Akersposten

– Naturen er åpen hele døgnet, hver dag, sommer som vinter

Adrien (8) var ett av rundt 1000 barn som fikk utfolde seg i Kollen søndag. Foto: Hanne-Karine Sperre

– Ideen om at en god barndom er en barndom i fri lek i natur, kan spores langt tilbake, sier Annemarie Erichsen i Skiforeningen. Søndag boltret 1000 unger seg i Kollen!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

HOLMENKOLLEN: Det snakkes mye om aktiv livsstil, og hva det betyr for store og små. Viktigheten av å bruke kroppen vår og la den nyte av det den er skapt til, når man har forutsetningene for det. Barn som er fysisk aktive, vil få en helsefordeler.

Med et generelt synkende aktivitetsnivå, er det viktig at foreldre bidrar til å gi barna gode og positive vaner. Barn setter pris på at foreldrene kan delta i leken i blant. I tillegg har foreldres aktivitetsvaner påvirkning på barns vektutvikling.

Marka er gratis og friluftslivet er mangfoldig. De byr på rike muligheter for gode naturopplevelser, fysisk aktivitet og kanskje aller viktigst trivsel og glede. Sist søndag fikk 1000 barn, og deres familier, oppleve naturglede og helsebringende friluftsliv gjennom ulike hinderløyper og lek, arrangert av Skiforeningen. Barnas Sommerkolldag består av å boltre seg i naturen. Det finnes ingen rangering med 1. og 2. plass, alle får den samme premien.

Adrien (8) var et av de energiske barna som tok seg gjennom hinderløypa denne søndagen. Han syns skogen er topp, og gjør unna den 2,5 kilometer lange løypen med ivrig innsats og noen skrubbsår.

– Dette er skikkelig gøy, smiler han, i det han slanger seg gjennom et av hindrene.

Mangfold av opplevelser

– Naturen vår tilbyr et variert mangfold av opplevelser og aktiviteter hver dag, året rundt. Vårt ønske er at flere skal få mulighet til å oppleve naturen, og selv utøve et aktivt friluftsliv. I Kapellskogen er det en avkortet hinderløype tilgjengelig for alle, i tillegg til en liten aktivitetspark på Lille Gratishaugen, for alle som ønsker å boltre seg i når de besøker Holmenkollen, sier prosjektleder i Skiforeningen Hilde Laug.

Saken fortsetter under bildet.

Hilde Laug

Laug er ansatt som prosjektleder for Barnas Holmenkolldag, i tillegg til ansvaret for å komme opp med et nytt sommerarrangement for barn. Barnas Sommerkolldag hadde sin premiere for fem år siden, et resultat av idémylder og godt samarbeid.

Antall deltakere til sommerarrangementet vokser i samme takt som den gang da Barnas Holmenkolldag gjorde sitt inntog, tilbake i1973. I år deltok 1000 barn, og stadion hadde besøk av nærmere 4000.

Selv holder Laug seg aktiv med friluftsliv og toppturer som favoritt i vinterhalvåret. Utdannelsen har hun fra Idrettshøyskolen innen Sport Management. Laug er opptatt av fysisk aktivitet og hva dette gjør for helse og livskvalitet. Gjennom jobben som prosjektleder kan hun bidra til at barn og unge skal få tilgang på helsefremmende faktorer i naturen. Fysisk aktivitet «ferskvare» og som må vedlikeholdes gjennom daglig bevegelse og aktiv bruk av kroppen.

Aktivitetene som Skiforeningen tilrettelegger, gjennomføres på barnas premisser, der lek, fantasi og moro er sentrale elementer. På Skiforeningens hjemmesider kan familier høste inspirasjon, samt la seg motivere til å bruke av mangfoldet i naturen, og det koster ingenting.

Skiforeningen er tilhenger av å gjøre naturen spennende, gjennom å vise mulighetene som finnes ute, for barn og voksne. Samtidig er mestringsfølelse et viktig element, som også bidrar til trygge erfaringer de tar med seg videre i livet, forteller Laug.

