Akersposten

«Når vi ikke kan gi full gass på grønt lys»

Bjørg Duve.

«Ja, vi sitter i førersetet, men … vi har fått med oss en co-pilot. Viruset er der hele tiden og er superklar til å overta kommandoen. Viruset har som oppgave å spre seg til flest mulig.»

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Rødt er fare. Rødt betyr stopp. Rødt er en advarsel.

Grønt betyr - i alle fall for oss som har førerkort - kjør på. Grønt er et klarsignal for å gi gass.

Dette ligger på en måte i ryggraden på oss - og dette kan være noe av grunnen til at vi ikke helt klare å navigere i det røde-grønne landskapet. Det at et land eller område er grønt, betyr faktisk ikke kjør på - ikke når vi er inne i en pandemi, fordi det innebærer at det er snakk om en ny sykdom som er verdensomspennende. Sykdommen kan ramme absolutt alle, og vi har ikke noe beskyttelse mot den. Men vi kan holde avstand, la være å klemme og ikke samle oss i store grupper. Vi må oppføre oss som om viruset er der sammen med oss - selv om vi ikke ser det.

Covid-19 kalles sykdommen som sprer seg over hele verden. Snart har koronaviruset smittet 19 millioner mennesker. Vel 700.000 er døde. Den nye sykdommen er noe både du og jeg må forholde oss til i hverdagen - ja, vi må klare det også i festlige sammenhenger.

Viruset påvirker hvordan hver og en kan oppføre seg. Slik vil det være i lang tid framover.

Det at land ble farget grønt, er ikke ensbetydende med at det ikke finnes koronavirus der. Det betyr ikke kjør på. Vi mennesker er vant med at vi gjør som vi vil. Vi sitter i førersetet og bestemmer over våre liv.

Ja, vi sitter i førersetet, men … vi har fått med oss en co-pilot. Viruset er der hele tiden og er superklar til å overta kommandoen. Viruset har som oppgave å spre seg til flest mulig.

LES OGSÅ:
"Viruset bukker og takker for at vi igjen har begynt å samle oss"

Mange mennesker i de grønne landene har gitt gass - så mye at myndigheter i flere land er i ferd med å trekke i bremsene. Land og områder er i ferd med å bli røde. Flere restriksjoner kan komme. Det samme gjelder påbud - som virkelig er en inngripen i den enkeltes liv.

Åpning av grenser og det at vi kan samle oss i større grupper, bygger på tillit. Så har vi vært vitne til at dette ble vanskelig. Det som har vært mest skuffende, er det som har skjedd på Hurtigruten - og også det som ikke skjedde på Hurtigruten. Det at de unnlot å varsle. Selskapet hadde presset på for å få starte motorene igjen. De fikk tillit - men det gikk helt galt. De ødela ikke bare for seg selv. Det får følger også for oss andre.

Men vi skal ikke reise langt for å finne at det går galt med hensyn til smittespredning. Innenfor Akerspostens nedslagsfelt har det vært festet. De som har samlet seg var i første rekke fra Vestre Aker, Ullern, Frogner, Nordre Aker samt Bærum og gruppene har vært større enn 20.

Det snakkes nå om at kartet må få flere farger. Det trekkes i bremsene.

Det er dessverre slik at når noen ikke holder seg til smittevernreglene - ja, så rammer det oss alle.

Bjørg Duve
journalist

LES OGSÅ:
"Viruset bukker og takker for at vi igjen har begynt å samle oss"

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...