1428 doser til Ullern og Vestre Aker neste uke
– Vi får 642 vaksinedoser kommende uke, sier avdelingsdirektør i Bydel Ullern, Giske Edvardsen. Hun har det overordnede ansvaret for koordineringen av vaksineringen i bydelen. Bydel Vestre Aker får 786 doser.
Publisert: 08.04.2021 kl 09:10
Sist oppdatert: 08.04.2021 kl 09:14
ULLERN/VESTRE AKER: – Denne uken innkaller vi dem mellom 65 og 74 år og dem mellom 18 og 64 år med alvorlige, underliggende sykdommer, fortsetter Edvardsen.
Erna Solberg opplyste at de aller fleste over 18 år vil få tilbud om vaksine – senest i løpet av juli. Forutsetningen er at Norge får de vaksinene som er lovet. De som får vaksine i denne uken, er i hovedsak født i 1949 og 1950.
- I neste uke er det innbyggere født i 1951 og 1952 som blir oppringt i Bydel Ullern, sier Edvardsen.
Når det er din tur til å få tilbud om vaksine, blir du kontaktet på telefon. Vaksinesenteret i Ullern ligger i Noreveien 26 – i lokaler som ligger inne på Hafslunds område på Montebello. Trenger du å sende en e-post, er adressen: ullern.vaksinesenter@bun.oslo.kommune.no
Vaksinesenteret i Vestre Aker er på Hovseter, i Hovseter ungdomsskoles tidligere bygg. Her er det inngang fra Hovseter torg.
Ukjent nummer – ta telefonen!
– Får du telefon fra et ukjent mobilnummer, så svar, ber Giske Edvardsen. – Det kan være en fra vaksinesenteret som vil tilby deg en gratis koronavaksine.
– I Vestre Aker følger vi også dette skjemaet for vaksineringen, sier Inger Thommessen, rådgiver i bydelsdirektørens stab i bydelen.
– Om du har et ubesvart anrop fra vaksinesenteret, så ikke vær redd for at du har gått glipp av sjansen. Vårt bookingsteam vil prøve å kontakte deg flere ganger, sier Inger Thommessen.
Det totale antallet vaksinerte innbyggere i Vestre Aker er 7985 personer. Av disse har 4853 fått første dose, mens 3132 personer er fullvaksinert. De vaksinerte er innbyggere i prioriteringsgruppe 1 til 4 samt utvalgt kritisk helsepersonell bosatt i bydelen.
Denne uken mottok Oslo kommune 15 774 førstegangsdoser som fordeles etter innbyggertall i prioriteringsgruppen.
Vaksinepass
Et av de spørsmålene som nå diskuteres, er innføringen av vaksinepass. Det skal vise at vi er vaksinert, eller har immunitet. På pressekonferansen onsdag sa statsminister Erna Solberg at det vil skje i samarbeid med de andre europeiske landene.
EU har foreslått et vaksinepass som lar folk reise innad mellom medlemslandene etter de har fått vaksinen. Det elektroniske dokumentet skal vise om en person er vaksinert, har testet negativt eller har blitt frisk etter å ha vært smittet.
Folkehelseinstituttet (FHI) mener at spørsmålet er krevende, men at det er på tide at vi tar debatten også her i landet. FHI mener at spørsmålet er vanskelig og må drøftes nøye. Det er både etiske, økonomiske og juridiske spørsmål knyttet til et vaksinepass.
De unge og massetesting
Regjeringen innfører regelmessig massetesting av skoleelever. Det er god kapasitet på disse testen og de belaster ikke det øvrige systemet. Solberg håper at slik massetesting vil gjøre det mulig å holde bedre livene til de unge. Det kan bli slutt på digital undervisning og rødt tiltaksnivå i skolene.
– Fra midten av april vil regjeringen innføre ukentlig massetesting av skoleelever i kommuner med høyt smittepress, sa statsministeren, som i sin redegjørelse overfor Stortinget la stor vekt den belastningen pandemien har på den oppvoksende slekt.
