ANNONSE
Annonse

Nye eiere, ny fremtid for ballettskolen

Fra v: Else Margrete Sveinsson, Irja Tine Tuchel og Marion Celine Rudsli har inngått avtale med eier av Kirkenær Ballettskole, Siri Frømyr – og overtar ballettskolen fra 1. januar 2018. Nå ser det ut til at det blir et nytt liv likevel for den tradisjonsrike ballettskolen. Foto: Fredrik Eckhoff

Kirkenær Ballettskole har fått nye eiere, og nå ser det ut til at skolen har en fremtid i det blå huset på Sørbyhaugen – også etter nyttår.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.10.2017 kl 12:33

ANNONSE
Annonse

SØRBYHAUGEN: Halvannet år er gått siden eiendommen ble solgt fra Siri Frømyr til Hh Inter Utvikling. Salget vakte sterke reaksjoner i lokalmiljøet, og mange fryktet at dagene var talte for ballettskolen som ble startet av Jorunn Kirkenær for over 60 år siden. Ballettskolen har vært i dette huset i nesten alle disse årene, siden 1962.

Det blå huset, som ligger noen få meter nedenfor t-banelinjen der Kolsåsbanen og Østeråsbanen skiller lag ovenfor Smestad, har blitt en institusjon som tusener har hatt – eller har – et forhold til. I dag har ballettskolen 300 elever.

Planene om å rive huset og bygge boliger på den fire mål store tomten, har fått blant andre lokalpolitikere og Byantikvaren på banen. Nå er det nedlagt forbud mot tiltak, det som de fleste kjenner best som «bygge- og deleforbud», på tomten. Det betyr at det kan ta lang tid før ny eier kan få gjennomført sin plan om opptil 12 boenheter.

Nye eiere av skolen

Akersposten skrev tidligere i høst om at ballettskolen håper på et liv etter nyttår, når den nåværende leieavtalen går ut. Siden den gang har eieren av ballettskolen, Siri Frømyr, inngått avtale om at tre av de ansatte ved skolen, Else Margrete Sveinsson, Marion Celine Rudsli og Irja Tine Tuchel, kjøper ballettskolen. Avtalen er at de overtar rettigheter til drift av ballettskolen etter nyttår, men de er også sterkt invovlert i dagens drift.

– Kjøpet av skolen har vært en lang prosess, og dette er stort for oss, sier hun. De tre har vært en del av Kirkenær Ballettskole i mange år.

– Vi har en felles lidenskap for dans og ønsker å videreføre arven etter Jorunn Kirkenær. Samtidig får vi jobbe videre med det vi elsker, sier Rudsli.

– Vi har samarbeidet nært med Siri gjennom de siste årene, og hun har gitt oss stor kunstnerisk frihet og muligheter til å utvikle oss og skolen. Dette har gitt oss et nært forhold til skolen som vi nå ønsker å drive videre. Da også Siri ønsket en overtagelse, har dette blitt realisert, sier hun.

Kjemper om skolens fremtid

Med salget av det blå huset til utbyggere som ønsker å rive – samtidig som saken har fått en enorm oppmerksomhet – er de tre inne i en hektisk periode, der de kjemper for ballettskolens fremtid. Aller helst vil de at den skal fortsette på samme sted, i det samme huset.

De forteller at de er i tett dialog med de nye eierne av huset, Hh Inter Utvikling, og de hadde et møte med dem senest torsdag i forrige uke.

Mulige løsninger

De tre nye eierne av ballettskolen ønsker imidlertid helst et scenario der hele eiendommen sikres for ballettskolens langsiktige bruk.

– Det aller beste hadde vært om ballettskolen selv igjen kunne eie bygget. Skolen er veldig knyttet til dette huset, sier Else Margrete Sveinsson. – Det er viktig at det kommer en løsning for begge parter. Mest sannsynlig vil en løsning på vår side måtte være et samarbeid mellom flere som ønsker å bevare driften av ballettskolen her, og som gir ballettskolen mulighet for et langsiktig leieforhold.

