Akersposten

NVE går inn for "monstermaster"

MØRKE SKYER OVER ULLERN OG BÆRUM: Oslo vil ikke ha monstermaster, men NVE sier ja. Foto: Statnett

NVE gir Statnett konsesjon for å bygge ny luftledning i dagens trasé i stedet for å legge kabel i bakken.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.08.2021 kl 11:29

ULLERN: Dagens luftledning fra 1952 skal byttes ut med en ny forbindelse, som har høyere kapasitet. NVE går inn for en løsning som Oslo ikke ønsker, verken lokalt eller sentralt.

Les også: Byrådet sier nei til «monstermaster»

NVE skriver i en pressemelding:
Gjennom konsesjonsarbeidet er det gjort en grundig analyse av behovet for å bygge en ny strømledning, virkninger for nærområdet, og kostnadsforskjellen mellom luftledning og kabel i bakken.

– NVE gir Statnett konsesjon til å bygge en ny luftledning etter omfattende vurderinger. Det er en eksisterende luftledning som skal erstattes, og det vil koste rundt fire ganger så mye å legge den som kabel i bakken. Denne ekstrakostnaden må dekkes over nettleien til alle strømkunder i Norge. Vi vurderer luftledning som det beste alternativet, og i tråd med Stortingets føringer for utbygging av strømnettet, sier Inga Nordberg, direktør for energi- og konsesjonsavdelingen i NVE.

Luftledningen skal bygges i samme trasé, med samme arealbruk som i dag. De nye mastene vil i snitt være 38 meter høye, som er en økning fra dagens master på 21 meter. Dette vil gjøre mastene mer synlig, spesielt på avstand. Støyen vil også øke marginalt, mens magnetfeltet vil reduseres noe sammenlignet med dagens situasjon.

Utbyggingen betales av alle strømkunder i Norge
I løpet av de neste 10 årene vil det være et stort behov for utbygging og oppgradering av strømnettet ikke bare i Stor-Oslo, men over hele landet. Disse kostnadene betales av alle strømkunder i Norge, og dekkes gjennom nettleien.

I behandlingen av saken har både kommunene og innbyggerne vært tydelige på at de ønsker kabel i bakken i stedet for en luftledning. Kabel på denne strekningen vil ha en kostnad på rundt 1180 millioner kroner, mens luftledning er estimert til 280 millioner kroner.

– Vår vurdering er at nytten ved å legge kabel ikke er stor nok til å forsvare den langt høyere kostnaden. Det er en avveining mellom dyrere nettleie for alle strømkunder i Norge og ulempene for beboerne langs denne traseen i Oslo og Bærum, sier Nordberg.
Følger politiske føringer for bygging av strømnett

Stortingets føringer for utbyggingen av strømnettet fastslår at kraftledninger på dette spenningsnivået som hovedregel skal bygges som luftledning.

– Vår vurdering er basert på Stortingets føringer og gjeldende forvaltningspraksis. Her er en luftledning teknisk mulig å bygge, og har etter vår vurdering akseptable konsekvenser fordi den erstatter en eksisterende luftledning på samme strekning, sier Inga Nordberg, direktør i energi- og konsesjonsavdelingen i NVE.

NVEs vedtak kan påklages av de som har klagerett innen tre uker. NVE vil deretter vurdere om det fremkommer ny informasjon i klagene som endrer vedtaket. Hvis ikke, vil saken sendes over til Olje- og energidepartementet for endelig behandling.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...