Akersposten

«Norges dansemiljø har mistet en av sine mest fargerike ledestjerner»

Jorunn Kirkenær som Helena i Birger Bartolins ballett "Prins Karneval" 1954. Foto: Fred Monclaire

"Hun kjente på lykken og den helsebringende kraften ved å bevege seg, og rømte inn i en verden av fantasi, musikk og frihet."

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 02.02.2021 kl 17:26

Norges dansemiljø har mistet en av sine mest fargerike ledestjerner. Utallige dansere, pedagoger og koreografer har krysset Jorunn Kirkenærs lange livsløp som mentor, pådriver og inspirator. Hennes hjerte for barns utfoldelse og danseglede har satt dype spor i barndommen til flere generasjoner.

Allerede som fem-åring bestemte den tuberkulosesyke Jorunn å dedikere seg til dansen. Hun kjente på lykken og den helsebringende kraften ved å bevege seg, og rømte inn i en verden av fantasi, musikk og frihet. Denne flammen skulle hun beholde livet ut.

Tross krig og trange kunstnerkår, ble Jorunn en del av en gullalder. I løpet av sin 20 års profesjonelle karriere danset hun på de fleste norske scener, med flere gjestespill og studier i Malmø, London, USA og Paris. Jorunn bygget med tiden en egen ideologi rundt pedagogikk og startet med sin mann, Even Kirkenær, ballettskole i 1960.

Barneballetten skulle bli et hjertebarn, og hennes tilknytning til teaterstykket «Reisen til Julestjernen» varte over en 60-års periode.

I 1966 stiftet Jorunn Ballettinstituttet. Med landets første høyskole i dans gikk hun inn i et enormt nybrottsarbeid med å utdanne pedagoger med Sørbyhaugen som knutepunkt. Metodisk sørget hun for danseriske forgreininger til hele landet.

Danselinjen ved Fagerborg VGS ble det neste som fulgte. Med sin utømmelige energi og lekenhet hadde hun den unike evnen til å favne bredt samtidig som hun spesialiserte seg innen klassisk ballett, barnedans og stilen hun gav navnet jazzballett. Hennes tette samarbeid med NRK bidro til ren folkeopplysning og mange danseproduksjoner.

Jorunn har blitt anerkjent med Kongens fortjenestemedalje i gull og en rekke andre priser - men det er de av oss som har vært «barna «hennes som sitter igjen med den største gaven.

Line Alsaker
tidligere solist Nasjonalballetten

Helle Sørbye Larsen
sjefsprodusent Nasjonalballetten

Ingrid Lorentzen
ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett

Knut Breder
leder for Ballettskolen ved Den Norske Opera & Ballett

LES OGSÅ: "Det vakreste smykket er en vakker holdning" (nekrolog)

TILBAKEBLIKK: For snart 27 år siden, i 1994, mottok Oslo Norsk balletts "grand old lady", Jorunn Kirkenær, og ballett-talentet Line Alsaker, Narvesens kulturpris. I januar gikk Kirkenær bort. Foto: Bjørn Sigurdsøn

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...