Akersposten

NRK-profilen ventet i ukevis på svaret på om broren var drapsmann

Christian Borch, bare en kort rusletur unna der han i dag bor, i Dagaliveien. Her foran huset hans bror Truls hadde vært i – og den danske kvinnen Anni Nielsen Iranzo ble drept i i 1974. Foto: Fredrik Eckhoff

Hvordan reagerte Christian Borch da han fikk vite at broren Truls var trukket inn i «Drapet i Holmenkollen»-saken? – Jeg ble verken sjokkert eller overrasket, sier den kjente NRK-profilen. Onsdag kveld får tv-seerne vite mer om hvordan han ganske ufrivillig fikk kjenne narkotikamiljøet på vestkanten litt for tett på kroppen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.04.2019 kl 14:57

DAGALIVEIEN: TVNorge-serien «Drapet i Holmenkollen» er kommet halvveis. Den handler om det brutale drapet på den danske kvinnen Anni Nielsen Iranzo en aprildag i 1974 i en villa i Dagaliveien.

Hun var gift med den spanske diplomaten Enrique Iranzo, og sammen hadde den den fire år gamle datteren Maria. Den lille familien hadde bodd sammen i Oslo i bare noen måneder da Annie ble funnet slått i hjel hjemme i stuen. Det eneste vitnet var datteren Maria.

I den seks episoder lange true crime-serien på TVNorge er man mot slutten av den tredje episoden begynt å fokusere på andre mulige gjerningspersoner enn en amerikansk venninne av Enrique, Minna Thompson. Brev viser at hun var svært opptatt av Enrique, skrev sine kjærlighetserklæringer og gjerne ville ha ham tilbake i sitt liv.

Thompson var da også i Oslo da drapet på Annie ble begått, så hun havnet naturlig nok i politiets søkelys.

Den amerikanske kvinnen har imidlertid i alle år benektet at hun hadde noe med drapet å gjøre, og i løpet av tredje episode kommer det frem at det ikke fins fellende beviser for at hun sto bak ugjerningen.

Borch-bror

Til tross for at drapsgåten er nesten 45 år gammel, viser det seg at det fins en stor eske i politihuset, med mye av bevismaterialet intakt. Det er i denne esken det blant annet ligger en jakke, som viser seg å ha tilhørt Truls Borch. Det er også skitt og mulige blodspor på jakken, som ble funnet i huset der drapet skjedde.

Truls Borch var den fem år yngre broren til Christian Borch (74). Han er for de fleste godt kjent som mangeårig nyhetsanker i Dagsrevyen og utenrikskorrespondent. Brødrene Borch vokste opp i en skipsmeglerfamilie, og blant annet bodde de en kort periode i Trosterudveien på Ris, etterfulgt av mange år i Aspehaugveien på Makrellbekken.

Mens storebror Christian holdt seg på den smale sti, og reiste et år til sjøs som 16-åring, før han kom tilbake og fortsatte utdanningen, gikk Truls en annen retning. Ifølge Christian var Truls svært ung da han begynte å teste ut rus. Dette var altså tidlig på 1960-tallet.

– Truls glir inn i dette miljøet som eksperimenterer med partydop. Jeg har aldri helt skjønt hva det var, men det var i hvert fall mye røyking av cannabis, og det var kokain og heroin i omløp. Det var også LSD, sier Borch.

– Truls var ikke engang tenåring da han begynte å ruse seg. Han følte nok en dragning mot rusen veldig tidlig. Han skled ut. Det ble ikke noe av noen ting av den han gjorde, sier han. – Det var ikke mange årene det gikk før han ble et objekt for folk som ønsket å selge ham ting. Det var mye pillemisbruk og ulike medikamenter.

Borch beskriver en ung mann som hadde talegavene i orden. Han var en storsjarmør og usedvanlig sosial.

– Han var også flink til å definere sine symptomer overfor ulike leger slik at han fikk skrevet ut forskjellige medikamenter. Han har på et veldig tidlig utviklet en trang til rus som har overskredet alle normale mekanismer og overskygget ambisjoner, sier Borch.

Truls og llivsløgnen

Christian Borch beskriver sin bror som både populær og kultivert.

– Han var en partyløve uten sidestykke. Mitt problem var at jeg så en potensiell katastrofe veldig tidlig. Jeg så også at han dreide vår mor rundt lillefingeren. Alt dreide seg om at Truls skulle få det han trengte. Det gjorde ingenting at han løy som en ravn. Truls hadde en utagerende livsstil, og det gikk jo etter hvert galt med alt.

– Hvordan påvirket dette ditt eget forhold til deres foreldre, særlig din mor?

– På dette området var vårt forhold anstrengt, men samtidig var min mor min beste samtalepartner. Det var det jeg kalte henne. Hun var reflektert, kunnskpsrik, veldig belest. Jeg kunne ikke ta henne på en eneste forfatter, hun hadde lest de fleste. Hun var veldig oppegående, sier han.

