Akersposten

– Eldre mennesker fortjener å bli utfordret

LESER: Hver uke møter Tor Hake (snart 80) beboere på Silurveien sykehjem og leser høyt.

– Det er viktig å velge noe man synes er artig selv, det vil skinne gjennom til de andre, sier Tor Hake. Hver tirsdag samler han beboere på Silurveien sykehjem til lesestund.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 20.04.2016 kl 16:03

ULLERN: Tor Hake er et av Deichmans mest dedikerte leseombud. Han har lest på Silurveien sykehjem på Ullern i over fem år – og en time hver uke får en gruppe av beboerne gleden av nye og gamle litterære skatter.

Denne tirsdagen er det samlet åtte beboere i en trivelig dagligstue. Det er kaffe og kjeks på bordet, og Hake håndhilser på hver og én. Dagens høytlesningsstund inneholder utdrag fra "Livet er den eneste måten" av Wislawa Szymborska og stykker fra "Kristuslegender" av Selma Lagerlöf, lest både på svensk og norsk.

Hake passer på å legge inn små avbrekk, og i dag er det dikt av Herman Wildenwey, og den amerikanske folkesangen "songen om kirsebærtreet». Det er tydelig at dette er et høydepunkt i uka for disse beboerne, for responsen er stor: «Det er så hyggelig når du leser!»

Han har holdt på i fem år og startet etter at han kom over et intervju i Aftenposten der biblioteket etterlyste leseombud.

– Som prest hadde jeg snakket med gamle mennesker i tiår, og tenkte at dette var noe jeg kunne bidra med. Jeg hadde litt ryggproblemer, men stemmen, tenkte jeg, den har jeg fremdeles.

– Hva driver deg?

– Det er gøy å ha en arena hvor man kan drive med interaksjon med andre mennesker. Mange eldre mennesker fortjener å bli utfordret litt på sin intellektuelle kapasitet – de kan være skrøpelige til kropps, men det friskeste de har, er hodet. Det må stimuleres med utfordringer. Derfor liker jeg å legge lista litt høyt når det gjelder litterær kvalitet, så de kan få noe å strekke seg etter. Ukeblader kan de lese selv! sier han.

– Om de ikke får med seg alt, viser de at de har det hyggelig, og de har denne timen i uka å glede seg til. Jeg trives med dette, og da kan min trivsel smitte over på andre, sier Hake.

Samarbeid med personalet

– Hvilke gode rammer må til for at lesestunden skal fungere?

– Det er viktig å ha med seg personale på institusjonen på dette. For eksempel ved å ha en avtale med en aktivitør eller liknende. De sørger for å samle folk, så de kan sitte klar når man begynner lesestunden. Så kan man gjerne ha kaffe og kjeks, og noen fra personale tilstede underveis som kan hjelpe beboerne hvis behovet er der.

Da Tor Hake skulle begynne, tok han utgangspunkt i sin egen, store bokhylle.
– Det er viktig å velge noe man synes er artig selv, det vil skinne gjennom til de andre. Og så spiller jeg på lag med kortidsminnet deres! Vi har for eksempel lest "En glad gutt" av Bjørnson to ganger. Jeg velger gjerne noe lokalhistorie, det er mye spennende i det lokale historielaget.

– Man må tørre å være naturlig, og fleipe litt med seg selv, sier han. – Og bruke de ressursene man har. Man må finne sin måte å gjøre det på. Regelmessige samvær er viktig. Jeg leser en gang i uka, og holder på omtrent en time – inkludert kaffe og litt småprat innimellom.

– Det er viktig å brekke opp lesingen, for å holde på konsentrasjonen. Jeg leser små dikt innimellom. Man kan også være kreativ, bruke sang og musikk.

– Vil du anbefale andre å melde seg som leseombud?

– Ja, leseombud kan alle være, uansett alder. Selv er jeg snart åtti, men tenk hvor flott det hadde vært om ungdom fra videregående eller studenter, gjerne to sammen, så de kunne fremføre levende dialoger, hadde kommet på regelmessige lesebesøk. Ingen dum ting å ha med på en fremtidig cv heller!

Er man glad i litteratur, så er dette en gylden anledning, mener Hake.

– Men det er et par betingelser. Man må være villig til å forplikte seg regelmessige samvær. Og, om man skal lese for eldre mennesker, man må kunne snakke høyt og artikulert. Dette siste går det forresten fint an å lære seg foran speilet på badet hjemme!

Har du lyst til å bli leseombud?

Ta kontakt med Deichmanske bibliotek, marthe.brekke.aske@kul.oslo.kommune.no

PS!
Har du registrert deg slik at du får Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Hvis ikke, gjør det her!

Flere nyheter på Akersposten.no:

Urnaker på Vinderen ranet - ranere forsvant på sykkel

Slemdal skole må stenge på grunn av helsefare

– Hvorfor kaste bort flere hundre millioner kroner?

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...