Akersposten

Økt narkobruk blant unge i Oslo vest:

- En alvorlig utvikling 

ØKT BRUK AV NARKOTIKA: Akersposten har gjennom mange år tatt opp rusproblematikk knyttet til unge i Oslo vest. Oppvekstsjefen i bydel Ullern, Lennart Hartgen, beskriver situasjonen som bekymringsfull. Foto: Fredrik Eckhoff og Oslo kommune

Villastrøk og store hus på hovedstadens vestkant gjør det vanskelig å nå frem med forebyggende rusarbeid: - Ungdommer trekker til private arenaer og går «under jorda», sier oppvekstsjef.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 12.12.2017 kl 16:59

ULLERN: Vil stoppe «vestkantfylla», skrev nrk.no i midten av mars tidligere i år, og viste til at mange videregåendeelever får lov til å drikke alkohol av foreldrene sine. 

I den sammenheng ba bydelene på hovedstadens vestkant, med støtte fra politiet, om at foreldre må sette klare grenser for ungdommen.

Tall fra NOVA (forsker blant annet på ungdom og familie), dokumenterte også at foreldre i Oslo vest - oftere enn andre - kjøper alkohol til barna.

I 2016 skrev Akersposten at det drikkes fortsatt mest blant unge i Oslo vest.

Et snaut år senere viste vi også til statistikk som avslører at hele 21 prosent av ungdomsskoleelevene i Bydel Ullern har drukket seg beruset.
 

Bedre tider?

Akersposten ønsker på tampen av 2017 å finne ut om den yngre garde og deres foresatte har tatt et oppgjør med den omdiskuterte bruken av rusmidler i Oslo vest. 

Vi tar kontakt med Anders Bakken, som til daglig jobber som forsker for NOVA og Høyskolen i Oslo og Akershus, for å høre om det foreligger en oppdatert rapport. 

- Vi har dessverre ikke noen nye tall på hvor mange Oslo-ungdommer som får alkohol av foreldrene sine. Den siste undersøkelsen fra Oslo er fra 2015 (Ung i Oslo 2015), men der ble ikke ungdommene spurt om de får alkohol av foreldrene sine, skriver forskeren i en epost til Akersposten. 

I stedet snakker vi med Lennart H. Hartgen, kultur- og oppvekstsjef i Bydel Ullern. Avdelingssjefen sier innledningsvis at Ung i Oslo-undersøkelsen fra 2015 angir et omfang av rusbruk blant ungdom på vestkanten som ikke kan ignoreres.

- Vi vet at i kjølvannet av overdrevet alkoholbruk, dukker det blant annet opp historier om vold og/eller seksuelle overgrep, sier Hartgen.

Oppvekstsjefen understreker videre at det jobbes konstruktivt med å forebygge misbruk av rusmidler, blant annet i form av et aktivt SaLTo-samarbeid (samarbeidsmodellen til Oslo kommune og Oslo politidistrikt, for å forebygge kriminalitet og rusmisbruk blant barn og unge). 

- Vi har utviklet en egen handlings- og tiltaksplan for å forebygge rusbruk gjennom en rekke tiltak. Et av tiltakene for å påvirke holdninger, er en foreldrerettet brosjyre som vi har utviklet i samarbeid med Nordre Aker. Nå skal også både Bydel Vestre Aker og Bydel Frogner ta denne i bruk. Brosjyren retter seg mot foreldre og utfordrer de holdningene vi ser til alkohol og deling av alkohol med barna.

- Brosjyren, som vi deler ut i forbindelse med foreldremøter osv. er ikke et engangsstunt. Vi kommer til å bruke denne som «inngangsport» til samtaler med foreldregruppene i lang tid fremover, sier Hartgen - og tilføyer at bydelen er i ferd med å ansette en egen UngdomsLOS og rusforebygger, som skal jobbe med disse problemstillingene.

- Føler du jobben som gjøres i dag har en virkning?

- Det er generelt vanskelig å empirisk isolere effekter av slike tiltak, men dersom vi ikke gjør noe, oppnår vi ingenting. Vi må prøve å påvirke holdninger og opplyse foreldre, sier Hartgen. 
 
Oppvekstsjefen i Ullern forteller om en homogen bydel, sammenlignet med mange andre bydeler. 

Og det på godt og vondt. 

