Akersposten

Byrådet dropper Sollerudstranda

TAR GREP: Byråd Arild Hermstad (MDG) kan fortelle at det ikke lenger er aktuelt å bruke Sollerudstranda som utskipingshavn for de kolossale steinmassene.

Det ble litt av en gladmelding til befolkningen i Bydel Ullern og ikke minst til aksjonsgruppen "Redd Sollerudstranda". Marerittet med 7 års kontinuerlig anlegg og drift på Sollerudstranda blir forkastet. Men, hvor skal de enorme massene fra vannbehandlingsanlegget da fraktes ut fra?

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 12.07.2019 kl 10:40

SOLLERUDSTRANDA: På sin siste dag som miljø- og samferdselsbyråd kommer Arild Hermstad (MDG) med den oppsiktsvekkende nyheten. Det blir ikke noe av at Sollerudstranda blir utskipingshavn for de enorme steinmassene fra vannbehandlingsanlegget.

Les også: «Nye endringer - B1 peker seg ut som eneste alternativ»

Dette kommer frem i et intervju med den ferierende byråden, som har svart på spørsmål fra Akersposten som er tilsendt per mail. Her blir også plassering av administrasjon/driftsbygg og plassering av portal på «Hundejordet» berørt. Her kommer intervjuet i sin helhet:

I forbindelse med valg av alternativ til administrasjon/driftsbygg så informerer VAV om at portal og tunnelinnslag vil komme på B1, jordet ut mot Sørkedalsveien, uansett hvor administrasjon/driftsbygget blir lagt. Dette kom uventet på mange. Var Byråd/byrådsavdeling oppmerksom på at portalen var låst til B1, uansett valg av lokalisering av administrasjon/driftsbygg og er det riktig som VAV påstår at dette har hele tiden vært eneste alternativ?

- Dette ligger i Planforslaget, som ble lagt ut på offentlig høring 1. februar i år. Planforslaget er ikke politisk behandlet ennå, men alle alternativene der krever portal og riggområde på Hundejordet (B1). Det vil dessverre generere støy for nærområdet, og kommunen vil samarbeide med interessenter og beboere i nærområdet for å minimere støy og ulemper i anleggsfasen.

Mener byråden at det er mulig å gjøre en realistisk vurdering av alternativene B4 og B5, med et tidsperspektiv hvor det skal foreligge forslag til reguleringsplan allerede i overgangen august/september? Verken Høegh Eiendom (B4) eller Forsvarsbygg (B5) har signalisert at de vil akseptere et slikt tiltak, noe som innebærer forhandlinger over tid.

- Som ansvarlig byråd for at Oslos innbyggere skal ha trygt drikkevann, er det viktig for meg at vi nå kommer videre og får startet bygging av dette store og viktige prosjektet for byen. Jeg skal gjøre mitt for at bystyret får saken til behandling i høst, slik at vi også kan unngå dagbøter fra Mattilsynet. Jeg har bedt Vann- og avløpsetaten om å vurdere alternativ B3, B4 og B5. Per nå tyder alt på det er B1 vi vil anbefalte til Bystyret. Det kan være at det kommer frem mer informasjon før den tid som gjør at vi skifter mening, men det er lite sannsynlig.

Det er beregnet at tunnelinnslag med vei og snuplass vil beslaglegge cirka 3,5 mål. Hvor vil byrådet finne erstatningsarealer for disse? Med administrasjon/driftsbygg i tillegg vil det være snakk om enda flere mål. Ifølge rikspolitiske retningslinjer skal erstatningsarealer finnes i nærområdet, ref. Fylkesmannens avgjørelse i ambassadesaken. Hvordan skal man løse dette med krav til erstatningsarealer?

- Når endelig plassering av driftsbygg og portal er ferdigbehandlet, skal prosjektet se på kompenserende tiltak for nærområdet. Et mulig tiltak er å utvikle gjenstående friområder ved B1 til arealer for lek og friluftsliv i samarbeid med lokalmiljøet. B1 alternativet er den løsningen som vil være minst belastende med hensyn til naturområder og trafikk i boligområdet på Huseby. Ved anleggsdrift vil det alternativet være på totalt 4,5 mål.

Var byråd/byrådsavdeling klar over at det vil bli et anlegg/riggområde på B1 på cirka 20 mål med kontinuerlig tungtrafikk og støy i 7 år og at det ikke er snakk om at dette riggområdet kan ligge noe annet sted enn B1 ifølge VAV. Dette er rett overfor Huseby skole og vil også berøre skoleveien til både Huseby skole og skolen i FO-bygget. Vil byråden be VAV om å vurdere andre alternativer?

- Dette kommer fra Planforslaget, som ikke har vært til politisk behandling enda. Vi vil selvsagt vurdere hvordan riggområdet kan bli så lite sjenerende som mulig når vi får forslaget til behandling. Å sikre trafikksikkerhet og trygg skolevei er viktig når de endelige planene skal legges.

Hva med riggområde og uttransport av stein i like mange år (7) fra Sollerudstranda. Vil det foreligge kompensatoriske tiltak for dette? Har byrådsavdelingen bedt VAV om å vurdere om utskiping av stein kan flyttes lenger inn i fjorden for å spare dette friområdet, noe som er foreslått av aksjonskomiteen «Redd Sollerudstranda».

- Sollerudstranda er en perle og et mye brukt friområde for befolkningen i bydel Ullern. Det må vi bevare, også i byggeperioden. Opprinnelig var planen å skipe ut masser med lekter fra Sollerudstranda via en tunnel fra Huseby. Den planen legges nå bort. Jeg har bedt Vann- og avløpsetaten se på andre løsninger for å fjerne masser når ny vannforsyning skal bygges. Massene skal nå fraktes med lastebil og blant annet brukes til å utvide Drammen havn.

På et oppfølgingsspørsmål fra Akersposten: Massene som skal kjøres ut på lastebil til Drammen, hvor skal de kjøres ut fra?, svarer pressekontakt ved byrådsavdelingen, Tuva Otterlei Blikom:

- Massene vil nå i stedet bli transport ut via en tunnelportal ved Makrellbekken og ut på Ring 3. Merk at Vann- og avløpsetaten opplyser om at det fortsatt vil være behov for noe anleggsaktivitet på Sollerudstranda, men at den nå reduseres til et minimum. Brukerne av stranda må regne med ca. 8 måneder med begrenset anleggsaktivitet, som skal skje utenom badesesongen.

LES OGSÅ: Nå står kampen om Sollerudstranda

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...