Akersposten

De var klar for kabel – men sender tilbake til ny behandling

LYSEJORDET: Dette er Statnetts foretrukne løsning for anleggsområdet med tunnelinnslag på Lysejordet. Det inngjerdede anleggsområdet med anleggsvei på cirka 28 mål vil bli utilgjengelig i mer enn 3,5 år. Skisse: Statnett

Den nye byutviklingskomiteen i Bydel Ullern vil behandle saken om ny strømforsyning på nytt, etter at den forrige komiteen gikk inn for kabling med tunnelinnslag på Lysejordet.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 06.11.2019 kl 12:31

LYSEJORDET: Bydelsutvalget skulle gi sin høringsuttalelse til Statnetts konsesjonssøknad for ny kraftlinje gjennom bydelen, hvor valget står mellom nye master gjennom dagens trasé til Smestad eller kabel med innslag på Lysejordet.

Ikke bærekraftig

Saken var behandlet i byutviklingskomiteen (BUK) før det nye bydelsutvalget ble konstituert, hvor også ny komitesammensetning i BUK ble vedtatt. Forrige BUK hadde vedtatt en uttalelse hvor komiteen gikk inn for kabel og hvor forslaget som skulle behandles i BU ble innledet med: «Bydel Ullern krever at hele strekningen med ny 420 kV forbindelse fra Bærum til Smestad legges som jordkabel, og som kabel via sjakt til tunnel fra Hagabråten inn til Smestad transformatorstasjon»

Det ble videre blant annet lagt vekt på at grøntområdet, Lysejordet, skulle tilbakestilles til opprinnelig tilstand ved anleggarbeidets slutt. Det ble også lagt vekt på god medvirkning fra nabolaget og at arbeidet måtte koordineres med alle de andre store byggeprosjektene i bydelen.

BUK hadde lagt vekt på hensynet til miljø, estetikk, arealbruk, støy og engstelse for stråling i sin begrunnelse og konkluderte med at luftlinje ville gi større miljømessig fotavtrykk og ikke var bærekraftig.

Les også: «Hva har byrådet gjort for å forhindre monstermaster – så langt ingenting»

OGSÅ SKOLEVEI: Det røde punktet viser hvor tunnelinnslaget kommer på Lysejordet. Stiene gjennom området er i dag også skolevei for mange barn, som eventuelt må ta seg opp til Vækerøveien. Google Maps

28 mål inngjerdet

Etter at NVE har utsatt fristen for høringsuttalelser fra 1. november i år til 3. januar 2020 har komite og bydelsutvalg tid til å ta en ny runde med å vurdere alternativene. Det nye bydelsutvalget vedtok at saken skulle gå tilbake til komiteen for ny behandling.

Kabling vil bety en anleggsperiode på mer enn 3,5 år på Lysejordet, hvor cirka 28 mål av friområdet vil bli gjerdet inn i anleggsperioden. Dette er fordelt på cirka 2,5 år for etablering av tunnel. I tillegg kommer installasjonsarbeider og tilbakeføring av anleggsområdet. Det skal blant annet etableres en anleggsvei opp til Vækerøveien i Statnetts foretrukne alternativ, som på grunn av stigningsforholdene vil ta mye plass (se hovedbilde).

Les også: Høyre, MDG og Venstre skal samarbeide de neste fire årene

Liten grunn til frykt

I «Åpen halvtime» pekte John Tibballs i Lysakervassdragets Venner på forhold som han mente det var lagt lite vekt på i BUKs opprinnelige forslag til vedtak. Han viste blant annet til at det var liten grunn til å frykte stråling fra luftledningene med de høye mastene og at betegnelsen "monstermaster" var lite relevant. Han understreket at det var flere skoler som jevnlig brukte friområdet og ikke bare Lysejordet skole som Statnett beskriver i sin konsesjonssøknad. Også Lilleaker, Bjørnsletta og Montessori Lyse bruker friområdet hyppig. Han stilte også spørsmål ved muligheten for å tilbakeføre området til opprinnelig tilstand med de store inngrepene som er planlagt, blant annet med anleggsveien opp til Vækerøveien. Han mente også at dreneringen i området ikke ville bli den samme som dagens.

Tibballs leverte Lysakervassdragets Venners høringsuttalelse til bydelsutvalgets medlemmer.

Les også:

Folkemøte med mange problemstillinger: Nå vil «folket» overbevise NVE om at tunnel er bedre enn «monstermaster»

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...