LES OGSÅ: Torsdag: 292 nye smittede siste døgn i Oslo
Fakta
Regjeringens plan for gjenåpning av samfunnet:
Regjeringen legger onsdag fram sin plan for gjenåpningen av samfunnet. For å ha kontroll vil det være behov for å se resultater av hvert trinn, før man kan gå videre til neste. Det er smittesituasjonen som bestemmer fremdriften. For å ha nok data til å bestemme dato, må det gå om lag tre uker mellom hvert trinn. Dette er regjeringens oversikt over trinnene.
Trinn 1:
Lette på tiltak som ble innført før påske. Det vil blant annet si å vurdere:
- Inntil 5 gjester i private hjem.
- Arrangementer som kun samler personer fra én kommune kan gjennomføres.
- Skjenking til kl. 22, med krav om matservering.
- Avstandsanbefalingen endres tilbake til 1 meter.
- Inntil 100 personer på arrangementer innendørs, som kultur- og idrettsarrangementer, konferanser og gudstjenester, der alle sitter på faste tilviste plasser.
- Inntil 200 personer på arrangementer utendørs, men 200 personer ganger 3 kohorter hvis publikum sitter i faste tilviste plasser
Trinn 2:
Det åpnes for:
- Økt fysisk undervisning på universiteter, høyskoler og fagskoler.
- For besøk i private hjem åpner vi forsiktig fra 5 til 10 gjester, fordi vi vet at mye av smittespredningen nettopp har skjedd i slike sammenhenger.
- For private arrangementer i leide lokaler vil det blir åpnet for inntil 20 personer.
- Skjenketiden utvides til kl. 24.00 og kravet om matservering fjernes.
- Arrangementer kan gjennomføres med 200 personer innendørs der alle sitter på faste tilviste plasser.
- Barn og unge vil kunne delta på arrangementer og organisert trening innenfor kommunen. Innendørs vil det være en antallsbegrensning på 100.
- For voksne i breddeidretten åpnes det gradvis for organisert trening både ute og inne i grupper på inntil 20 personer. Helsemyndighetene vil innen midten av april foreslå en modell for gjenåpning av breddeidretten.
- Reiser innenlands kan gjennomføres.
- Rådet om å unngå reiser til utlandet opprettholdes, med mindre reisen er strengt nødvendig. Det vil fortsatt være stenge krav om karantene og testing for de som kommer inn i landet.
- Det vil komme lettelser for familiebesøk fra utlandet, både fra EØS-området og tredjeland. Vi vil blant annet vurdere åpning for innreise for kjærester og besteforeldre.
- Det vil også komme lettelser for prioriterte grupper med arbeidsreisende fra utlandet.
Trinn 3:
Her vil det kunne lempes ytterligere på restriksjoner både i det private og det offentlige rom.
- Det åpnes for at en kan ha 20 gjester hjemme. 50 personer skal kunne møtes på private arrangementer i leide lokaler.
- For offentlige arrangementer vil det bli gjort egne vurderinger som knyttes opp mot eventuell bruk av hurtigtester og koronasertifikat.
- Det blir normale skjenketider, men det vil fortsatt være krav om registering og god avstand mellom gjester.
- Vi vil fortsatt ønske at flest mulig jobber på hjemmekontor.
- I breddeidretten for voksne vil det bli vurdert å åpne gradvis for seriespill og øvrige konkurranser.
- Toppidrettsutøvere kan nå drive tilnærmet normal idrettsaktivitet.
- Vi vil også åpne for mer utenlandsreiser, men med fortsatt krav til karantene og testing. Disse kravene kan imidlertid bli endret fra i dag. Også for reiser utenlands vil vi vurdere hvordan koronasertifikatene kan brukes.
- Det vil også åpnes for mer normal arbeidsinnvandring.
Trinn 4:
- Mye vil kunne være tilnærmet som normalt, men det vil fortsatt være krav til smitteverntiltak, avstand og at man er hjemme når man er syk eller i karantene.
- Det kan fortsatt være behov for noe hjemmekontor.
- Det vil fortsatt være antallsbegrensninger knyttet til store offentlige arrangementer og breddeidrett- og fritidsaktiviteter, men det må vurderes løpende.
- Det kan fortsatt være aktuelt med innreiserestriksjoner, særlig for reisende fra tredjeland.
- En må regne med at det kan være krav om karantene og test for reisende fra enkelte områder.
- Også reglene som gjelder for innreise, må løpende vurderes.