ANNONSE
Annonse

– Dette skal bli et sted å være

Avdelingsleder Ragnhild S. Stuler gleder seg til gjenåpning av Røa bibliotek onsdag. Da Akersposten var innom mandag, var det ikke fullt så rolig som det tilsynelatende ser ut som på dette bildet.

Deichmanske bibliotek på Røa gjør onsdag et etterlengtet comeback. Lengre åpningstider og langt flere bruksmuligheter, ifølge avdelingslederen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 28.11.2017 kl 11:59

ANNONSE
Annonse

RØA: Litt forsinket har ombyggingen blitt. Røa bibliotek har vært stengt siden i sommer, og onsdag 29. november klokken 10 åpner dørene igjen.

Og hva kan gamle og nye bibliotekbrukere vente seg? Er det gamle biblioteket til å kjenne igjen?

Akersposten har fått en omvisning i de nyoppussede lokalene, og det første som slår oss, er at lokalet er bltt mer åpent og lyst. Noen vegger, for eksempel ved barne- og ungdomsavdelingen, er borte. Flere av de tradisjonelle bokhyllene som før sto radet opp på gulvet, er også borte.

I stedet er plassene under vinduene nå godt utnyttet til bøker.

Sitt behagelig både her og der

Flere tiltalende sittegrupper er kommet inn. Det er nesten så man føler at man kommer hjem i stuen, med trivelige lamper og gode sofaer og lenestoler – både ute i hovedlokalet og inne i grupperommet.

(Saken fortsetter under bildet.)

I det største grupperommet er det også lagt til brukervennlighet og hygge.

– Vi har flere sitteområder enn før. Dette skal være et hyggeligere bibliotek å være i, et bibliotek vi håper folk skal ønske å være på. Vi ser for oss at dette skal være et bibliotek folk ønsker å bruke også som møteplass, sier avdelingsleder Ragnhild S. Stuler til Akersposten.

Hun fortsetter med å vise oss barne- og ungdomsavdelingen, som har fått en veldig artig og iøynefallende installasjon midt i sitt hjerte. Som man kan se på et av bildene, kan for eksempel en hel barnehageavdeling samles til høytlesning inne i noe som ligner på en gigantisk, iglo-formet bokhylle.

(Saken fortsetter under bildet.)

Her kommer til å bli mange trivelige stunder, spesielt for barna, ettersom denne står i barne- og ungdomsavdelingen.

– Alle bibliotekene våre har én ting som sin greie. Dette er vår greie! Den er spesiallagd til oss, sier Stuler engasjert. – Her kan også for eksempel en barnefamilie komme og ha sin helt egne lesestund. Jeg tror denne blir populær.

Spennende åpningstider

Den store endringen på Røa bibliotek er at det blir såkalt «meråpent». Det betyr i praksis at biblioteket får en betjent åpningstid, som er klokken 10-18 fra mandag til torsdag, og klokken 10-16 fredag og lørdag.

Men åpningstidene blir langt bedre enn dette. Biblioteket kommer til å holde åpent hver eneste dag hele året fra klokken 7 til 23. Utenom den betjente tiden blir det meråpent. Det betyr i praksis at man registrerer seg som bruker og kan komme inn i biblioteket med et kort.

Den utvidete åpningstiden vil imidlertid ikke komme i gang allerede fra onsdag 29. november. Det må nemlig settes inn en ny inngangsdør, som skal være til høyre for hovedinngangen til Samfunnshus Vest. Slik skal man unngå at folk kan komme inn i resten av samfunnshuset sent på kveld.

– Når er det klart for meråpent bibliotek?

– Det kommer til å skje veldig snart. I hvert fall før jul, sier hun.

Midt i biblioteket er det et nytt, opphøyet område, som kan brukes som scene når det trengs. Den kan brukes til bokmøter, debattmøter og konserter, hvis det skulle være interessant.

Forventer økning i besøket

Avdelingsleder Stuler forteller at biblioteket på Røa har hatt et sted opp i mot 100.000 besøk i året. Hun tror det kan ta litt for Røa-avdelingen å ta tilbake kundene etter å ha holdt stengt i flere måneder, men etter en stund mener hun at de kan se for seg en økning på 25-30 prosent, slik det har vært ved andre avdelinger som har blitt meråpne.

Nå oppfordrer Stuler lokale lag og foreninger til å ta i bruk biblioteket enda mer enn før, også i den ubetjente tiden.

Har du spørsmål til biblioteket, kan du komme ta kontakt på e-post, Deichman.roa@kul.oslo.kommune.no, eller på Facebook. Eller du kan rett og slett ta turen innom etter at det igjen åpner dørene sine onsdag 29. november fra klokken 10. Det aller første som skjer, er frokostmøte med forfatter Erika Fatland klokken 10. Senere på dagen blir det høytidelig snorklipping, som gjøres av barna i en lokal barnehage.

ANNONSE
Annonse