Akersposten

– Problematisk og trist at dette går utover barn og unge

Rikke Larsåsen, helsesykepleier på Slemdal skole og tillitsvalgt blant helsesykepleierne i Bydel Vestre Aker. Hun vil være på plass på skolen, men fire andre helsesykepleiere ved skoler i Vestre Aker er for tiden flyttet til å jobbe med smittesporing.

Høye smittetall gjør at flere helsesykepleiere nå må jobbe med smittesporing istedenfor å møte elevene som tirsdag er tilbake på skolene igjen etter juleferien.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

BYDEL VESTRE AKER: – Det er problematisk og trist at dette går utover barn og unge, sier tillitsvalgt blant helsesykepleierne i Bydel Vestre Aker, Rikke Larsåsen. Hun sier at noen av barne- og ungdomsskolene i Bydel Vestre Aker ikke vil ha helsesykepleier til stede denne uken – og kanskje ikke neste uke heller.

Bydel Vestre Aker har trang økonomi. Kombinert med stort behov for økt bemanning i Smitteteam Vest, som jobber med smittesporing i bydelene Vestre Aker, Ullern, Frogner og Nordre Aker, fører det til at bydelen har beordret flere helsesykepleiere over til smitteteamet i en periode.

Rikke Larsåsen, som til daglig jobber som helsesykepleier på Slemdal skole, opplyser til Akersposten at man har valgt å hente helsesykepleierne fra skolene i bydelen. I praksis er fire heltidsansatte helsesykepleiere i disse dager på jobb i smitteteamet i stedet for på skolen de vanligvis jobber på.

– Det kommer til å være skoler i bydelen som vil stå uten helsesykepleier denne uken, sier Larsåsen. – Skolene åpner jo igjen etter juleferie tirsdag, og vi vet at etter ferier og høytider er det gjerne ekstra stort behov for oss. Vi ser en økning av barn og ungdommer som har problemer med psykisk helse på grunn av pandemien.

– I pandemitiden ser man en økning i vold og overgrep i nære relasjoner. Da er det ekstra trist å møte en stengt dør hos helsesykepleieren. At de også mister tillit til oss, er veldig uheldig, sier hun.

Larsåsen mener at flere av helsesykepleierne ender opp med å jobbe dobbelt.

– De gjør det på grunn av samvittigheten, selv om vi får beskjed om at vi ikke ha dårlig samvittighet for dette, sier hun.

Forstår frustrasjonen

Avdelingsleder for oppvekst i Bydel Vestre Aker, Edith Aars, sier seg enig med Rikke Larsåsen i at dette ikke er en gunstig situasjon.

– Vi jobber i bydelen med å finne nye ressurser. Jeg forstår frustrasjonen, og vi har et stort fokus på barn og ungdoms psykiske helse. Derfor er det viktig å understreke at dette ikke er en varig løsning, sier Aars til Akersposten.

Bydelsdirektør: – Kort periode

Bydelsdirektør Kristin Nilsen sier at de nå jobber fra dag til dag med å få opp bemanningen slik at helsesykepleierne skal komme seg tilbake til jobb på skolene.

– Jeg forstår bekymringen til Larsåsen og de andre helsesykepleierne. Dette er ikke en ønsket situasjon. Når vi nå har tatt ut helsesykepleierne for å jobbe i smitteteamet er det for en kort periode. Målet er at de skal være tilbake senest 15. januar.