ANNONSE
Annonse

Dagen for å se verdien av ulike mennesker

Ulike sokker er en selvfølge i dag for Karianne Abrahamsson og mange andre som ønsker å feire mangfoldet 21. mars, den internasjonale dagen for Down syndrom. Foto: Fredrik Eckhoff

– Dette er en feelgood-dag, og temaet er enkelt. Det er veldig lett å finne ulike sokker! Det er med på å skape en snakkis på ulike arenaer, på skolen, på kontoret, rundt middagsbordet, sier Røa-kvinnen Karianne Abrahamsson.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 21.03.2018 kl 16:06

ANNONSE
Annonse

RØA: Rundt 10.000 mennesker har Down syndrom i Norge i dag. Du kan være ganske sikker på at omtrent alle disse har på seg to forskjellige sokker i dag, 21. mars. Tusenvis av andre markerer også denne dagen, den internasjonale dagen for Down syndrom, med «rockesokker», som de kaller det.

Det er foreningen Norsk Nettverk for Down Syndrom som står i bresjen for markeringen, som har vært en årlig foreteelse siden 2006. Foreningen har i disse dager fått ny leder, Karianne Abrahamsson fra Røa.

Over hele landet

Hun forteller at dagen markeres over hele landet i dag. Abrahamsson forteller at det har skjedd mye de siste tiårene for dem med Down syndrom i Norge.

– Det har vært gjort mye forskning, for eksempel på kognitiv kapasitet og på det store spennet som er i denne gruppen, sier hun og forteller at den kognitive kapasitet ikke nødvendigvis gjenspeiles i språket.

– Tidligere har man tenkt at den manglende formidlingsevnen speiler den kognitive evnen. Det fins barn i for eksempel 10-årsalderen som har relativt dårlig språk, men som kan lese flytende. Det visste man mindre om for 20 år siden, sier hun. Språktrening er viktig for at barn med Down syndrom skal fungere best mulig i vanlige skoleklasser, der de aller fleste barn med Down går i dag.

– Kunnskapen gjør at mange i denne gruppen kan ta høyere utdanning og kan ta normalt arbeid. Se for eksempel på Spania, der 15 universiteter nå har tilrettelagt undervisning for mennesker med Down syndrom, slik at de har mulighet til å gå ut derfra og inn i en normal hverdag, sier hun.

Norge på godt og vondt

Selv om mange med Down syndrom i dag går i vanlige skoleklasser – og det fungerer godt – blir det ofte en bråstopp i utviklingen når de blir myndige.

– I Norge er det sånn at automatisk når de fyller 18 år, blir de uføretrygdet. Da har de gått på vanlig skole, og så lukker døren seg. Den første trygdeutbetalingen kommer, og da er det nesten umulig å komme seg videre. Men kanskje har noen aller mest lyst til å bli skuespiller og prøve å komme seg inn på teaterhøyskolen? Eller de har lyst til å jobbe med musikk? Tenk selv hvor diskrimenerende det kan oppleves, sier Abrahamsson.

Hun understreker igjen at det er et stort spenn i gruppen.

– For noen i gruppen er dette en nødvendighet med uføretrygden, mens andre blir fratatt muligheter. Dette er Norge på godt og vondt, sier hun.

– Vi ønsker at gruppen skal få de mulighetene de har krav på og rett på. Det skal være slik at man blir individuelt vurdert, ikke som en gruppe. Da vil man forstå verdien av mennesket i større grad.

En feelgood-dag

Den 21. mars skal være en feelgood-dag, mener Røa-kvinnen.

– Dagen i dag handler om å feire mangfoldet. Det er så mye lettere i dag å relatere seg til det enn det var før. Det er mange som en eller annen gang har kjent seg annerledes. Det kan være de små tingene, sier Abrahamsson, som mener vi har kommet langt for eksempel når det gjelder å lære barna om ulikhetene. Hun skryter blant annet av NRK Super, som lager mye bra, for eksempel tv-serien «Sånn er jeg og sånn er det».

Hun regner med at episoder av denne serien blir sendt på en del skoler rundt om i landet i dag.

– Målet er at denne dagen skal tydeligere inn i skolene hvert år. Håpet er at skolene skal markere dagen, feire mangfoldet, også utover down syndrom, slik at man lærer barna å se verdien av ulike mennesker og ulik kompetanse, sier Abrahamsson, som selv har en sønn, Oskar (5) med Down syndrom.

– Og du har naturligvis selv gått i skapet og funnet frem ulike sokker i dag?

– Ja, naturligvis! sier hun og slenger beina på bordet. Som bildet viser, ulike sokker i dag!

ANNONSE
Annonse