Akersposten

– Noe av det lureste jeg har gjort

Å møtes på tvers av generasjonene i barnehagene har vært så vellykket, at nå ønsker bydelen å utvide tilbudet til også gjelde Hullebergmyra barnehage ved Øraker skole og Askeveien barnehage på Skøyen. Fra v. styrer Lena Løvik, Olaf Wahlmann på sklia, Mary-Ann Wigdahl og prosjektleder Siri Gisholt. Foto: Bjørg Duve

– Dette er noe av det lureste jeg har gjort, sier Olaf Wahlmann (70). Han er en av de eldre som har meldt seg som frivillig i en barnehage. Mary-Ann Wigdahl (70), som også er barnehagefrivillig, sier seg straks enig. – Jeg føler at vi har så mye å bidra med, sier Wigdahl.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 17.10.2019 kl 09:52

BYDEL ULLERN: I april i år ba Bydel Ullern om eldre-innrykk i de kommunale barnehagene.

– Jeg leste det i Akersposten og meldte meg til tjeneste. Dette ville jeg være med på – og det angrer jeg ikke et sekund på, fortsetter Wahlmann. Wigdahl møtte opp på det annonserte orienteringsmøtet.

Å møtes på tvers av generasjonene i barnehagene har vært så vellykket, at nå ønsker bydelen å utvide tilbudet til også gjelde Hullebergmyra barnehage ved Øraker skole og Askeveien barnehage på Skøyen.

LES OGSÅ: De er klare for eldre-innrykk i barnehagene

– Alle de kommunale barnehagene vil gjerne ha besteforeldregenerasjonen innenfor portene så det er bare å melde seg, sier Gisholt.

Hva med å bli besøksvenn ved Thaulow barnehage ved Frognerparken, Smestad barnehage ikke langt fra skolen, Nordjordet nært Skøyen skole, Priorveien ikke langt fra Smestad skole, Ullern nært Ullerntunet eller Blokkajordet ikke langt fra Ullern kirke?

– Vi håper at mange vil melde seg, sier Siri Gisholt, prosjektleder for «Alle Sammen» – Generasjonsmøter i Bydel Ullern. De som ønsker å bli besøksvenn i en av barnehagene kan kontakte henne på siri.gisholt@bun.oslo.kommune.no eller på mobil: 920 16 116.

– Dere er hjertelig velkomne, sier Lena Løvik, styrer ved Hullebergmyra barnehage, som nå blir med i dette opplegget.

– Det blir helt topp, sier Lena Løvik og ser allerede fram til at barna kan få ta del i det de eldre har å bidra med.

Egen koordinator

Det satses mye på å gjøre Bydel Ullern aldersvennlig og har en egen koordinator.

Bydelskoordinator for «Aldersvennlig bydel», Mari Bilben. Foto: Bjørg Duve

– Vi arbeider på mange og ulike fronter, sier Mari Bilben, koordinator for «Aldersvennlig bydel». I aldersvennlig ligger at alle – uansett alder – skal omfattes, men det legges mest vekt på de eldre.

– Barnehagene en fin fellesarena. Vi vet at mennesker i alle aldre har mye å hente i å omgås hverandre, sier Bilben og legger til at det er viktig for både unge og gamle å dele opplevelser.

– Det å være sammen med eldre mennesker er en del av det å inkludere den oppvoksende slekt inn i samfunnet – bli en del av det demokratiske fellesskapet, sier Bilben og legger til at i Bydel Ullern er samfunnsdeltakelse og medvirkning, viktige deler av det å være en «Aldersvennlig bydel».

Besteforeldregenerasjonen er kulturbærere.

– De må så absolutt med, sier Bilben.

Gjøre noe for andre

– Jeg synes det er spennende å gjøre noe for andre og med andre, sier Wahlmann, som er enkemann.

Wigdahl, som rundet 70 år i mai siden, er strålende fornøyd med å være i barnehagen en dag i uken.