Akersposten skrev fredag om Skiforeningens holdning til inkludering. Det er en reell livssituasjon for mange familier at økonomi hindrer deltakelse i ulike arrangementer og opplevelser. Gjennom Bufdir tilbyr Skiforeningen gratis startnummer, kurs og ferieopplegg til vanskeligstilte.

– Skiforeningen ønsker også å få med flere minoritetsbarn, forteller Laug. – Vi vil at alle, fra alle bydeler, og byer, skal få komme til Kollen å oppleve et tilrettelagt arrangement i flott natur.

Saken fortsetter under bildet.

Lykkelig som frivillig

Arrangementene består av mye frivillighet og en del idrettslag hjelper til med kiosksalg og utlevering av startnummer. Innsatsen de gjør har betydning for enkeltmennesker, men også for samfunnet. På individnivå er lykke og frivillig arbeid knyttet til hverandre. Frivillig arbeid bidrar til lykke på flere måter. Det gir mer sosial kontakt, men bedrer også sjansen for å bli kjent med andre utover det frivillige nettverket, fordi det forbedrer folks sosiale evner.

– Barnas Holmenkolldag har frivillige fra ung til eldre, med en snittalder på cirka 50 år. Mange pensjonister har latt seg friste av å stille opp på arrangementer der barn skal få oppdage naturen, og nyte gleden av den. Frivilligheten er for alle, selv om mange av pensjonistene er spreke, har vi også pensjonister med både stokk og rullator. Det å delta i frivillighet er samlende, og det bidrar med et fellesskap. Er hofta dårlig, skal ikke det stoppe en som er glad i å prate, som eksempelvis da vil egne seg godt som en del av informasjonscrewet. Det samme gjelder en kranglete rygg, som kanskje tillater at man deler ut premier til lykkelige barn som har fullført sitt første løp, fortsetter Laug.

Laug forteller videre at den yngre generasjonen er savnet i frivilligheten, og de forsøker å rekruttere fra Idrettshøyskolen og andre steder. Det kan være en viktig detalj på cv’en, der man er i en jobbsøkerprosess, at man har deltatt i frivillig arbeid.

– Det finnes mange grunner til å være frivillig. Som ung kan det være starten på en karriere. Du kan få et nytt nettverk som senere kan bli nyttig, og det forteller mye om ens karakter, mener Laug.

Oppfordrer

Morten Huseby (67) har jobbet for Skiforeningen som frivillig siden 2007. Han har i løpet av livet utviklet en dyp og kjær interesse for friluftsliv, og kan blant annet vise til erfaring som skioppmann ved NATOs Nordkommando 1976-81, i tillegg til å være en aktiv deltaker i militær feltidrett og turrenn på 70- og 80-tallet. Han ser ut til å være i sitt rette element gjennom sitt frivillige engasjement i Skiforeningen, noe han oppfordrer flere til å ta del i.

Saken fortsetter under bildet.

Morten Huseby hjelper til klatreveggen.

– Selv kommer jeg fra en familie som var opptatt av skog, sjø og fjell, det var en del av livet. En viktig en sådan. Det som henger igjen, er at vi var lange perioder på fjellet, og ute i naturen. Jeg er oppflasket med dette, og vant til å ferdes i dette elementet. Det ble derfor viktig for meg å videreføre til egne barn, noen ganger til en plage for noen av dem, smiler Huseby.

– Av og til gikk vi vel langt på ski, så dette er en melding til alle foreldre; ikke start med lange turer, fortsetter han.

Under Barnas Sommerkolldag er han løypevakt ved klatreveggen, hvor jobben går ut på å heie frem, motivere, ta seg av skrubbsår, holde vakt, ikke minst få opp motet, forteller Huseby.

