Akersposten

«Det sier litt om hvor eksplosivt og robust dette er»

FORVENTER KNALLSESONG SÅ SNART KULDEN INNTAR OSLO VINTERPARK: Kollegene Espen Bengston (t.v) og Mads Mørch snakker i store ord om det moderne snø-produksjonsanlegget på det de omtaler som byens beste utested. Foto: Pål Magnus Tømmervold

Investeringen i snøproduksjonsanlegget til nesten 30 millioner kroner får Oslo Vinterpark til å trekke frem de råeste superlativene. Selv gigantene i ski-Norge blir denne vinteren nødt til å kaste lange blikk etter siste skrik i vestkantens populære lekegrind.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 15.11.2017 kl 11:40

WYLLERLØYPA: Ustabilt vær til tross: Det er gedigen optimisme å spore blant Kong Vinters venner i vest:

- Jeg tenker at det er unikt at vi har dette snøproduksjonsanlegget i Oslo. Vann-
forskyvningsmessig er det bare Hafjell som er større enn oss her til lands. Det betyr at vi er større enn for eksempel Hemsedal og Trysil,
sier Mads Mørch i Oslo Vinterpark - og forklarer noen av gevinstene.

- Det sier litt om hvor eksplosivt og robust dette anlegget er, som er det beste på markedet. Vi håper derfor å få redusert tiden det tar å få åpnet flere nedfarter på samme tid, sier Mørch.

Venter på minusgradene

Til daglig jobber han med «snø og preparering» i Oslo Vinterpark. Når Akersposten møter ham og daglig leder, Espen Bengston, på det de omtaler som byens beste utested, har fortsatt snøen til gode å lave ned i vestkantens ski- og snowboard-eldorado.

MEN: duften av en kald og klar vinterdag varsler i det minste om at en etterlengtet snøproduksjon snart kan realiseres.

Og det ekstremt godt hjulpet av Oslo Vinterparks utvidelse av snøproduksjonsanlegget til 26 millioner kroner.

- Det nye anlegget gjør at vi kommer raskere i full drift. Det vi tidligere har slitt med er at vi har åpnet en del traseer, men der mildvær har gjort at vi likevel ikke har kommet ordentlig i gang, sier Bengston.

Sjefen i anlegget minner om fjorårets sesonginnledning for å belyse utfordringene. Hadde nyvinningen vært på plass forrige sesong, kunne Wyller ha åpnet allerede 16. november.

- I fjor hadde vi nesten tre måneder med snøproduksjon, der mye av snøen vi la i november smeltet på tross av en tidlig åpning. Vi produserte derfor ekstremt mye snø. Hvis vi nå derimot klarer å legge en halvmeter snø i alle våre nedfarter, til sammen 11 kilometer, så skal det holde til vi stenger 15.april, sier Bengston på entusiastisk vis.

Markant forbedring

Det vil i så fall bety et stort løft for Oslo Vinterpark og alle ski- og snowboardinteresserte i hovedstaden.

Duoen forteller det legges snø når det er minus 2,5 grader eller kaldere, og at luftfuktigheten og vindforholdene er faktorene som påvirker produksjonen.

Saken fortsetter under bildet.

VENTER PÅ KULDE OG SNØFALL: Slik så det ut da Akersposten besøkte Wyllerløypa mandag. Siden har det kommet et lite snølag, uten at værmeldingene tilsier at det vil bli liggende de nærmeste dagene. Foto: Pål Magnus Tømmervold

- Men ideelt sett: Jo kaldere det er, jo mer snø blir det. Med det nye anlegget får vi dessuten doblet kapasiteten. I løpet av 24 timer, med optimale forhold, får vi lagt cirka 50 000 kubikk med snø, sier Bengston.

Det betyr i praksis rundt 5 000 lastebillass med høyt elsket, hvitt gull!

- Det er ikke alle i Oslo som er klar over hvor bra tilbudet vårt er. Vi ønsker enda flere skal bruke dette lokalanlegget som er på høyde med noen mindre fjelldestinasjoner, her får du får kortreist skikjøring, sier Mørch.

- Hvor mye frykter dere klimaforandringene?

- Vi frykter dem ikke, men vi tar dem på alvor. Vi er veldig miljøfokusert: Vi kjøper klimakvoter for dieselen vi bruker og vi sparer på strøm og fossilt brensel der det er mulig å spare. Man skal ha respekt for det som skjer med jordkloden, men vi er ikke redde for dette i nærmeste fremtid. Vi må alle gjøre vårt for å forhindre at snøen forsvinner, sier Bengston.

- Hva har gjestene igjen for den aktuelle snøproduksjonen?

- Vi vil for det første halvere tiden det tar å legge tilstrekkelig med snø i hele anlegget. Da blir det lettere å utnytte seg av kulden som kommer tidlig, sier Bengston.

Bakgrunnen for investeringen på 26 millioner kroner

For å kunne drive bærekraftig er Oslo Vinterpark naturligvis avhengig av snø, som daglig leder påpeker de ønsker å være best på. Fra før av er det blitt investert nesten 60 millioner kroner i snøproduksjonanlegget, i tillegg til en del utbedringer underveis.

- Vi hadde en konsensjon som tillot oss å ta ut dobbelt så mye vann som det vi tok ut i fjor, men det vi manglet var høyspent (strøm). Vi hadde en bra sesong, med godt salg av sesongkort og heiskort. De pengene brukte vi til å investere ytterligere i snøproduksjon.

- I tillegg har vi kjøpt 23 av de nyeste av de nyeste snøkanonene. Wyllerløypa er en av de fineste bakkene vi har, samtidig som det har vært bakken det har tatt lengst tid å produsere snø i. I fjorårets sesong fikk vi ikke åpnet løypene før i februar, og det er ikke bra nok, sier Bengston.

- Så det vil si at ski- og snowboardentusiaster finansierer mye av siste skrik i Oslo Vinterpark?

- Det er riktig. Vi putter pengene tilbake i anlegget og investerer videre, for å opprettholde et bra produkt og selge heiskort som er til glede for alle, sier Bengston.

Spår gjentakelse

Akersposten fortalte i fjorårets sesong om det ferske konseptet «frokostkjøring» i Oslo Vinterpark, som raskt ble en «snakkis» på byen.

Se de eventyrlige skiforholdene her!

Saken fortsetter under bildet.

TILNÆRMET PERFEKTE FORHOLD: Morgenfuglene i Oslo Vinterpark skrøt hemningsløst av føret i Wyllerområdet i forbindelse med frokostkjøringen. FOTO: Pål Magnus Tømmervold Foto: Pål Magnus Tømmervold

Som nysgjerrig lokalavis i Oslo vest, ønsker vi derfor avslutningsvis å høre om Vinterpark-generalen tør å spå lignende tilstander denne sesongen.

- Det er meget sannsynlig. Jeg håper også vi kan åpne Wyllerløypa så fort som mulig, allerede i månedsskiftet mellom november og desember, svarer Bengston.

LES OGSÅ: «Ganske vilt det de får til, vi befinner oss i Oslo»

Se vår livesending fra Oslo Vinterpark en onsdag morgen: her

LES OGSÅ: - Vanskelig å kommunisere hvor fint det er

LES OGSÅ: Skientusiast? Gled deg over siste nytt!

LES OGSÅ: Wow, sjekk Michaels (26) vinterpark-hyllest

LES OGSÅ: - Nå får du «spring skiing» på sitt beste!

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...