Akersposten

B1 kan bli aktuelt likevel:

– Åpner opp bakdøren for utbygging i Husebyskogen

KAN BLI B1: Hvis verken B3, B4 eller B5 blir vurdert som egnet eller for kostbart, står man igjen med B1. Opposisjonen mener byrådspartiene på folkemøte og forut for folkemøtet ga inntrykk av noe helt annet.

Byrådspartiene ga under folkemøtet på Ullern videregående inntrykk av ingen av byrådspartiene ville akseptere utbygging i Husebyskogen, noe som innbefattet at verken alternativ B1 eller B2 var aktuelle.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 12.06.2019 kl 10:46

HUSEBY: Arbeiderpartiet og MDG har nå åpnet opp for alternativ B1 etter vedtak i Byutviklingskomiteen, altså administrasjonsbygg, portal og innkjøring fra Sørkedalsveien. Under folkemøtet 14. mai fikk Høyre, Venstre, Frp og KrFs forslag om vern av Husebyskogen tilslutning fra representantene fra byrådspartiene. Blant annet sa Aps representant, Katrine Ore, at hun hadde fullmakt fra eget parti til å si at alternativ B1 og B2 var uaktuelle – uansett.

Se leder av byutviklingskomiten, Victoria Marie Evensen (Ap), svare på dette lenger ned i saken.

Opposisjonen

Les om opposisjonens forslag: Slår på ny ring om Husebyskogen

Forslaget fra opposisjonen:

1. Bystyret ber byrådet avvise alternativ B1 og B2 som lokasjon for vannbehandlingsanleggets administrasjonsbygg og utrede alternativ B3 (Statnett-tomten).

2. Bystyret ber byrådet opprettholde tidligere bystyrevedtak om vern av Husebyskogen.

Byrådspartiene

Byrådspartiene svarte på dette i Akersposten: Slår også ring om Husebyskogen

Her sa byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG):

– Ny vannforsyning må vi ha, men alternativet med administrasjonsbygg midt inne i Husebyskogen er uaktuelt. Vi vil ta vare på naturen i byen og skogen for folk i området. Forslaget til regulering fra PBE er anslått å bli oversendt byrådet 30.08.19 og saken vil da formelt behandles i byråd. Men jeg kan allerede nå si at Husebyskogen er vernet, sier byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen (MDG)

I samme sak sier Arbeiderpartiets leder i Byutviklingskomiteen, Victoria Marie Evensen:

- Ap har vært opptatt av Husebyskogen i årevis. Helt tilbake til ambassadesaken. Sammen med MDG og SV vil vi nå si klart ifra om at Husebyskogen bør få kommunalt vern, og at andre muligheter må vurderes slik at vi ikke ender med et administrasjonsbygg som ødelegger dette viktige området, sier Evensen.

Åpner opp for B1

Ap og MDG, som utgjør flertallet i byutviklingskomiteen, har fattet et vedtak som kan gjøre alternativ B1 i Husebyskogen aktuelt igjen. Alternativ B3, B4 og B5 skal utredes, men som det står i vedtaket: Alternativ B1 skal ikke utredes før de øvrige alternativene er vurdert og forelagt bystyret.

Mens opposisjonen fremmet et vernevedtak som umuliggjorde at portal og administrasjonsbygg kunne legges i Husebyskogen og dermed ville tvinge Vann- og avløpsetaten til å finne andre alternativer, så åpnes det altså for alternativ B1 i siste omgang. I tillegg står det i merknaden fra Ap og MDG: ber derfor byrådet utrede B3, B4 og B5 og om å komme tilbake til bystyret dersom det viser seg at disse alternativene ikke vil fungere eller bli uforholdsmessig kostbare.

– Dypt urovekkende

Mens jubelen sto i taket under folkemøtet på Ullern videregående er det en litt resignert Åshild Watne i Aksjon Vern Husebyskogen som Akersposten møter etter vedtaket i Byutviklingskomiteen.

- Det som nå skjer er dypt urovekkende. For det første at man igjen vurderer å bygge i grøntarealet i Husebyskogen. Etter den massive folkelige motstanden da 40 mål av Husebyskogen ble omregulert til ambassade, ble vi lovet at vernet av gjenværende friareal skulle styrkes. For det andre er det urovekkende at partiene MDG og AP sier én ting når de møter velgere på folkemøte 14. mai, og en annen ting når vedtaket fattes tre uker senere. Man kan ikke annet enn å bli oppgitt når et politisk løfte varer i kun tre uker, sier Watne.

- Leder av byutviklingskomiteen, Victoria Marie Evensen, sier at de helst ikke vil ha B1 i Husebyskogen, men hadde de sluttet seg til opposisjonens forslag som de sa på folkemøtet, ville det ikke være mulig å bygge ut i friområdet i Husebyskogen. Her åpner man opp bakdøren for utbygging i Husebyskogen. Det er dypt beklagelig, og det oppleves som et løftebrudd, fortsetter hun.