- Vi har mange villastrøk, med store hus, kjellerstuer og sånt. Da er det ofte slik at ungdommer trekker til private arenaer og går litt «under jorda». Det gjør at det kan være vanskelig å nå frem og få jobbet med påvirkning slik vi ønsker, sier Hartgen

Kultur - og oppvekstsjefen nevner blant annet ungdomsklubben Stoppestedet på Lilleaker, som et sted bydelen sliter med å rekruttere ungdommer til. 

- Der ønsker vi å jobbe med holdninger gjennom aktiviteter, men da må vi gjøre stedet mer attraktivt for ungdommen. Det jobber vi med.

- Liberal holdning

Hartgen viser til forskning som sier at det er en mye mer liberal holdning til alkohol blant unge og foreldre i vestlige bydeler. 

Samtidig snakker han om en alvorlig utvikling innen misbruk av narkotiske stoffer. 

- Vi vet at det nå er mer cannabis- og hasjbruk, der virkestoffene har blitt mye sterkere. Det gjør at ungdom tror dette er mindre farlig enn hva det faktisk er. Vi vet også at det eksperimenteres med LSD og en rekke andre narkotisk stoffer, og at det eksisterer holdninger, i foruroligende store deler av ungdomsmiljøene, der man tror at dette ikke er farlig, sier Hartgen som beskriver situasjonen som bekymringsfull, når det gjelder å nå frem til ungdommene.

- Det er enkelt å finne enkle svar på nettet som «passer» med det en ønsker å tro, noe politiet gjennom sin kontakt med ungdomsmiljøene på vestkanten også bekrefter. Derfor er det nå viktigere enn noen gang at foreldre og foresatte kommer på banen og tar større ansvar. Dessverre opplever vi altfor ofte at foreldre tror dette bare gjelder andre ungdommer og ikke ens egne.

- Har den sosiale bakgrunnen noe å si?

- Ikke nødvendigvis. Generelle, liberale holdninger til for eksempel alkohol, er utbredt i alle lag. Men vi vet at foreldrenes holdninger påvirker ungdommenes holdninger. Det er en klar sammenheng.
 
- Har vestkantforeldre slappere holdninger enn andre?

- I østlige bydeler har du en mer sammensatt befolkning, med blant annet større andel muslimsk befolkning, som har et helt annet forhold til alkohol enn det nordmenn har. Vi har sett over mange år at innvandrerungdom har en positiv påvirkning på etnisk norske ungdommers holdninger til for eksempel alkohol på østkanten.

- Hva er de største utfordringene i bydelen blant barn og unge?

- Generelt har jo barn og unge i bydel Ullern det veldig bra! Men holdningene til rusmidler er kanskje for liberale. Det er en utfordring å få foreldregruppen på banen, særlig etter at elevene begynner videregående i opplæring.  

- Hvis du faller utenfor et miljø i Oslo vest, faller du på en måte "dobbelt utenfor". Å være utenfor i Bydel Ullern er ekstra belastende og stigmatiserende, fordi det er så mange som har det bra. Det er en utfordring, sier oppvekstsjefen. 

Oslo vest = privilegium

MEN: Hartgen understreker at det å være ung på hovedstadens vestkant, er i all hovedsak et privilegium . Tross alt. 

- Ungdommene er opptatt av å gjøre det bra på skolen, det er et trygt oppvekstmiljø rundt om i bydelen, og det er aktive lag og idrettsforeninger som har et stort tilbud til barn og unge. Vi har Kulturhuset Stoppestedet på Lilleaker og fritidstilbudene «Juniorklubben» til unge under 13 år, ungdomsklubben til de over 13 år og, og «Krølle» til psykisk utviklingshemmede barn og unge, sier Hartgen, når han blir bedt om å vise til noen av godene vestkantungdom kan være stolte av. 

Avslutningsvis kommer han dessuten med ytterligere en gladnyhet:

- Nå bygger vi ut Stoppestedet i samarbeid med Mustad eiendom, som er byggherre og eier av huset. Der får vi om et års tid en helt ny «ungdomskjellerstue» hvor ungdom kan møtes til samtaler og aktiviteter etter skoletid. Vi håper også å få til et nytt aktivitetsområde for barn og unge rett utenfor huset, i samarbeid med Mustad Eiendom, sier Hartgen.

LES OGSÅ:
– 13-14-åringer har ingenting å gjøre på Majorstuen.

LES OGSÅ: Det drikkes fortsatt mest blant unge i Oslo vest.

LES OGSÅ: Toppmodell: – Tøft for ungdom å vokse opp i Oslo vest

– Vi ser ungdomsfester som er rene fylleslag

Følg Akersposten.no på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...