– Men når temaet var Truls, da låste det seg. Fortrengningsmekanismen slo inn. Der ble det diskusjoner. Mor fortrengte, og hun beskyttet. Han ble aldri konfrontert fullt ut, og han ble reddet ut av rene svindeltiltaler. Hun ga ham en mulighet til å utvikle sin livsløgn, sier Borch.

– Jeg husker hvordan Truls dukket opp i familieselskaper, diktet opp historier og var forferdelig sjarmerende. Damene dånet. Men så begynte det å gå nedover med ham, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fra tv-serien "Drapet i Holmenkollen" på TVNorge: Christian Borch og Maria Iranzo, datteren til drapsofferet. Foto: TVN

Narkotikabruk

I tv-serien kommer det etter hvert frem at den spanske diplomaten ikke er ukjent med å teste ut narkotiske stoffer. Før han fikk jobben ved den spanske ambassaden i Oslo, hadde han blant annet vært stasjonert i Sør-Amerika.

– Det kommer jo en enorm frihetsbevegelse mot slutten av 60-tallet, og en hippie-bevegelse utover på 70-tallet, påpeker Borch. Han beskriver miljøer i Oslo vest hvor de ulovlige stoffene florerte.

– Det var jo mennesker jeg kjente og kjente til. Jeg var klar over at det var mye av det dekadente og utsvevende livet i Oslo vest.

Knyttet til drapsstedet

Christian Borch forteller at broren ble innbrakt av politiet et par dager etter drapet i Dagaliveien 25 i april 1974.

– Hans navn var blitt nevnt i et internt politidokument, han ble knyttet opp mot saken. Han ble avhørt, avruset og sluppet ut igjen. De beholdt jakken hans, sier Borch.

Og det var nettopp jakken, som 44 år senere ble funnet igjen blant bevismaterialet, som gjorde at Christian Borch ble kontaktet i fjor da tv-serien «Drapet i Holmenkollen» skulle lages.

– Jeg ble verken sjokkert eller overrasket. Det kunne meget vel stemme, sier han om at broren kan ha vært i huset til familien Iranzo den gangen.

Den skitne jakken med flekker som så ut til å kunne være gammelt blod, var så interessant at politiet så mange år senere igjen så det interessant å sjekke den nærmere, med langt mer moderne metoder enn man hadde i 1974.

Dette førte til at tv-teamet gjerne ville snakke med den kjente NRK-mannen, og Borch forteller at i episode fire av serien kan vi blant annet se hans møte med Maria Iranzo, som i dag er 49 år. Han blir intervjuet om broren og om festkulturen i Oslo vest på den tiden.

Aldri fristet

Christian Borch var tidlig på farten, han dro jo altså til sjøs allerede som 16-åring.

– I 1974 fikk jeg et stipendium av amerikanske ambassaden for å reise rundt i USA og forelese, blant annet på universiteter. Jeg var inne i en krets av relativt velstående amerikanere, og jeg opplevde for eksempel at hasjrøyken drev over oss mens vi satt på dekket på en båt og så på solnedgangen, beskriver han.

– Var du selv fristet?

– Nei, jeg var selv aldri fristet. Jeg så på Truls og hans venner og så hvordan de gikk rundt og svømte. Jeg så hvordan de ble fjernere og fjernere, sier Borch.

– På det tidspunktet var forholdet til hasjrøyken den neste frelsen som hadde gått jorden rundt, den var blitt et alternativ måte å leve livet sitt på.

Litt spent på brorens rolle?

I dag har Christian Borch fått svaret på hva slags rolle broren Truls hadde i drapet i Dagaliveien.

– Du må ha vært spent mens du ventet på hva de kom frem til? I verste fall kunne broren din ha vært drapsmannen?

– Det høres kanskje litt hjernedødt ut. Jeg var jo litt spent på det, men følte ikke noe veldig uro rundt det. Om det gjaldt Truls, kunne jo alt skje. Jeg er litt garva når det gjelder han, sier han.

Truls døde for to år siden, etter nesten et helt liv inn og ut av tung rus. Storebror Christian besøkte ham ukentlig helt til det siste.

– Hva snakket dere om?

– Truls likte å snakke om det han likte å snakke om. Han fortalte sine historier. Han tok innover seg det han ville. Han kunne fremdeles snakke om hvor storartet han gjorde det ene og det andre. Truls angret ikke på noe, sier Christian Borch.

Tilfeldigheter skal ha det til at han og kona nå bor i nettopp Dagaliveien, bare et lite steinkast oppe i veien for huset der det grufulle drapet skjedde i april 1974, et drap som aldri er oppklart.

Eller er et kanskje oppklart nå? Det er bare å følge med videre på de tre siste episodene av «Mordene i Holmenkollen» på TVNorge, onsdager kl 21.30.

Følg Akersposten på Facebook

Nyhetsbrev fra Akersposten

Meld deg på Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...