Akersposten

– Du skal ikke lære et barn å tenke «nei», du skal lære et barn å tenke «ja»!

Lea Tryggvason (19) vil kjempe for barn og ungdom i skolen som en av kandidatene til Miss Norway 2019. Foto: Fredrik Eckhoff

– Da jeg gikk i første klasse på Persbråten, fikk jeg beskjed om at jeg ikke hadde noe på videregående å gjøre, sier Lea (19). Nå har hun strålende karakterer og ser frem til studier på BI. Men først har hun gått løs på et helt annet prosjekt.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.03.2019 kl 13:51

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

PERSBRÅTEN: 19-åringen var russ i fjor og ser tilbake på tre aktive år på Persbråten. Hun var aldri redd for å engasjere seg. Det ga seg blant annet utslag i at hun deltok i revyen i første klasse, var elevrådsleder i andre klasse og skolens russepresident i tredje klasse. I russetiden var hun også bussansvarlig og ordnet opp der det trengtes, om det så gjaldt musikkanlegg og kontakt med vegvesen og politi.

– Jeg liker å involvere meg i prosjekter, og jeg liker å lære, sier Lea, som det siste halvåret har brukt tid på å ta opp noen fag for å ha mulighet til å følge drømmene sine videre, sier jenta som hele oppveksten var hekta på hest og i mange år var aktiv innen sprangridning.

Fant et nytt prosjekt

Lea vurderte en stund å hoppe på jusstudier, men falt til slutt ned på business og BI. Der er planen å starte opp til høsten, men hva skulle hun fylle tiden med i månedene frem til august?

– Jeg er ikke i denne verden for å sitte på rumpa. Etter russetid og eksamener merket jeg en slags tomhetsfølelse. Det var ikke trist at russetiden var over, men det var så mye jeg hadde ansvar for, som plutselig var over, sier Lea.

Da dukket ideen om å søke om deltakelse i Miss Norway opp. Der så hun mulighet for å jobbe med nye prosjekter denne vinteren og våren.

– Før jul fikk jeg beskjed om at jeg hadde kommet videre, sier Lea, som forteller at nå er de rundt 20 kandidater igjen i konkurransen. Snart blir det offentliggjort hvilke 15 som er med videre, og når finalen arrangeres i slutten av juli, er det 10 jenter som skal kjempe, og det store målet er å få representere Norge i den internasjonale Miss Universe-finalen til høsten.

– Det er tidkrevende, det er som en liten jobb. Jeg må blant annet finne sponsorer, gjøre intervjuer, snakke om saker jeg brenner for og gjøre fotoshoots, sier hun.

– Jeg ser muligheter til å få prøvd meg litt i næringslivet, jobbe med sponsorer, prøve meg på markedsføring. Det kan være god lærdom å ta med videre.

Leas store kampsak

– Men skjønnhetskonkurranse, det handler vel aller mest om utseende?

– Jeg mener at alle kan være vakre i den de er, og at skjønnhet stammer fra det du utstråler, sier Lea. – Jeg vil gjerne inspirere folk til å forstå at skjønnhet først og fremst handler om det du står for.

Hun forteller at den aller viktigste årsaken til at hun er med på konkurransen, er at hun vil rette fokus på saker hun brenner for.

– Så hva brenner du for, Lea?

– Jeg vil fokusere på det norske skolesystemet. Jeg stusser over lærere som kan så mye om pedagogikk, først og fremst bruker metoder basert på frykt og straff, sier hun.

– Forklar!

– Hvis du ikke gjør leksene dine, får du anmerkning som en straff. I stedet burde lærere fokusere på å få elevene til å forstå at hvis de gjør leksene sine, kan det føre til noe positivt. Jeg ønsker at norsk skole skal baseres mer på belønning enn frykt og straff, sier hun engasjert.

– Gi heller eleven credit for å gjøre skolearbeidet sitt enn anmerkning og straff hvis de ikke gjør det. Det handler om å snu pedagogikken fra å være fryktbasert til et system som motiverer elevene. Det er mange små tiltak man kan gjøre for å få til det.

19-åringen mener det er på tide at noen står opp og snakker for elevene.

– Dette har jeg lyst til å jobbe med og belyse. Jeg syns de er sjokkerende hvordan det er i dag, sier hun. – Du skal ikke lære et barn å tenke «nei», du skal lære et barn å tenke «ja»!

Artikkelen fortsetter under bildeserien.

Ble kalt «dysleksibarn»

Helt tilfeldig er det ikke at Lea Tryggvason engasjerer seg i skolen. Selv om karakterene hennes nå, etter at hun også har tatt opp noen fag det siste halvåret, er glimrende, har det ikke alltid vært sånn. Lea har dysleksi og slet i mange år med å knekke koden.

– Jeg har lenge slitt med skolen og vært umotivert Jeg har opplevd at lærere har kalt med «dysleksibarn, og da jeg gikk i første klasse på Persbråten, fikk jeg beskjed om at jeg ikke hadde noe på videregående å gjøre. Men nå sitter jeg her med masse seksere, sier Lea.

– Det handlet ikke om at jeg var dum, men jeg visste ikke hvordan jeg skulle gjøre det, sier hun.

– Det er mye bra i norsk skole også, men lærerne har så utrolig stor innvirkning på om elevene er motiverte. De er jo snakk om barn og ungdom som trenger voksne som motiverer.

Mye har skjedd siden Lea gikk i første klasse.

– Nå syns jeg skole er kjempemorsomt fordi det er blitt gøy å lære, sier hun.

– Mest fordi det er gøy

– Og nå har du planer om å vinne Miss Norway?

– Jeg gjør dette mest fordi det er gøy. Premier kommer gjerne som et resultat av at det er gøy. Det hadde vært kjempespennende å få lov til å bli med til finalen i sommer. Hovedmålet er ikke å vinne Miss Norway, men å bidra til å få i gang en skoledebatt. I så fall hadde jeg smilt, sier den tidligere Persbråten-eleven.