Akersposten

Ny, stor barnehage får ikke brukstillatelse

FORTVILET: Barnehagen er klar til bruk i august, men det må Frederik Bjørnstad og Kristin Voldsnes se langt etter. Foto: Vidar Bakken

På Voksentoppen ligger en ny barnehage med flotte uteområder, som bare venter på å bli inntatt av barna. Det får de ikke lov til.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

VOKSENTOPPEN: Det er Norlandia som har fått tillatelse til å bygge ny barnehage som har en kapasitet på 144 barn, om alle barn er over 3 år, ellers 110 barn. I dag har 80 barn midlertidig barnehageplass i det gamle astmasenteret, som ligger rett på andre siden av veien.

Planen var at i slutten av august, skulle disse barna bli overført til nye Voksentoppen barnehage. Men, så kom et fortau i veien, eller rettere sagt et manglende fortau. Uten fortau – ingen brukstillatelse, sier Plan- og bygningsetaten. Det var Nettavisen som først omtalte denne saken.

Les saken her

Gledet seg

- Det er jo synd. Barn og foreldre hadde gledet seg til å ta i bruk Voksentoppen barnehage med de fantastiske uteområdene, sier Kristin Voldsnes, Divisjonsdirektør i Norlandia Barnehagene AS.

Og årsaken er at Plan- og bygningsetaten har sagt nei til brukstillatelse, inntil det er opparbeidet ny vei med fortau fra Voksenkollen stasjon og frem til barnehagen i dagens fortausløse Ullveien. Dette er i tråd med rekkefølgebestemmelsene gitt i rammetillatelsen. Men det er langt fra så enkelt. Et dypdykk i saksbehandlingen, viser en svært kompleks sak som gjør at barnehagen ikke kan tas i bruk som planlagt. Noen vil nok si at dette er byråkrati på sitt verste, hvor lovverk og kompleksiteten i saksforholdet stenger for en tilsynelatende fornuftig løsning. Se faktaboks.

Dette har skjedd

Kortversjonen er at veiopparbeidelseskravet til Norlandia er knyttet til en nærmere 30 år gammel reguleringsplan. Vei er ikke bygd i henhold til regulering og derav krav.

På nabotomten vil OBOS bygge nye boliger, hvor det ble stilt krav om å utarbeide ny reguleringsplan, som også omfatter opparbeidelse av samme vei som Norlandia skulle bygge etter den gamle reguleringsplanen.

Før den nye reguleringsplanen ble vedtatt, ba Norlandia om utsettelse av krav om opparbeidelse, slik at dette kunne samkjøres med OBOS krav, som ville få et annet og mer utvidet krav til opparbeidelse av veien med den nye reguleringen. Dermed slapp man å opparbeide den samme veien to ganger. Bymiljøetaten mente i prosessen at det var en god ide.

Siden har det versert ulike søknader om dispensasjon til Plan- og bygningsetaten (PBE), hvor blant annet Norlandia har tilbudt garantier for opparbeidelsen, også etter at ny reguleringsplan i forbindelse med OBOS prosjekt er vedtatt.

I juli ble Norlandias søknad om midlertidig dispensasjon fra veiopparbeidelse frem til 31.12.2020 avslått av PBE og dermed blir det ikke innvilget brukstillatelse for barnehagen før vei er ferdigstilt. Nå ligger det inne en søknad fra Norlandia om opparbeidelse av veien etter ny regulering, som i første omgang må godkjennes av Bymiljøetaten før den kan behandles av PBE.

Samme vei

- Det er sikkert flere ting som kunne vært gjort annerledes, både fra vår side og fra etatens side. Vi har søkt om å få en midlertidig dispensasjon fra kravet om veiopparbeidelse, inntil vi får godkjent byggeplanen for opparbeidelse av vei og ferdigstillelse av denne. Det er blitt avslått, selv om vi i dag har 80 barn i bygget ved siden av som bruker den samme veien. Foreldrene er frustrert over at den nye barnehagen ikke kan tas i bruk, når den står ferdig. En frustrasjon vi deler med foreldrene. Det er et paradoks for oss og foreldrene at veien opp til barnehagen er i bruk i dag, men at barnehagen likevel ikke kan få midlertidig brukstillatelse når belastningen på veien vil være akkurat den samme, sier Voldsnes.

Daglig leder ved Voksentoppen barnehage, Frederik Bjørnstad, har sammen med barna og foreldrene gledet seg til å ta i bruk barnehagen.

- Vi er fortvilet over situasjonen. Vi informerer foreldrene om hva som skjer og hvordan vi opplever dette. Daglig får vi henvendelser med spørsmål om hva som skjer. Det er mange unge familier i nærområdet, som står på venteliste og som i dag må kjøre langt til andre barnehager. Nå håper vi på hurtig behandling av våre søknader, sier Bjørnstad.

Hadde gledet seg sånn

- Vi har en pragmatisk tilnærming til hvilke tiltak vi på kort og lang sikt kan få til. Vi er blitt lovet at vår søknad om opparbeidelse av vei og fortau skal bli behandlet raskt. Samtidig jobber vi fortsatt med dispensasjon for bruk av hele barnehagen og i tillegg ber vi om tillatelse til å få ta i bruk uteområdet. Vi har nå en konstruktiv dialog med Oslo kommune, sier Voldsnes.

STORT AKTIVITETSOMRÅDE: Frederik Bjørnstad og Kristin Voldsnes håper i det minste at de kan få tillatelse til å la barna ta i bruk uteområdet. Foto: Vidar Bakken

På lekeplassen møter vi Tom Solvang, forelder til Harald og Sofie. Harald går i Voksentoppen barnehage og vil prøve lekeapparatene som er tilgjengelige.

- Vi er storfornøyde med barnehagen, selv om dagens lokaler ikke er optimale. Harald har pratet om den fine lekeplassen og vil bare prøve den. Vi hadde håpet at den nye barnehagen vil være i bruk denne høsten, men nå er det så mye usikkerhet rundt dette. Det er fortvilende at kommunen ikke gir tillatelse til bruk. Vi hadde gledet oss sånn, sier Solvang.

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...