ANNONSE
Annonse

- Det er utrolig trist

HISTORIEN MÅ BEVARES: Byantikvar Janne Wilberg er bekymret for det flotte bygget som tidligere var Vækerø politistasjon. Foto: Vidar Bakken

De som passerer på E-18 har i alle år lagt merke til den spesielle røde villaen med tårnet like ved bensinstasjonen på Vækerø. Nå er den preget av forfall, noe Byantikvar Janne Wilberg mener er synd.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 09.02.2017 kl 13:04

ANNONSE
Annonse

VÆKERØ: – Jeg synes det er utrolig trist at dette flotte bygget står og forfaller. Dette bygget representerer en viktig del av norsk politihistorie og lokal historie. Vækerø politistasjon ble oppført i 1892 av den kjente arkitekten Niels K. Bay og med det synlige tårnet har den siden vært et landemerke og signalbygg i denne delen av byen. Dette er et bygg som mange har et forhold til, sier Byantikvar Janne Wilberg.

Flott og karakteristisk utseende

Bay har tegnet en rekke villaer og er også kjent for sin arkitektur fra den såkalte "Bayhøyden" med flere villaer i Pilestredet og Fastings gate.

– Denne politistasjonen, som var en av de første politistasjonene utenfor forstedene i gamle Aker, er et resultat av byutviklingen, hvor byen spiste seg utover og behovet for ordensmakt vokste. Politistasjonen fikk et flott og karakteristisk utseende med sin nasjonalromantiske stil. Det samtidige motstykket på Ljan, som ble Nordstrand politistasjon, var mye mer nøktern i stilen, sier Wilberg.

Betydelig vedlikeholdetterslep

Hun opplyser at anlegget er regulert til bevaring, men også er fredningsverdig og inngår i Byantikvarens fredningsstrategi. Byantikvaren har skrevet til Boligbygg KF som forvalter eiendommen og informert om at Vækerø politistasjon bør behandles som om den er fredet. Det innebærer at forvalter har et særskilt ansvar for å holde bygningsmassen ved like.

– Nå er heldigvis bygget blitt skikkelig sikret, slik at ikke enhver kan ta seg inn, men som du ser er det snakk om et betydelig vedlikeholdsetterslep som må tas igjen. Vi forventer at kulturminner med høy bevaringsverdig som eies av Oslo kommune blir ivaretatt på best mulig måte. Vi er spente på hvilke tiltak Boligbygg vil sette i gang for å bevare anlegget, sier Wilberg.

SIKRET: Bygget er sikret og nå er spørsmålet, hva skjer videre med bygget på den store tomten ut mot E18? Foto: Vidar Bakken

I bygget er det fremdeles en original fengselscelle med tresprinkler for tildligere lovbrytere og byggets funksjonalitet er fremdeles lesbar. På stedet bodde også tjenestemenn knyttet til stasjonen.

Kan bli kultursenter

Rett ved siden av ligger Vækerøstuene bygget på slutten av 1700-tallet, som Bestum vel har et spesielt ansvar for. I mange år har kunsthåndverkere holdt til her. Et lite gjerde skiller de to tomtene. Bestum vel har i mange år kjempet for en rehabilitering av den gamle politistasjonen, slik at den sammen med Vækerøstuene kan bli et kultursenter i denne delen av byen, med mulighet for bevertning og mange ulike aktiviteter .

VÆKERØSTUENE: Ved siden av gamle Vækerø politistasjon ligger Vækerøstuene. Wilberg mener at de til sammen kan karekteriseres som en bitteliten bevaringsverdig landsby. Foto: Vidar Bakken

– Det er en spennende tanke. Sammen utgjør disse byggene og eiendommene et særegent miljø, nesten som en bitteliten landsby. Her bør alle gode krefter slå seg sammen for å ta i bruk de ressursene dette representerer, slik at man kan bevare et unikt lite bygningsmiljø i Oslo, oppfordrer Wilberg.

Les også:

En utrolig kafé feirer 10 år


Tre til 16 etasjer på "nye" Montebello


Stor oppslutning rundt "Stopp raseringen av Smestad"

Planlegger 280 boliger og lokk over t-banen på Slemdal

ANNONSE
Annonse