– Det har skjedd en fortetting, og det er ikke alt jeg er happy med
De er enige om en del, Ullern-politikerne. Men det er nyanser, ikke minst når det gjelder fortetting og byutvikling. At fremtiden for området innerst i Bestumkilen betyr færre – eller ingen – båtopplagsplasser, er det også litt uenighet om. De fremmøtte snakket om svømmehall, bibliotek, trygghet – og utbygging.
Publisert: 23.08.2019 kl 12:10
Sist oppdatert: 29.08.2019 kl 14:27
LILLEAKER: Onsdag møtte representanter for ni partier på Ullern kultursenter for å debattere lokale temaer før valget til bydelsutvalg og bystyre. Hvilken vei skal Ullern gå i de neste fire år? Hva syns politikerne er viktigst i årene som kommer?
Nettopp det har de allerede fått sagt ganske mye om i artikkelserien Akersposten har kjørt de siste par ukene, og som du kan finne her.
I korte trekk…:
I sine korte åpningsinnlegg var Frp’s Johan N. Hertzberg innom temaer som eiendomsskatt, som han mener er unødvendig, og fortetting av bydelen, som han omtaler som rasering.
MDGs Anders Holten Skånlund snakket om uvanlig varme somre de siste årene, om bekymring for klimatruende utslipp fra byene, og om at vi må gjøre vårt også i vår del av byen. Han kom også innom temaet å styrke kollektivtilbud og gang- og sykkelveier.
Venstres Margrethe Geelmuyden tok opp blant annet at Venstre jobber for et «bedre Bestumkilen», med en folkepark istedenfor båtopplag som mål. Hun vil verne grøntområdene i Husebyskogen, bevare småhusplanen, og slåss for en innbyggerstyrt byutvikling, ikke en utbyggerstyrt.
Carl Oscar Pedersen, Høyres mangeårige bydelsutvalgsleder på Ullern, påpekte at bydelen er utsatt for et «historisk sterkt press» når det gjelder fortetting og utbygging. Han omtalte dette som dramatisk og at politikerne lokalt må ta hånden på rattet. Han snakket også blant annet om å skape – og beholde – lokale møteplasser.
Senterpartiets Margaret Eide Hillestad snakket om at partiet er opptatt av lokalt styre, og at man ikke skal måtte være avhengig av å flytte fra området man bor i, hvis man ikke vil. – Hele livsløpet skal være der du bor, sa Eide Hillestad, og la også til at Ullevål sykehus må bestå der det ligger i dag, ikke flyttes til Rikshospitalet.
SVs Beate Bruun snakket om klimakrise, at naturen er under press, og at vi må kutte klimagassutslippet i Oslo. Hun vil satse stort på kollektivutbygging og gang- og sykkelveier og etablere grønne og gode byrom. Hun slo også et slag for at Bestumkilen «må bevares, men på en annen måte». Hun nevnte behovet for Rosa busser også i Bydel Ullern – og at alle barn skal ha mulighet og råd til å delta på Aktivitetsskolen.
Rødts Atle Wilhelmsen er opptatt av sosial boligpolitikk og sa at kommunen må bygge flere boliger selv. Han var også inne på et bedre kollektivtilbud, og at prisene må ned. Wilhelmsen la også vekt på fritidsklubber og møteplasser i bydelen.
KrFs Karoline Grosås Nordbø var opptatt av en verdig alderdom med valgfrihet og en «mulighet til å velge bort løsninger som ikke fungerer». – Mange eldre er ensomme, vi må skape bedre kontakt mellom generasjonene. Vi trenger flere hender, sa hun. Rosa busser i bydelen tok hun også opp.
Arbeiderpartiets Katrine Ore var sist ut i presentasjonen, og hun snakket blant annet om å bevare gode bomiljøer og sørge for harmonisk byutvikling, innbyggerstyrt, ikke utbyggerstyrt. Ore vil også fortsette å kjempe for ny ungdomsskole i bydelen.
Fra salen: Om fortetting
Akersposten utsendte møtte først og fremst opp for å høre hva de fremmøtte hadde på hjertet. Hva er de eldre, brukerne av Ullern kultursenter, aller mest opptatt av? Hva ønsker de å formidle til sine lokalpolitikere som ønsker å være med å styre bydelen de neste fire år?
Salen ble sluppet til med spørsmål, og fortetting var det første temaet. «Hvor var dere da det ble bestemt at det skal bygges ut i hele området rundt her?» ble det spurt om, og dette gjaldt altså Lilleaker.
