ANNONSE
Annonse

Den gangen det virkelig var snø!

Snørikt på Tryvann onsdag 7. mars 2018. Men det er stadig nesten to meter mindre snø enn i 1951. Foto: Fredrik Eckhoff

Syns du årets vinter er særdeles snørik? Den er ingenting mot vinteren i ’49.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.03.2018 kl 13:37

ANNONSE
Annonse

NORDMARKA: Snøen fortsetter å drysse, og de fleste snakker om den fantastiske vinteren, all snøen – og gledene og utfordringene den skaper. Vi har tatt en titt på statistikken, og da har vi tatt utgangspunkt i et sentralt punkt i vår del av marka, Tryvannshøgda.

Akkurat nå, onsdag 7. mars, er det registrert 114 centimeter snø på Tryvann. Dette er bare et lite stykke unna vinterens topprekord, 123 centimeter 16. februar. Vinterstemning har det vært på Tryvann helt siden 4. november i fjor, da de første fire centimetrene kom. Det betyr at vi har hatt vinterføre i mer enn fire måneder i strekk – og det ser ikke ut til å gi seg med det første.

Kontraster

Går vi bakover i tid, er det ingen tvil om at det var litt mer stabile vintre i «gamle dager». Vinteren 1949 var riktignok ikke spesielt imponerende. Da var det ikke en eneste dag med mer enn en halvmeter snø på Tryvann.

Men det skulle endre seg for alvor, for bare to år senere, i 1951, tok det helt av. Ifølge tallene vi har fått fra Meteorologisk Institutt er det den mest snørike vinteren som har vært i etterkrigstiden i Nordmarka. Det var en ekstrem vinter, hvor det aller første snøfallet kom allerede 29. oktober 1950. Så gikk det slag i slag helt til snøen nådde sitt toppnivå så sent som 6. april 1951.

Målingen viste 302 centimeter!

Naturlig nok ble det en sen vår på Tryvann i 1951. De siste tre centimeterne ble målt så sent som 27. mai.

Mer på Bjørnholt

Tilbake til årets vinter, akkurat i dag, 7. mars, er det altså 114 centimeter snø på Tryvann, men det er enda mer lenger inn i marka. På Bjørnholt, som riktignok ligger en del lavere enn Tryvann, er det halvannen meter snø akkurat nå.

Saken fortsetter under bildet.

Her er vinteren 1951. Da var det dybder å snakke om! Snøfallet startet for øvrig i i oktober året før.

Tallene viser at det er 30 år siden det var mer snø i marka. Da viser tallene fra Bjørnholt at det var over to meter på det meste.

Klimaforsker Helga Therese Tiiley Tajet ved Meteorologisk Institutt påpeker at snømengdene i år er et relativt lokalt fenomen i Norden.

– Nå har vi hatt en litt kaldere februar enn vanlig. Men signalet er tydelig, det er en økende trend med oppvarming globalt. Nå er det været, ikke klimaet, som gir all snøen, sier hun.

ANNONSE
Annonse