Akersposten

Stig Furuseth har overtatt som daglig leder og restaurantsjef etter Walter Kieliger. Men Walter blir likevel å se på Frognerseteren. Foto: Fredrik Eckhoff

Ny sjef lover å ikke snu opp-ned på stedet

Når det endelig er liv og røre igjen på det 130 år gamle serveringsstedet, har sjefen selv bestemt seg for å trappe ned og overlate styringen til yngre krefter. Walter har imidlertid ingen planer om å ta sin kokkelue og gå sånn helt uten videre.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 04.06.2021 kl 12:35

FROGNERSETEREN: Det er en av de første dagene etter at tradisjonsrike Frognerseteren Restaurant har fått lov til å åpne igjen etter korona-stengingen, og Akersposten møter restaurantsjef Walter Kieliger ved et bord ute i solen, med den kjente og kjære utsikten over byen og fjorden bak oss.

Kieliger har med seg Stig Furuseth (43) i samtalen, og det varsler at noe er på gang. Den 69 år gamle ringreven har bestemt seg. Etter å ha styrt restauranten i 16 år, er det tid for å gjøre endringer. Furuseth er ny daglig leder.

Mannen som kjenner Frognerseteren, det gamle huset, gjestene og lokalhistorien så godt, har valgt å tre til side. Men han forsvinner ikke fra restauranten med det første!

Endelig tilbake!

«Hvordan går det med deg, Walter? Vi er så glad at du er tilbake!»

Nye og gamle gjester har funnet ut at det igjen er åpent på Frognerseteren, etter at det har vært korona-stengt siden mars. Stamgjester i fleng er i enda bedre humør enn vanlig når de får øye på Kieliger. Det går bare minutter mellom hver gang sjefen slår av en liten prat med blide folk på vei inn.

– Alle gjestene er jo de viktigste. Man kommer så nær mange av dem. De gir deg sine historier, de forteller om sine familier, og mange har jo vært her som barn, og nå kommer de med egne familier. Dette er et veldig tradisjonsrikt hus, og da skal tradisjonene få leve, sier Kielieger.

Han har ingen problemer med å overlate ansvaret til noen andre. Sier han…

– Nei, det går helt fint. Når man kommer opp i denne alderen, jeg er jo snart 70 år, er det tid for å se seg om etter en etterfølger.

Og nettopp etterfølgeren har han kjent helt siden de jobbet sammen på Blom for mer enn 20 år siden. Da var Stig Furuseth ung og ganske fersk i kokkebransjen. Nå har han fått mer erfaring, blant annet på Annen Etage og som driftssjef på Engebret Café.

– Og du kjenner til Frognerseteren fra før?

– Jeg har spist eplekaken her ja, smiler han.

– Vil gjestene merke overgangen til ny sjef på huset?

– Jeg kommer absolutt ikke til å snu opp-ned på stedet. Det blir en myk overgang. Jeg har ingen målsetting om å gjøre store endringer. I utgangspunktet skal vi bygge videre på tradisjonene. Det er fortsatt tradisjonsrik mat vi skal ha fokus på.

– Men…?

– Men med min bakgrunn som kokk har jeg jo også meninger om hva som er bra! smiler han.

Det tradisjonelt norske

– Det ligger en masse tradisjoner her, skyter Kieliger inn. Til tross for at han «bare» har vært her siden 2005, har han satt seg godt inn i historien, lest mye i gamle gjestebøker og snakket mye med dem som vet mye om både Frognerseteren og Holmenkollen. Det har resultert i både bøker og kokebøker som tar utgangspunkt i den 130 år lange og stolte historien til Frognerseteren Restaurant.

– De som kommer hit, søker det tradisjonelle og det unikt norske. Det gjelder både turister og folk fra nærområdet. Her kan det ikke være sushirestaurant eller fransk kjøkken, sier Kieliger.

– Da jeg kom hit til Frognerseteren i 2005, fant jeg tilbake til nettopp en del av det som er tradisjonene her. I kafeen for eksempel, skal det være husmannskost. Der skal gjestene finne kjøttkaker, karbonader og rømmegrøt. Det er jo mange som har mulighet til reise til Paris for å spise fransk mat, men de reiser ikke dit for å spise kjøttkaker! sier han.

Stadig i utvikling

Til tross for at huset er fra helt tilbake i 1891, har det også de siste årene vært en utvikling her. Da Kieiliger kom hit, var det for eksempel et mindre lokale i kjelleren, som egentlig mest ble brukt til oppbevaring.

– Det var vel mest et roterom. Jeg tror det kan ha vært en butikk der engang. Vi så på tegningene at det måtte være mer rom lenger inn. Det var ganske spennende. Vi boret et lite hull i veggen og så at det var helt åpent innenfor. Da fikk vi åpnet litt opp, sier han.

Resultatet ble at kjelleren nå er et fint lokale som er egnet for mellomstore og mindre selskaper og arrangementer, helt adskilt fra resten av restauranten. Men selv fra kjellerdøren er det faktisk utsikt utover byen!

For et par år siden, oppdaget Kieliger plutselig at noen var i ferd med å fjerne den store Frølich-bautaen som står rett på nedsiden av huset, på restaurantens tomt. Det var kommunen som hadde bestemt at denne skulle flyttes til Lovisenberg.

– Ingen hadde fortalt det til oss, sier han. Og etter mye om og men og frem og tilbake, fikk Kieliger det som han ville: Bautaen fikk bli stående der den har stått i langt over 100 år.

– Det er her den hører hjemme, og det var her Frølich ville at den skulle stå, på tomten til sin gode venn Thomas Heftye, sier han.

Flere minner skal skapes

Mange gode minner fra 16 år på Frognerseteren, og mange flere skal det bli.

– Det blir en rolig overgangsperiode, og det passer meg bra. Da kan jeg suge til meg litt av den enorme kunnskapen til Walter, sier den nye sjefen, Stig Furuseth.

Nå håper de begge at korona-pandemien slipper taket for alvor, og at Frognerseteren Restaurant igjen kan være møtestedet på toppen av Oslo vest. Kafeen og restauranten i Finstua er godt i gang igjen, og nå gjenstår det bare å åpne igjen for større arrangementer, som brylluper, konfirmasjoner, bursdager og andre merkedager, som passer så godt her oppe.

– Det kommer! sier de to bestemt.

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...