Fortsetter etter nyttår

De tre ny eierne er positive etter møtet med Hh Inter Utvikling sist torsdag. Det er daglig leder i Hh Inter Utvikling, Øyvind Holm, også. Han opplyser til Akersposten at forhandlingene pågår om forlengelse av avtalen, som altså går ut til nyttår.

– Når denne saken har fått den utviklingen den har, prøver vi å møte ballettskolen på en god måte. Nå henger det på at vi finner en løsning sammen. Vi ønsker å bidra til at det blir ballettskole i huset også etter nyttår, sier Holm.

Han er enig i at det fins tre hovedalternativer: Huset rives, og det bygges nytt. Huset beholdes, og det bygges på andre deler av tomten. Eller noen kjøper Hh Inter Utvikling ut.

– Ja, det kan også gå mot salg. Det er viktig nå at vi bidrar til å løse problemet for ballettskolen, sier Holm.

– Virksomheten skulle avvikles

Han ønsker å understreke at denne saken har utviklet seg i en retning de ikke forutså da de kjøpte for halvannet år siden. Det forklarer han slik:

– Det ble sagt til oss av tidligere eier (Siri Frømyr, red.anm.) at skolen skulle legges ned. Dette ble solgt som en utviklingseiendom, med regulering til boligformål. Selger og driver var tydelig på at virksomheten skulle avvikles. Vi har på ingen måte forsøkt å kaste ut ballettskolen og lot dem med glede få holde på ut 2017, sier Holm.

– Ble du overrasket over engasjementet og reaksjonene på salget og den mulige nedleggelsen, fra lokalmiljø og politikere?

– Det har jeg egentlig ingen kommentar til. Jeg har selv ingen stedlig tilhørighet der. Man opplever av ulike årsaker noen ganger at det blir engasjement, og det er jo positivt for dem som nå skal drive ballettskolen videre.

Holm sier at de er dypt uenige i at det nedlegges forbud mot tiltak.

– Fra vår side er altså dette kjøpt som en utviklingseiendom. Vi driver ellers ikke med utleie av næringsbygg, sier han og varsler med det at det ikke er aktuelt for Hh Inter Utvikling å bli sittende med bygget i lengre tid, uten at noe skjer.

Visjoner for ballettskolen

Både Hh Inter Utvikling og de tre nye eierne av Kirkenær Ballettskole ser nå altså ut til å ha stor tro på ballettskolen fortsetter i det blå huset på Sørbyhaugen etter nyttår.

De tre forteller at de har et stort håp om at Kirkenær Ballettskolen har mange år foran seg i huset.

– Dette er ikke bare en ballettskole. Dette er et hjem for danserne våre. De møtes her, de trener her, de har et kjøkken og en sofa. Det blir et hjem å komme til. De kan leke i hagen, foreldre sitter og drikker te og prater sammen. Det er et hjem for barn og unge, hvor fellesinteressen er dans, sier Rudsli.

– Men er dette gamle huset godt egnet for en moderne ballettskole, etter dagens krav og behov?

– Lokalene fungerer godt for vår ballettskole. Vi skulle gjerne tatt flere rom i bruk, men dansesalen vår fungerer veldig godt, sier Rudsli. De ser nå for seg at de skal kunne ta flere av rommene i det store huset i bruk – hvis de nå får en lengre leieavtale.

– Bygget har et kjempepotensiale for å utvikle og forbedre ballettskolen, sier hun.

Støtte og ærefrykt

Når de nå skal drive videre skolen som ble bygd opp av legendariske Jorunn Kirkenær og Siri Frømyr, understreker de tre de at de gjør det med respekt for begge sine forgjengere. Sveinsson forteller at de merker godt den massive støtten rundt Kirkenær Ballettskole, ikke minst fra foreldrene til barn og ungdom som danser hos dem.

– Vi kjenner et stort ansvar når vi nå skal drive ballettskolen videre – og nesten en ærefrykt. Kirkenær Ballettskole er en kulturinstitusjon, sier hun.

LES OGSÅ: Vil rive Kirkenær Ballettskole

Ballettskolen håper og tror på et liv etter nyttår

Vedtok bevaring av ballettskolen

ANNONSE
Annonse