ANNONSE
Annonse
Akersposten

De lever et hundeliv – og digger det!

Med Voksenjordene som nærmeste nabo har hunder og hundepassere det som plommen i egget. Hundebarnehage er fremtiden, mener (fra v.) Line Dahlgren, Celine Tandberg, Celine Tollefsen, Hedda Myre Aamlid og Hans Petter Berntzen. Foto: Fredrik Eckhoff

Hunden er menneskets beste venn, mens Line Dahlgren er blant hundenes beste venner. Nå går det i bikkjer på heltid.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 12.10.2017 kl 15:38

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

BOGSTAD/BESTUM: Da Bestum-kvinnen Line Dahlgren ga seg med magasinet Drink, som var et bransjemagasin for hotell- og restaurantbransjen i 14 år, ble det hunder på heltid. I fjor startet hun opp Hundepasserne på Fornebu. I august fikk Oslo vest sin avdeling av Hundepasserne. Den ligger på Bogstad.

Hundvenn

Dahlgren har alltid vært opptatt av hunder.

– Jeg hadde en diger ridgeback inntil han døde i sommer, 13 år gammel. Gullkalven min! Nå har jeg Sheela, en eventyrblanding jeg fant på en gresk øy som liten baby. Hun har vokst seg til en stor, sterk, flott hund på snart fem år, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet.)

Daglig leder Line Dahlgren når hun trives best, sammen med hundene på tur. Foto: Privat

– Jeg visste det var behov for hundebarnehage også i Oslo vest, så da disse lokalene på baksiden av Røa Gjerdefabrikk ble ledige, «måtte» jeg bare gå for dem også.

– Ellers hadde det jo bare vært et tidsspørsmål før noen andre hadde åpnet her, sier hun.

Aktive dager

På Bogstad har Hundepasserne holdt på bare i snaut to måneder, men allerede er det full fart når Akersposten er på besøk. Ni store og små, ivrige firbente møter oss. De fleste av dem har akkurat vært på en tre timers tur på Bogstad i retning Sørkedalen, og noen av hundene slapper av litt, et par av dem drikker vann, én boxervalp hiver i seg litt mat, mens de andre farter rundt og lurer litt på hvem som er på besøk.

LES OGSÅ: Thillie (4) savnet: – Vi savner henne enormt

– Her på Bogstad blir det mye fortere fullt enn på Fornebu, sier Dahlgren, som forteller at hundebarnehager fungerer supert for de fleste hunder, men ikke for alle.

– Du ser at her er det en horde med glade hunder, men i løpet av året på Fornebu har jeg også måttet si opp noen – og jeg har lært mye av det.

– Kranglete hannhunder for eksempel, det går ikke. Hundene må være sosiale og fungere godt med andre hunder. Vi kan heller ikke ha hunder som bare står og bjeffer. Det skaper uro i resten av flokken, og fungerer dårlig i barnehage-sammenheng, sier Dahlgren.

– Mange hunder er mer krevende enn folk tror. Noen kjøper en nusselig boxervalp, for eksempel, som i utgangspunktet er en svært energisk og krevende rase.

(Saken fortsetter under bildet.)

Glade hunder på tur i Sørkedalen. Foto: Privat

– Hunder er absolutt ikke skapt for å være alene i åtte, ni timer pr dag, ifølge Dahlgren.

– I Sverige er det ulovlig å la hunden være alene i mer enn seks timer. Det er nærliggende å tro at denne lovgivingen når Norge veldig snart, og da er selvfølgelig hundebarnehager veldig gode å ha, mener hun.

På Bogstad jobber i dag Hedda, Sara og Celine på fast basis, og jakthundmannen Axel Flinder, som også driver med trening av jakthunder og holder valpekurs.

– Nei, nei, Tassen. Ikke tiss der! Celine, Tassen må ha skvettlapp. Nå! sier hun. Tassen får på seg skvettlapp og rusler fornøyd videre, mens jentene drar frem steameren.

– Det blir litt tissing, da de fleste hannhundene har dette markeringsbehovet, vet du, sier hun smilende.

Passende sted

Dahlgren er strålende fornøyd med å ha etablert Hundepasserne på Voksen gård på Bogstad, like ved inngangen til Sørkedalen.

– Her går man rett ut i skogen, sier hun og peker i retning Sørkedalen. Der har hundepasserne og hundene et eldorado av fri natur som nytes flere timer hver eneste dag.

Ikke alle hundene er med på den lange skogsturen. Lille Zoe for eksempel, hun får litt kortere turer.

– Vi har en har som drar på en liten tur med de minste hundene. Zoe vil aller helst ta det litt rolig, smiler hun.

– I dag er det strålende vær og flott i skogen. Men det er vel dager da det er skikkelig grisevær og vått…?

– Da blir det mye våte og skitne hunder! Da ruller vi dem inn i pledd og håndklær etterpå. Også blir det jo masse morsomme bilder! sier hun og viser ivrig bilde etter bilde fra telefonen sin.

– Vi tar masse bilder – og poster dem på Instagram.

Litt billig?

300 kroner dagen koster det å ha hunden sin hos Hundepasserne på fulltid. Fem dager i uken koster 6000 kroner i måneden. To dager i uken koster 3500 kroner i måneden, mens drop in koster 500 kroner.

– Det er billig. Vi burde kanskje øke prisene litt, sier Dahlgren, som forteller at den neste planen er å få tak i nabolokalet også, for å få plass til flere hunder.

– Vi er utvilsomt et renspikket luksus-alternativ for hundene, med et begrenset antall plasser, sier hun.

– Hundene hyler utenfor om morgenen, for de kommer ikke fort nok inn, og de må nærmest bæres ut om ettermiddagen. Jeg tror ikke du finner mer fornøyde hunder, eller hundeeiere! Jeg vet heller ikke om noen annen hundebarnehage som tilbyr tre, fire timers fri flyt i skogen hver eneste dag, sier hundevennen fra Bestum.

PS! Du finner naturligvis Hundepasserne (Røa eller Fornebu) på Facebook.

Hans Petter på vei opp Wyllerløypa med en gjeng kompiser. Foto: Privat

LES OGSÅ:

Har lett etter Thillie (4) i mer enn to uker

Kirkenær Ballettskole: Nye eiere og ny fremtid

Budsjett 2018: Slik vil han bruke 71 milliarder kroner

Følg Akerposten på Facebook

Nøkkelord