en brutal beskjed å få. Mange blir deprimerte.

L-en står for logopedi. En må trene stemmen.

– E-en står for ernæring. En må passe på å spise, slik at hjernen får riktige stoffer.

M-en står for medisin. Det finnes medisiner, som demper en del symptomer.

– T-en står for trening. Det er meget viktig.

Det finnes egne treningsgrupper for folk med parkinson, blant annet på CC Vest.

Rusa på velbehag

– Årsaken til sykdommen er mangel på dopamin i hjernen. Det ble oppdaget på 1960-tallet. En kan også kalle dopamin for et lykke-hormon. Når dette reduseres, blir en lett deprimert og mange isolerer seg. En må heller gå ut blant folk og på påfyll ved å le og hygge seg sammen med andre. Andre mennesker er en fantastisk medisin. Vi klarer oss ikke uten, sier Bjørneboe.

En trenger ikke bruke hasj, alkohol eller andre stoffer for å oppleve velbehag. Kroppen har et slikt rusmiddel på lager - dopamin. Når dette minskes, må en selv aktivt arbeide for at dette stoffet i hjernen blir stimulert.

– Hver og en må finne fram til sin måte å få opplevelse av velbehag, at en har det godt, at en gjør noe som oppleves som en berikelse, som gir en godfølelse. Glem aldri gleden ved livet, sier Jan Kærup Bjørneboe.

LES OGSÅ: Vinteren og våren på Ullern kultursenter: – Utrolig mange gode

ANNONSE
Annonse