Akersposten

– Kontoen er tom, vi vet ikke helt hvordan det kommer til å gå

Vinderen skolekorps fra i fjor sommer, da de gledet seg til det helt spesielle jubileumsåret 2020. Spesielt er det blitt, men ikke som ventet. Nå er kassen tom, og en annerledes 17. mai står for døren. Foto: Privat

Sist helg skulle Vinderen skole krydd av lopper og ivrige loppekunder. I stedet var skolegården tom, og korpsets største inntektskilde har blitt et offer for korona-krisen. – Vi vet ikke hvordan det kommer til å gå, sier korpsets styreleder, Amanda Roberts.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.04.2020 kl 18:06

VINDEREN: 2020 skulle bli et ekstra festlig år for Vinderen skoles musikkorps, som i år har spilt og marsjert i 90 år. Korpset er i vinden, og med hard jobbing har korpset opplevd økning i rekrutteringen de siste årene. Det er ikke veldig lenge siden korpset talte rundt 20 medlemmer. I dag er de hele 60 unge, glade musikere, som alle hadde gledet seg til jubileumsfering – og 17. mai naturligvis.

For skolekorpsene kom bråstoppen, som for så mange andre, med korona-krisen midt i mars. All instruksjon og alt samspill ble kuttet på dagen, og aktiviteten ble lagt død i flere uker.

For korpsene er det imidlertid enda verre at deres aller viktigste inntektskilde, loppemarkedene, ikke lar seg avvikle. På Vinderen skole arrangerer korpset vanligvis marked både vår og høst.

– Vinderen skolekorps har utgifter på omtrent en million kroner i året. Instrumenter koster, og det koster også å reparere dem. Men den største utgiften er instruktører og dirigenter. Det koster rundt 800.000 kroner, sier styreleder i Vinderen skoles musikkorps, Amanda Roberts, som forteller at all instruksjon ble satt på vent da krisen inntraff.

Barna har vanligvis en halvtime individuell instruksjon i uken, i tillegg til samspill.

– Loppemarkedene drar inn rundt 350.000 kroner pr. gang, som dette er den klart største inntektskilden vi har. I tillegg fins det noen kommunale tilskudd, men det er loppemarkedene som gjelder. Disse er også det sosiale limet i korpset, og alle syns det er kjempekjekt å jobbe sammen i loppemarkedsuken, sier Roberts.

Fra hånd til munn

Nå skulle altså nye 300.-400.000 kroner ha fylt korpsets kasse, og 17. mai-fering står for døren. I stedet er feiringen av 17. mai snudd på hodet, og inntektskilden er tørket inn.

– Kontoen vår er tom. Vi søker på alt som rører seg, men vi vet ikke helt hvordan det kommer til å gå.

– Hva med krisepakken for kultur og frivillighet?

– Ja, Abid Raja kom med sin inspirerende tale, og det er hyggelig å bli husket på. En krisepakke på 900 millioner kroner høres jo mye ut, men fordelt på alt som er av korps, fotballag og masse annet, blir det ikke så mye på hver, sier Roberts.

Komplisert å spille

Den siste uken har det latt seg gjøre å øve igjen, også samspill – med en rekke smittevernstiltak. På Vinderen skole har korpset imidlertid ikke tatt sjansen på å møtes innendørs ennå.

– Vi kunne i teorien gått inn, men det er nok ikke praktisk mulig på Vinderen skole når vi skal følge smittevernreglene. Vi har i stedet krittet opp skolegården i tre soner, der barna står med minst to meters avstand. Det fungerer ganske godt, sier hun.

– Vi er en gjeng foreldre som er over gjennomsnittet ivrige, men noen smitteverneksperter er vi ikke. Vi gjør imidlertid så godt vi kan, sier Roberts, som påpeker at det er mye å ta hensyn til. Ingen instrumenter kan for eksempel byttelånes, og alle må ha hvert sitt notestativ.

Følg Akersposten på Facebook

Popup?

Korpslederen forteller at de fleste av korpsets medlemmer har deltatt etter at aktiviteten kom i gang igjen, så det står ikke på viljen. Både musikanter og voksne gleder seg til vårens høydepunkt, nasjonaldagen – til tross for at den blir helt annerledes i år.

Det store barnetoget blir det ikke noe av. Det betyr at mulighetene åpner seg til å være mer aktive i eget nærmiljø. 17. maikomiteen i Oslo har varslet at det kommer til å bli korpsmusikk i Oslos bydeler på den store dagen, men ikke så arrangert og planlagt som vi er vant til. Popup-korps er blitt det nye begrepet.

– De ønsker seg popup-korps, men hvordan skal vi gjøre det? Vi og barna har veldig lyst til å få det til, og vi kommer til å få til noe. Men vi kan jo ikke fortelle hvor vi kommer til å dukke opp. Det har vi ikke lov til. Vi risikerer faktisk å være et sted og spille for ingen, sier hun.

Forespørslene har imidlertid vært mange, og korpslederen er sikker på at mange kommer til å få seg noen mer eller mindre uventede korpsopplevelser fra korpsene i Oslo vest på 17. mai.

LES OGSÅ: "Kjære kulturminister, hvordan skal korpsene klare seg gjennom korona-krisen?"