Saken fortsetter under bildet

FRA FOLKEMØTET: All grunn til optimisme mente Åshild Watne og Margrethe Geelmuyden etter folkemøtet 14. mai. Foto: Vidar Bakken

Verdsetter friarealer til kroner 0

- Vi forventer en seriøs utredning av administrasjonsbygg ved tidligere Statnett, slik velforeningene har etterlyst. Inntrykket er at alternativ B3 ble droppet fordi det ble for dyrt, og det er jo ikke så rart når utrederne verdsetter Husebyskogens friarealer (B1 og B2) til kroner 0. Biologisk mangfold og naturens betydning for folkehelse og livskvalitet må verdsettes skikkelig. De grønne lungene i byggesonen har stor verdi, både i dag og for kommende generasjoner. I møte med utbyggere er det alltid naturen som taper. Det er politikernes moralske plikt å ha ekstra omsorg for naturen som ikke kan snakke selv, sier Watne, som også reagerer på at byrådet viser til utbyggingspotensialet på Montebello.

- Et administrasjonsbygg i B3 vil gi plass til noen færre nye leiligheter. Men at utbyggingspotensial der skulle være et argument for heller å bygge i friareal i Husebyskogen, er i beste fall pussig. Vi ser frem til å få klar beskjed om partienes vurdering av kostnaden ved å anskaffe en tomt utenfor friareal, sammenlignet med kostnadene ved et stort og varig inngrep i Husebyskogen. Hva tenker de grønne i MDG om dette, og hva med Ap som for noen få år siden gikk til valg på «Ta vare på Husebyskogen – for evigheten»? spør hun.

Det blir verken B1 eller B2 uansett

Leder av byutviklingskomiteen, Victoria Marie Evensen (Ap), mener at det ikke er grunnlag for bekymring når det gjelder vedtaket om alternativer i Husebyskogen-

- Det blir en konstruert konflikt. Vi har gjort det klart at vi ikke ønsker verken B1 eller B2 i Husebyskogen og har bedt om at B3, B4 og B5 skal utredes.

- B1 kan likevel bli et alternativ om vurderingen ender med at ingen av de tre andre vil fungere? I tillegg har Arbeiderpartiet og MDG tatt med i sin merknad at også kostnadsspørsmålet kan bli avgjørende, selv om et av de tre alternativene kan fungere. Representanter for Aksjon Husebyskogen spør om hvordan man verdisetter et varig inngrep i et naturområde. Hvordan veies dette opp med hensyn til kostnader? spør vi.

- Kostnadsreferansen i vår merknad knytter seg til utredningen av alternativ B3, B4 og B5 samt eventuelle påvirkninger dette vil ha på utbygging av nytt vannanlegg, som jo er et svært viktig prosjekt for Oslo å få på plass, og vil være en del av beslutningsgrunnlaget som bystyret får til behandling etter at utredningene av disse alternativene er fullført, sier Evensen.

- Katrine Ore sa på folkemøtet at hun hadde fullmakt fra sitt eget byrådsparti for å si at både alternativ B1 og B2 var helt uaktuelle.

- Der tror jeg vår lokale representant gikk litt for langt, sier Evensen.

- Men hvordan lyder fullmakten som ble gitt til Ore?

- Det fungerer ikke slik at vi gir skriftlige fullmakter.

- Det ble sendt en SMS fra deg om dette til Katrine Ore. Hvordan lyder denne?

- SMSen ble nok misforstått av Ore. Det som var klart, var at B2 var uaktuelt og at andre alternativer måtte utredes, sier Evensen, som videre sier vi eventuelt må spørre Ore om innholdet i den tilsendte SMS.

Katrine Ore sier til Akersposten at hennes utsagn under folkemøtet var basert på SMS fra Evensen hvor det blant annet står at hun kan si: «Det blir verken B1 eller B2 uansett».

Utover det ønsker ikke Ore å kommentere saken, annet enn at hun har forholdt seg til dette.

Oppsiktsvekkende

Venstres Odd Einar Dørum, som er en av forslagstillerne til forslaget fra opposisjonen, mener også at Ap og MDG åpner for B1 som et reelt alternativ.

- Det er oppsiktsvekkende og svært skuffende at hele Husebyskogen nå ikke vernes, og at vernet av "hundejordet" er satt på vent etter møtet i byutviklingskomiteen. Både Ap og MDG var uventet og svært gledelig for å verne hele Husebyskogen på folkemøtet 14. mai. Det gikk 22 dager før både Ap og MDG trakk seg fra løftene. Det er vel å frykte for at det samme gjelder SV som ikke sitter i byutviklingskomiteen. Nå må alle venner av Husebyskogen si fra overfor byrådspartiene om at hele skogen skal vernes, sier Dørum.

Dette er vedtaket i Byutviklingskomiteen:

1. Bystyret ber byrådet opprettholde tidligere bystyrevedtak om vern av Husebyskogen.

2. Bystyret ber byrådet vurdere å ta driftsbygget ut av reguleringsplanen og komme tilbake til plassering av driftsbygget senere.

3. Bystyret ber byrådet om å ikke videreføre arbeidet med B2.

4. Bystyret ber byrådet utrede alternativene B3, B4 og B5. Alternativ B1 skal ikke utredes før de øvrige alternativene er vurdert og forelagt bystyret.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...