– Jeg opprettholder kontakten og er en del av samfunnet, sier Wigdahl, som jobbet i fagsenteret fram til august i år.

– Jeg har jobbet i barnehage i mange år og nå ønsker jeg å fortsette å være en del av miljøet samt å bidra til fellesskapet. Jeg stortrives med å være der og gi noe til barna, sier Wigdahl. Hun er ikke i tvil om at hun, som et par ekstra hender og ikke minst et par ekstra øyne, er med på å gjøre barnehage-dagen rikere.

– Det er så meningsfullt å være der. Jeg kommer meg ut, og jeg bidrar. Det betyr mye for meg, sier Mary-Ann Wigdahl.

Gir meg energi

– Jeg har mer energi når jeg går derfra enn når jeg kommer, sier Wahlmann. Han forteller om snekring av benk og bord sammen med ungene og om potetplukking.

– Tror du ikke at de overrasket meg på bursdagen min. Det var så flott å oppleve. Ungene ga noe til meg, sier Wahlmann. Han går i barnehagen på Blokkajordet.

– Her gikk jeg i barnehagen den gang jeg var barn, og nå er jeg tilbake. Er ikke det flott, sier Wahlmann, som bor i nærheten. Han kan fortelle at hele familien har tilhørighet til akkurat den barnehagen.

– Det er på en måte «min» barnehage. Derfor gjør det ekstra godt at jeg nå kan bidra fra eldregenerasjonens ståsted, sier Olaf Wahlmann.

Redesign og strikking

– Har du lyst til å gi av din tid?

Det er bydelskoordinatoren for «Aldersvennlig bydel», Mari Bilben som spør. Hun har en rekke prosjekter på gang.

– Være med på hva da?

– Bydel Ullern, i samarbeid med Frivillighetssentralen, planlegger et arrangement på Stoppestedet på Lilleaker onsdag 27. november mellom klokken 17 og 20.

– Hva går det ut på?

– Redesign. Det blir spennende. Der kan alle generasjoner møtes for å lære å sy eller reparere klær.

– Det er jo midt i tidens ånd.

– Vi ønsker at frivillige med kunnskap om å sy eller reparasjon av klær, melder seg og vil bidra til dette arrangementet, sier Bilben. Hennes e-postadresse er: mari.bilben@bun.oslo.kommune.no eller på mobil: 917 41 425.

Ullern frivilligsentral har nylig startet strikkekafé på Schlägergården kafé.

– Alle generasjoner kan møte opp annen hver mandag fra kl. 18.00 til 20.00. Også her er det behov for frivillige som ønsker å bidra, sier Bilben. Hun oppfordrer folk til å legge turen innom strikkekafeen. Den er åpen 28. oktober, 11.november, 25. november og 9.desember.

Vær med i nytt prosjekt

– Vil du ringe med noen, ta kontakt.

– Hva har du i tankene her?

– Bydelen ønsker å etablere ringegrupper for eldre som har få eller ingen nettverk rundt seg, sier Bilben og legger til at dette er et helt nytt prosjekt Bydel Ullern skal i gang med.

– Vi trenger minst to frivillige som kan ringe en gruppe eldre hver morgen fra mandag til fredag. Det vil gi dem du ringer til, en trygghet i hverdagen. De vet at de vil bli oppringt, for å høre at alt er i orden, sier Bilben. Bydelskoordinatoren, som også er seniorveileder, sier at denne ideen som nå skal iverksettes, kom opp som et forslag under workshopen, som ble arrangert på MandagsSTOPPEN i oktober i fjor.

– Vi håper at noen frivillige ønsker å være med på å åpne dette nye tilbudet i Bydel Ullern, sier Mari Bilben. Ta kontakt på e-post mari.bilben@bun.oslo.kommune.no eller ring: 917 41 425.

– Vær de første til å bli en del av den nye Nettverkstelefonen, oppfordrer hun.

Følg Akersposten på Facebook

LES OGSÅ: De er klare for eldre-innrykk i barnehagene

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...