ANNONSE
Annonse

Denne skal tørrlegges i tre uker

Den store fontenen i Frognerparken vil stå tørr i tre uker. Foto: Kulturetaten

Mellom 22. mai og 15. juni 2018 vil fontenen i Vigelandsparken være uten vann.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 18.05.2018 kl 09:00

ANNONSE
Annonse

FROGNERPARKEN: Fem av Gustav Vigelands bronseskulpturer rundt fontenen skal konserveres.

Arbeidet utføres av Vigeland-museets konserveringsavdeling i samarbeid med konservatorer fra Nationalmuseet i København. Fire konservatorer vil arbeide med rensingen av Vigelands skulpturer.

Det skriver Kulturetaten i en pressemelding onsdag.

Renser og utjevner

– Vi renser overflaten for å fjerne skadelige korrosjonsprodukter, og jevner ut de skarpe kontrastene mellom grønt og svart, sier Vigeland-museets konservator Ingebjørg Mogstad.

– Mekanisk rensing av korrosjon med skalpell er en tradisjonell, men svært tidkrevende metode. For å teste og sammenligne ulike rensemetoder, blåser vi to av skulpturene med tørris. Tørrisen blåses på metalloverflaten på samme måte som ved sandblåsing, men er mer skånsom og etterlater ikke ekstra avfall, sier Mogstad.

– Blåsing med tørris fjerner noe av skorpene og gir dermed en jevnere overflate. Etter blåsing renses mer av korrosjonen bort for hånd med skalpell, stive børster og andre mekaniske verktøy. Til slutt vokses skulpturene for å beskytte overflaten og lette den årlige rengjøringen.

Bakgrunn

Gustav Vigelands bronseskulpturer på bassengkarmen rundt fontenen, har gjennom mange år blitt utsatt for forurensing og mye fukt. Mørke, grove korrosjonsskorper har dannet seg på overflaten, og skulpturene preges av sterke kontraster mellom grønt og svart. Korrosjonen skjuler også Vigelands opprinnelige modellering.

I 2017 ble det bevilget 1,8 millioner kroner av Oslo kommune til bevaring og konservering av Vigelands fonteneskulpturer. Prosjektet vil gå over tre år, og i 2020 vil alle de 20 bronsegruppene rundt fontenen være konservert. Konserveringen må foregå mens det er varmt i været, men Vigeland-museet vil planlegge arbeidet slik at vannet i fontenen vil være avskrudd i en så kort periode som mulig hvert år.

ANNONSE
Annonse