ANNONSE
Annonse

Ding, ding, ding..., hele dagen

Naboer til det nye bomanlegget på Abbediengen sier de blir sprø av det nye varslingsanlegget

NOK ER NOK: Reidar Hauge mener at Sporveien må gjøre noe med den infernalske dingingen hvert femte minutt, fra høyttalerne på de fire trafikklysene rundt overgangen. Foto: Vidar Bakken

Ding, ding, ding..., hvert femte minutt. Det nye lyd-, lys- og bomanlegget på Abbediengen går på nervene løs for beboere rundt anlegget.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 25.10.2016 kl 13:13

ANNONSE
Annonse

ABBEDIENGEN: Når vi ankommer Abbediengen stasjon på Lilleakerbanen hører vi plingingen når bommene går ned. Dette var da ikke så ille, tenkte vi mens vi så trikken på vei nedover. Et par minutter senere plinget det for en trikk på vei oppover. Plingingen holdt på i cirka 25 sekunder til bommene gikk ned.

– Nå hva synes dere? spør en ankommende Reidar Hauge.

Vi sier at vi synes ikke det høres så ille ut, men at selve lyden er litt enerverende.

Hvert femte minutt

– Nå er det en del annen miljølyd på denne tiden av dagen, men dette må vi altså høre på i gjennomsnitt hvert femte minutt hele dagen og kvelden, hver eneste dag, sier Hauge, som bor sammen med sin kone inntil trikkelinjen, cirka 70 meter nedenfor bomanlegget.

Raskt regnet betyr det at naboene i våken tilstand hører dingingen cirka 10 prosent av tiden, i tillegg til lyden av trikken som passerer.

Sporveien bruker overgangen ved Abbediengen som pilotprosjekt for sitt nye bomsystem med lyd- og lyssignaler. Det har fått nabolaget til å reagere.

Åtte år før det skjedde noe

– Etter åtte år fikk vi gjennomslag for at det måtte gjøres noe med skinneskriket i svingen her nede, utenfor der vi bor. Uten nabovarsel satte Sporveien i gang med å heve fundamentet for trikkeskinnene for å kunne øke farten mellom Hoff og Abbediengen stasjon. Huset ristet og vinduene klirret under arbeidet. Da de endelig ble ferdige økte støynivået betraktelig med et infernalsk skinneskrik i svingen, som ble målt til 90 desibel hos oss.

– Problemet var at støyforskriftene opererer med gjennomsnittlig støy gjennom døgnet. Da blir naturligvis 90 db i fem sekunder ingenting når det skjer med flere minutters mellomrom, mens vi ble sittende å grue oss til neste gang trikken passerte. Etter åtte års klaging ble det satt opp en automatisk smørestasjon før svingen, så nå er det i orden – men så kom dette, sier Hauge.

- Kan reduseres med enkle midler

Mens han forteller dette og etter et par trikkepasseringer til, begynner vi å forstå at det å høre dingingen et par ganger i løpet av ti minutter ikke er all verden, men å sitte å høre på dette dagen lang, kan være en annen historie.

– Vi er naturligvis blitt vant til trikken som kommer med jevne mellomrom. Det er bare blitt en del av miljøstøyen og lite vi kan gjøre noe med. Det er noe helt annet med lyden fra disse høyttalerne, som vi mener både er veldig enerverende i seg selv med sin nye, skarpe og ubehagelige lyd og som er alt for høy. Vi mener at med enkle midler kan naboer som er berørt, bli skjermet bedre for denne lyden. Det kan være snakk om en liten støyskjerm, endring av retningen på høyttalerne, reduksjon av lydnivået og ikke minst en annen type ringelyd. Vi har ikke fått gjennomslag for noe av dette hos Sporveien, som svært sjelden svarer på våre henvendelser, selv om vi riktignok fikk en kontaktperson i Sporveien etter at anlegget kom opp, sier Hauge.

Kan ikke være utendørs

Han synes også det er merkelig at Sporveien igjen lot være å gå ut med nabovarsel, da anlegget ble satt opp.

– Den ene høyttaleren som sto her, er nå erstattet av fire høyttalere. Til tider er lyden så sjenerende at det for oss ikke er mulig å oppholde oss utendørs og for eksempel å hygge oss med en bok i hagen. Om kvelden må vi sove med vinduene igjen i lange perioder. Støymålingene vi har gjort, viser at det ligger langt over det som er akseptabelt i henhold til støyforurensing. Vi har bedt Sporveien om å foreta støymålinger hos oss, men det vil de ikke.

Vil ikke redusere belastningene

Sporveien viser i en mail til naboene at bomanlegget er et sikkerhetssystem: «Uten denne varslingen vil vi påføre mange av de reisende farlige situasjoner som i enkelte situasjoner vil kunne medføre alvorlige skader, i verste fall livstruende.
Det lydnivået som bomanlegget på Abbediengen nå er innstilt på, er det laveste vi kan akseptere.
Det vil i en periode fremover pågå justeringer av bomanlegget for å optimalisere lydbildet, men forventer ikke at dette vil redusere belastningene for beboere i område.
Vi beklager som sagt de belastningene vi påfører bomiljøet i området, men kan av sikkerhetshensyn ikke redusere lydnivået.»

Må lytte til naboene

– Vi forstår at dette har med sikkerhet å gjøre, men Sporveien må lytte til naboene og hvilken påvirkning dette har på oss. Vi ville gjerne bli hørt på forhånd og underveis, før hele anlegget ble permanent slått på. Dette anlegget skal altså erstatte de gamle anleggene langs hele linjen, og da er det andre naboer som må forholde seg til dette. Det må da være nyttig for Sporveien å evaluere anlegget sammen med oss, slik at det blir levelig å bo i nærheten av bomanlegget i fremtiden, sier Hauge.

Forventer et utspill

Han har vært i kontakt med Miljødirektoratet, Bydelsoverlegen, Støyforeningen, Jernbaneverket, politikere og andre for å avklare lovmessigheten i dette.

– Vi har blant annet bedt Bydelsoverlegen om å pålegge lydredusering eventuelt støyskjerming i henhold til forskrift om miljørettet helsevern. Slik situasjonen er nå, mener jeg at Sporveiens forskrifter for anlegget må vike for blant annet Granneloven og lov om støyforurensing, som har konkrete bestemmelser for hva naboer skal tåle. De kan ikke bare avfeie eller la være å svare på våre klager. Vi forventer nå et utspill fra Sporveien i denne saken, sier Hauge.

Akersposten har bedt om en kommentar fra Sporveien, men de har ikke respondert i løpet av dagen. Vi kommer tilbake med egen sak for å høre hva Sporveien vil gjøre.

Flere nyheter på Akersposten.no:

Ikke et sete ledig da nye Røa torg ble presentert

Tok smuglere i "Scarfaces" nettverk på Ris

Bydelen krever 10 prosent av utbyggere

– Jeg drømmer om å lage ungdomsklubb på Røa

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Tilbake til forsiden på Akersposten.no

ANNONSE
Annonse