Akersposten

– Kan holde samfunnet åpent samtidig som vi beholder kontroll

Helsebyråd Robert Steen (t.h), byrådsleder Raymond Johansen (Ap), og Sunniva Holmås Eidsvoll under en pressekonferense i Oslo Rådhus om håndteringen av koronasituasjonen i Oslo. Foto: Annika Byrde / NTB

– Den nye virusvarianten Omikron gjør at vi hever beredskapsnivået til nivå 3, som er det høyeste nivået vi har, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.11.2021 kl 19:04

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: Det skriver Oslo kommune i en pressemelding tirsdag.

Økt beredskap betyr at det igjen settes sentral kriseledelse i Oslo kommune, for å sikre effektiv informasjonsdeling, felles situasjonsforståelse og koordinering.

Over 87 prosent av befolkningen over 18 år i Oslo fullvaksinert. 90 prosent har fått minst én dose. Nesten 60 prosent av de over 65 i Oslo har fått tredje dose. Før jul håper byrådet å være i gang med tredje dose av de mellom 45-65 år.

– Den gode vaksinedekning gjør at situasjonen i Oslo nå er en helt annen enn tidligere i pandemien. Nå kan vi holde samfunnet åpent, samtidig som vi beholder kontroll over situasjonen. Men la det ikke være noen som helst tvil om følgende: Oslo kommune tar denne situasjonen på det aller største alvor. Vi har iverksatt en rekke tiltak den siste tiden, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

24. november innførte byrådet i Oslo nye koronaråd og forsterkede tiltak. Byrådsleder ba Oslofolk nok en gang om å bruke munnbind på kollektivtrafikk, taxi, kjøpesenter og butikker.

Det er også satte også i gang massetesting på skolene fra 5-10. klasse. En utvidelse av massetestingen er til vurdering. I tillegg intensiveres vaksinasjonsarbeidet og testkapasiteten rustes opp.

– Nå innfører vi overvåking av munnbindbruken, og dersom anbefaling ikke er nok, vil vi vurdere et påbud. Situasjonen kan endre seg. Og det kan skje fort. Mutasjoner har flere ganger endret spillereglene. Er det noe denne pandemien har lært oss, så er det nettopp det, avslutter Johansen.

Om julebord

– Vi har ikke noe forbud mot å gå ut og spise og hygge seg, det håper jeg folk kan gjøre, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo.

– Jeg mener julebord er helt forsvarlig å gjennomføre, sa han på en pressekonferanse tirsdag.

– Hvis jeg sier «ikke gå på julebord, ikke gå på restauranter og i butikkene», da er vi i ferd å stenge ned byen. Den situasjonen ønsker ikke vi å komme i, fortsetter Johansen.

Men han minner om at de som er syke, skal holde seg hjemme og at folk bør unngå å håndhilse og klemme.

– Kan ikke stenge for sikkerhets skyld

Det blir ikke innført nye koronatiltak i Oslo. Samtidig hever kommunen beredskapen til nivå 3, som er det høyeste.
– Vi kan ikke stenge ned samfunnet for sikkerhets skyld. Vi må være opptatt av at det er forholdsmessig, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på tirsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen i Oslo.

Samtidig var han tydelig på at Omikron-variantens mulige spredning i Norge får konsekvenser for koronahåndteringen i Oslo.

– Vi hever nå beredskapen i kommunen til nivå 3, noe som er den høyeste beredskapen i kommunen. Det betyr blant annet at vi setter sentral kriseledelse for å sikre effektiv informasjonsdeling og koordinering av vår innsats, sa Johansen.

Vurderer munnbindpåbud

Oslo kommune opplever nå sitt høyeste smittetrykk i løpet av pandemien. Mandag ble det registrert 831 nye smittetilfeller i Oslo. Under pressekonferansen ble det gjort klart at kommunen ikke innfører nye koronatiltak. Samtidig vurderer byrådet munnbindpåbud.

– Vi vet vi går inn i en periode med trengsel både på kjøpesenter, i butikker og i kollektivtrafikken. Bruker du munnbind, kan du beskytte deg selv og andre. Dersom munnbindanbefaling ikke er nok, vil vi løpende vurdere å innføre et påbud, sa Johansen.

Planlegger tredje vaksinedose

Oslo kommune planlegger samtidig at de under 65 år skal få tilbud om tredje vaksinedose fra første uke i januar. Før jul skal alle over 65 år ha fått tilbud om en tredje vaksinedose.

– Deretter skal alle over 18 år få tilbud om tredje vaksinedose innen påske. Jeg vil på det sterkeste oppfordre alle om å ta tredje vaksinedose, sa helsebyråd Robert Steen (Ap) i Oslo kommune.