Friluftsglede

– Ideen om at en god barndom er en barndom i fri lek i natur, kan spores langt tilbake, og det handler ofte om å fange barnas perspektiv. Vi ønsker å senke terskelen, og gjøre barn og familier trygge og glade i naturen gjennom prosjektet Friluftsglede, forteller Annemarie Erichsen i Skiforeningen. Tilbudet er spesielt utviklet for skoleklasser og familier, og arrangeres hele året.

– Friluftsglede har som mål å inspirere flest mulig barn, og voksne, til å komme seg ut, oppleve naturen og være fysisk aktive ute. Vi ønsker å bidra med at barna kan bli kjent med mulighetene som ligger i naturen, gjennom aktivitetsdager i helger og i høst- og vinterferie. Tilbudene kan benyttes helt gratis, og nødvendig utstyr kan også lånes gratis ved behov. I tillegg har vi et pedagogisk tilrettelagt friluftsopplegg for skoler med over 62% elever med innvandrerbakgrunn. Over 22.000 barn deltar årlig på dette, og prosjektet støttes blant annet av Miljødirektoratet, fortsetter hun.

Morten Huseby er også en av de frivillige som har engasjert seg som skiinstruktør og friluftsinstruktør, fra 2013, og trives godt sammen med barna i naturen. Huseby forteller at Skiforeningen holder kvalitet i alle ledd, og at de som får jobbe ute i naturen med barna, bidrar til å skape mestringsglede gjennom spennende aktiviteter. Det er viktigere enn noen gang å gi barn gleden av å være ute.

– Om vi som instruktører eller foreldre forsøker å få kontakt med barna som leker i bekken, er det lett å oppfatte dem som uoppmerksomme, men det betyr ikke at de har koblet ut omverden. Barna er bare oppslukt av noe som har fanget oppmerksomheten som nå er intenst rettet mot bekkens bevegelige hemmeligheter. Her er barna konsentrert om å undersøke, forteller Huseby.

– Vi har et program, som vi følger for Friluftsglede, men én ting er viktig for meg, og det er at barna ikke alltid kan følge det vi voksne planlegger. Vær- og føreforhold er en av faktorene som kan være avgjørende for overskudd og motivasjon hos barna, eller muligheten for å gjennomføre et planlagt program for dagen, sier Huseby.

– Se bare på maivarmen, da det er viktig å drikke masse vann og kanskje finne en plass i skyggen under aktivitetene. Barna skal like å være i naturen, men noen ganger blir det som det blir, og der trenger vi voksne kanskje å slippe opp litt. Vi er jo så fokusert på at barna hele tiden skal lære, men det hjelper ikke hvis barna ikke er tilstede i øyeblikket. Naturen er åpen hele døgnet, hver dag, sommer som vinter. Det sier vi til barna på Friluftsglede. Nå har dere kurs for å gå i skogen, forteller Huseby.

På Friluftsglede spør instruktørene alltid avslutningsvis om hva barna har lært, og hva de liker. En ny vri på spørsmålene, for å oppnå gode svar tegner seg slik; «Hvis du tar med deg noen i skogen, familie eller en venn, hva ville du likt å vise dem?»

– Da får vi mange artige svar, avslutter Huseby med begeistring. Eksempelvis fortalte en stolt tredjeklassing at hun ville gå ut i skogen å vise dem at disse maurene og insektene ikke er farlige.

Saken fortsetter under bildet.

Foreldre er rollemodeller

Skiforeningen bidrar med inspirasjon til de gode opplevelsene i marka. Foreldre er viktige rollemodeller i barns oppvekst, og barn arver ofte foreldrenes livsstil. Det er derfor anbefalt at foreldre selv er aktive sammen med barnet, gjennom lek og inspirasjon til bevegelse.

Ved å etablere gode helsevaner tidlig i barne- og ungdomsårene vil dette bidra med å øke sjansene for at vi også som voksne får gode helsevaner. Forskning viser at dette også vil bidra til å redusere risikoen for overvekt, livsstilssykdommer og kroniske sykdommer.

Kilde: Samdal og Haug, 2010 og forskning.no

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...