Akersposten

– Grunn til å frykte at den skjulte smitten er stor

Leder for Feberpoliklinikken i Hovfaret på Skøyen og fungerende bydelsoverlege i Vestre Aker, Stig Asplin.

Julefreden senket seg på teststasjonene. Bydelsoverlege i Vestre Aker og leder for feberpoliklinikken på Skøyen, Stig Asplin, håper at aktiviteten raskt tar seg opp igjen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.12.2021 kl 17:37

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

SKØYEN/OSLO VEST: Det er rolig på teststasjoner og feberpoliklinikker nå i julen. Testtallene falt pladask lille julaften og er stabilt lave nå i romjulen, melder Stig Asplin.

Men er det bare stille før stormen?

Asplin viser til vårt naboland Danmark, som opplever all-time-high på smittefronten – og der er omikron nå den dominerende virusvarianten.

– Det kan likevel være godt nytt, sier bydelsoverlege Stig Asplin. – For erfaringen fra England og Sør-Afrika, som har hatt mest av denne varianten og ligger foran oss i løypa, viser at omikron-varianten gir mindre alvorlig sykdom og færre og kortere sykehusinnleggelser enn delta-varianten. I beste fall er dette begynnelsen på slutten av pandemien.

Han sier videre at kapasiteten på Feberpoliklinikk Vest i Hovfaret på Skøyen er god, og at det er rolige romjulsdager, etter et voldsomt kjør før jul.

– Vi ser fortsatt at det er lav testaktivitet i høytiden, noe som gir grunn til å frykte at den skjulte smitten er stor og at smitten kan blusse opp igjen etter nyttår. Vi minner derfor om at alle bør teste seg og holde seg hjemme dersom man får symptomer på corona, sier Asplin til Akersposten.

Han forteller også om pasienter som har fått negativ PCR-test selv om de hadde positiv hurtigtest.

– Men selv om PCR-testen vanligvis er sikrere enn hurtigtesten, kan også PCR-testen være falsk negativ. Så da bør man ta ytterligere en PCR-test før man går ut av karantenen, og den bør tas fra både bakre svelg og dypt i nesen. Det gir det sikreste resultatet, sier Asplin.

– Men den største bekymringen, er fortsatt de som ikke har vaksinert seg. Noen av dem vil havne på intensivavdelingen, og noen vil dø. Også noen av dem som er yngre og friske fra før. Det er faktisk 15 ganger større sjanse for å havne på intensiv om man er uvaksinert. At noen tør å ta en slik sjanse er vanskelig å forstå, avslutter fungerende bydelsoverlege i Vestre Aker, Stig Asplin.