BYDEL ULLERN: – Allerede i dag har vi i Bydel Ullern en innbyggerkontakt, som gir opplysninger om helse- og omsorgstjenester. Det er jeg stolt av, sier Pedersen. Telefonnummeret til innbyggerkontakten er 950 71 048 mellom klokken 09.00 til 11.00 og 11.30 til 14.30.
– Drømmen hadde vært ett telefonnummer døgnet rundt, og så fikk en den hjelpen en trengte, sier Pedersen, men han er fullt klar over at det opplegget har sine svakheter. Det er heller ikke realistisk at Bydel Ullern skal bygge opp sin egen tjeneste, når det allerede finnes mange hjelpetiltak som innbyggerne kan benytte seg av.
– Ett nummer - en dør - er jo tanken bak opprettelsen av NAV. Har det fungert særlig bra?
– Tanken om én dør var god, men vi har jo sett hvilke problemer det også skaper, sier Pedersen. Hans tanke er mer slik som det er til forsikringsselskap, men heller ikke det er løsningen. Utfordringen blir å synliggjøre hvordan en kommer i kontakt med det som allerede finnes.
Lær deg 21 80 21 80
– Alle i Oslo bør kunne 21 80 21 80. Det er telefonnummeret til Oslo kommune på dagtid. Ringer en dette telefonnummeret, og bor i Bydel Ullern, vil en bli satt over til vår bydel, sier Pedersen. Nummeret er til sentralbordet i Oslo kommune – eller rettere Oslo kommunes kontaktsenter. Det er kommunen, som har valgt å organisere seg med ett hovedkontaktpunkt. Kontaktsenteret er åpent fra åtte om morgenen til fem om ettermiddagen.
– Dette senteret har opplysninger om alle medarbeidere og tjenester i kommunen og viderekobler til rett person eller riktig instans.
Når det gjelder øyeblikkelig hjelp, er det nødnumrene som gjelder døgnet rundt. Brann: 110. Politi: 112. Ambulanse: 113.
– Ved å bruke disse nødnumrene kommer en i kontakt med dem som har kompetanse til å hjelpe deg, sier Pedersen og understreker at disse hjelpeinstansene er for alle og de er gratis.
– Og de fungerer døgnet rundt.
Må synliggjøres
Politikerne i Bydel Ullern er sterkt opptatt av spørsmålet om ett kontaktpunkt i bydelen for råd og veiledning. Saken er til behandling i de politiske organene. En har et ønske om å opprette ett kontaktpunkt som er lett tilgjengelig og som kan gi råd og veiledning til dem som har ulike behov og som søker bistand fra bydelen.
Når det gjelder innbyggere som har tjenester fra bydelen, har den enkelte fått et telefonnummer til sin vakttelefon. Det er flere vakttelefoner i bydelen, så en kommer direkte til den tjenesten en trenger.
– Der kan folk ringe helge døgnet, sier Pedersen.
– Er det hensiktsmessig å opprette et eget kontaktpunkt i bydelen når Oslo kommune allerede har 21 80 21 80?
– Trolig ikke og ikke på det nåværende tidspunkt, men vi må klare å synliggjøre på en bedre måte hvor innbyggerne kan henvende seg.
Nye bydelssider?
En hindring når det gjelder synliggjøring, er at bydelen ikke kan bestemme hvordan internettsidene skal se ut. I dag skal bydelssidene ha lik utforming for samtlige 15 bydeler.
– Vi må se om det er noe vi kan gjøre her for å gjøre det lettere for folk å komme i kontakt med oss i vår bydel, sier Pedersen.
Faktaboks
Hverdager:
Kontakttelefoner i Bydel Ullern fra kl. 09.00-11.00 og 11.30-14.30.
Innbyggerkontakt: 950 71 048
Rask psykisk helsehjelp: 952 98 522
Barnevern: 913 37 453
Oslo kommunes kontaktsenter: 21 80 21 80 fra 08.00-17.00
Når det gjelder øyeblikkelig hjelp, er det nødnumrene som gjelder døgnet rundt.
Brann: 110
Politi: 112
Ambulanse: 113
Det er nedsatt et utvalg som skal se nærmere på Oslo kommunes internettsider for å gjøre det enklere for innbyggerne å finne det de trenger.
– Alle bydelene er ikke like. Hver enkelt bydel må ha mulighet til å synliggjøre det som er viktig for akkurat den bydelen, sier Pedersen. – De ulike bydelene har ikke de samme utfordringene og behovene.
– Derfor må de enkelte bydelene få forme sine egne sider for å gjøre dem mer brukervennlige, sier Carl Oscar Pedersen. Han legger til at det også finnes mye god informasjon på bydelens facebook-side. Her finner en også oversikt over aktuelle telefonnumre og tjenester.