Akersposten

– Mye uoppdaget smitte der ute

For få tester seg, mener leder for Feberpoliklinikk Vest i Hovfaret på Skøyen, Stig Asplin.

– For få tester seg nå, sier leder for Feberpoliklinkk Vest, Stig Asplin.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 29.11.2021 kl 07:59

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO VEST: – Det er økende smittetall på tross av forholdsvis lavt antall tester. Den siste uken har over 10 prosent av testene vært positive. Det betyr at det er mye uoppdaget smitte der ute, ikke minst blant vaksinerte, sier Stig Asplin.

– Undersøkelser viser at det særlig er menn som gir blaffen i å teste seg ved symptomer, sier han.

Kan være korona

Aspling er fungerende bydelsoverlege i Vestre Aker og er også leder for Feberpoliklinikken for bydelene Ullern, Vestre Aker, Nordre Aker Frogner. Han sier til Akersposten at han er bekymret fordi det er mange som går på jobb eller møter folk, selv om de har symptomer og ikke har testet seg.

– Det er grunn til å understreke at også vaksinerte må komme til testing om de har symptomer på luftveisinfeksjon, sier Asplin. – Om du føler deg slapp eller uggen, eller har forkjølelse eller litt hoste, kan det stadig være covid 19, selv om du har fått både én og to vaksiner.

Feberpoliklinikk Vest holder til i Hovfaret 13 på Skøyen. Der og andre steder kan du droppe innom for gratis testing syv dager i uken. Denne helgen holder de åpent for testing fra 10 til 17, hverdager fra 8 til 21.

Menn må skjerpe seg!

– Det er menn mellom 35 og 50 som i størst grad unnlater å teste seg ved symptomer. Det er også flest menn som er innlagt for covid 19 på sykehus. Og det er grunn til å minne om at de fleste smittebærerne nå er vaksinerte, sier Asplin og fortsetter: – Selv om risikoen selvfølgelig er mange ganger større om man ikke er vaksinert.

Alle over 65 skal få en tredje dose før jul. Ved vaksinesenteret for Ullern og Vestre, som ligger på Montebello, jobber de på spreng for å få til dette.

– Men nå må vi også ha lavere terskel for å ta en test, og ikke menge oss med folk om vi har symptomer og før vi har en negativ test. Det er en svært liten innsats, men utrolig viktig for å unngå mer omfattende nedstenging frem mot jul, bydelsoverlegen.