– Vi ønsket oss også lokket over Granfosstunnelen, men ikke at det skulle finansieres ene og alene med nærings og boligutbygging. Lilleakerveien er håpløs, sa Katrine Ore, og stilte egentlig spørsmålet mange lurer på: – Hvordan skal vi løste det?
Hun lot spørsmålet bli hengende i luften, før Carl Oscar Pedersen (H) overtok:
– Det har skjedd en fortetting, og det er ikke alt jeg er happy med. Der burde vi lokalt hatt en sterkere stemme og en større innflytelse. Plan og bygningsetaten og sentrale politikere har altfor stor innflytelse her, sa Pedersen og etterlyste at det lages risikoanalyser i forkant av større utbygging på steder som Smestad, Skøyen, Montebello, Åsjordet og Lilleaker.
– Det må være en del av premissene, sa Pedersen.
– Ja, vi ønsker å flytte beslutningsmyndighet fra rådhuset til bydelene i flere saker. Vi kan ikke ha det slik at utbyggere er i møte med PBE, og så ruller det avgårde uten av vi er med på det, sa Katrine Ore.
Margrethe Geelmuyden (V) kom så med en liten kraftsalve, blant annet rettet mot dagens byråd:
– Jeg savner veldig en tilstedeværelse og interesse for vår bydel, på folkemøter og dialogmøter. Lan Marie Berg, sjefen for samferdsel, og Hanna Marcussen, de dukker jo nesten aldri opp. De er ikke her, de hører ikke etter. De lager planer som det ser ut til at det ikke bor mennesker her, sa Geelmuyden og fortsatte: – Der må dere oppdra partiene deres!
MDGs Anders Holten Skånlund fikk servert denne og svarte blant annet:
– Jeg håper jeg kan bidra til å få en god kontakt med rådhuset, før han sa litt om eget syn på fortettingen:
– Det er en ødeleggelse når tomt etter tomt selges, og det bygges garasje under og funkishus oppå. Det er bedre å fortette skånsomt rundt knutepunkter enn å gradvis ødelegge småhusområdene. Vi skal uansett ikke ha skyskrapere rundt stasjonene, sa han.
Fra salen: Svømmehall og bibliotek
Et annet tema fra salen var behovet for svømmehall og bibliotek i Bydel Ullern.
– Svømmehall? Ja, det har vært en drøm lenge. Når båtopplaget innerst i Bestumkilen blir tømt for båter, der er det plass til svømmehall der.
Å fylle ut området med stein og sette kontorbygg? Nei, vi vil ha en folkepark med svømmehall! sa Venstres Geelmuyden.
– Hva med båtopplaget, innvendte en av de ordstyrerne.
Pedersen (H) svarte: – Båteierne skal tilbys en alternativ plass, og det letes det etter. Jeg slutter meg til en svømmehall på kommunal tomt innerst i Bestumkilen.
Margaret Eide Hillestad (Sp) var imidlertid slett ikke enig i at båtfolket skal flytte sin vinterlagring.
– Noe av sjarmen med Oslo er båtlivet. Hvorfor skal man ta noe som betyr noe for folk når man skal bygge nytt? sa hun. – Båtforeningen skal vi beholde der vi har den.
Hun fortsatte med å støtte ideen om lokalt bibliotek i Bydel Ullern.
Fra salen: Trygghetsalarm
En kvinne på 93 år kunne fortelle fra salen at hun ventet i månedsvis på trygghetsalarm, etter at det ble vedtatt at hun skulle få tildelt en. Først etter oppslag i avisen ble det fortgang i saken. Da var trygghetsalarmen på plass dagen etter.
– Jeg måtte ta kontakt med en journalist. Det er utrolig at man skal måtte ty til sånne ting, sa den eldre kvinnen.
– Dette er rett og slett ikke bra nok – og uverdig, sa Frp’s Hertzberg. – Oslo kommune har råd til trygghetsalarmer. De går med overskudd.
Fra salen: Eldreboliger
En i salen tok opp temaet boliger tilrettelagt for eldre når det bygges stort og nytt. Han nevnte at for fem år siden hadde det vært et møte med Mustad Eiendom, som bygger mye på Lilleaker, der temaet ble tatt opp.
Carl Oscar Pedersen påpekte at det så lysere ut med slike boliger for noen år siden enn det gjør nå:
– Vi har hatt møter med Mustad, Møller Eiendom og flere andre utbyggere for å få dem til å bygge flere leiligheter tilpasset eldre. Vi har ingen myndighet, og utbyggerne har snudd. Kanskje er ikke økonomien i det god nok. Jeg vil egentlig legge det som premiss inn i reguleringsbestemmelsene, sa han.