Du kan bidra

Med bunnskrapt kasse og ingen mulighet til å arrangere det livsviktige loppemarkedet med det første, har Vinderen skoles musikkorps satt i gang aksjoner for å få inn sårt tiltenkte kroner. Dette er penger som helt og holdent går til å holde korpset i gang: Reparasjon av instrumenter og litt lønn til dirigenter og instruktører.

– Vi bruker ikke penger på fjas. Dette er penger vi må ha for å holde korpset i gang, sier Amanda Roberts.

Det er fullt mulig å vippse penger rett til korpsets konto. Vipps-nummeret er 11588.

Du kan finne ut mer om Vinderen skoles musikkorps på Facebook.

Og hvis ikke Vinderen er ditt nærkorps, oppfordrer Roberts deg til å donere penger til korpset som er ditt hjerte nært.

– Vi er alle i samme båt, sier hun.

Fakta

Vinderen skoles musikkorps har gått ut med denne oppfordringen om å støtte korpset:

Kjære Vinderen Skolekrets

Korona-pandemien byr på økonomiske utfordringer for mange av oss. Dette gjelder også Vinderen Skoles Musikkorps.

Avlysningen av vårens loppemarked har satt korpset vårt i en økonomisk krise. Instruktører er permittert og all individuell undervisning er avlyst.

Kulturdepartementet ønsker korps på 17 mai og vi ønsker å bidra. Vi trenger imidlertid midler til å lønne instruktører samt vedlikehold av instrumenter til den store dagen.

Det finnes per i dag ingen krisepakke som kompenserer for bortfall av loppeinntekter, og vi ber derfor vårt lokalsamfunn om hjelp.

Bruk VIPPs #11588
ethvert bidrag mottas med stor takk.

Vennlig hilsen
Vinderen Skoles Musikkorps

Fakta

Brev til musikkorpsene i Oslo, fra:17. mai-komiteen i Oslo:

Informasjon og oppfordring til korpsene i Oslo - 17. mai 2020

Det blir en veldig annerledes 17. mai for oss alle i år. Situasjonen gjør at det ikke vil være mulig å gjennomføre det tradisjonsrike barnetoget i Oslo sentrum, for første gang siden krigen. Det blir heller ikke anledning å ha lokale tog i Oslo.

17. mai-komiteen i Oslo ønsker med dette å henvende seg til korpsene i Oslo for å informere om rammene for årets feiring og oppfordre korpsene til å delta. Sammen håper vi at vi alle kan bidra til god 17. mai-stemning. Vi vet at noen av dere allerede er i full gang med å planlegge en alternativ feiring for sitt korps, og takk for at dere er på ballen.

Veldig mange mennesker forbinder 17. mai med korpsmusikk - og med gjeldende retningslinjer fra Helsedirektoratet, vil det heldigvis være mulig å spille og høre korpsmusikk på selve nasjonaldagen. Avstandsregelen på 2 meter gjelder også innad i korpset, noe som kan gjøre det utfordrende for dere å marsjere der hvor det er trangt. Der hvor det er god nok plass, enten til å marsjere eller kun stille opp og spille, ser komiteen for seg at korpsene kan spille i sine nærmiljøer og at publikum kan stå i vinduer, på balkonger eller langs lokalveier for å høre på den flotte musikken. De korpsene som er i gang med planlegging av dagen har allerede gjort seg flere tanker om hvordan disse utfordringene kan løses, så vi anbefaler at dere snakker sammen for å finne de gode løsningene i egen bydel.

En ting som komiteen virkelig ønsker at flest mulig korps kan bidra med, er ideen om "Pop-up-korps". Det er veldig bra om vi kan få flest mulig av disse. Dette innebærer at korpsene i ett område avtaler seg imellom om å spille utenfor lokale institusjoner (sykehjem, eldresenter og lignende) eller andre aktuelle steder i lokalområdet/bydelen. I begrepet "pop-up" ligger det at det ikke gis noe informasjon i forkant om når og hvor korpset vil dukke opp – og at det ikke spilles for lenge på samme sted, slik at det unngås å samle mange mennesker samtidig.

Komiteen har tidligere henvendt seg til skolene i Oslo og anbefalt at det gjennomføres flaggheising og taler som et minimum av feiring. Komiteen ønsker at dette filmes/strømmes og sendes på skolens nettside, Facebook- side eller andre sosiale medier. Det ville være flott hvis korpsene også kunne være en del av disse seremoniene der det er mulig.

Komiteen understreker at vi ikke ønsker at noen planlegger for arrangementer eller aktiviteter som utfordrer de smittevernsreglene som til enhver tid gjelder. Det er heller ikke ønskelig at arrangementer eller aktiviteter tidfestes og annonseres, slik at dette kan samle mange mennesker samtidig.

Komiteen ønsker alle korpsene lykke til med planleggingen og gjennomføringen av den utradisjonelle nasjonaldagen vi får i år. Dere er et svært viktig innslag i nasjonaldagen. Sammen (men med avstand) skal vi likevel lage en flott feiring av dagen.

Med vennlig hilsen
Pia Farstad von Hall
Leder, 17. mai-komiteen i Oslo

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...