Akersposten

Nabolagsfabrikken – noe helt utenom det vanlige

EN ÅPEN DØR: Velkommen til Nabolagsfabrikken i Drammensveien 126, med Jorunn Sollihøgda (til venstre) og Kjerstin Bjerka. Foto: Vidar Bakken

Skøyen er et område under stor utvikling, og nå har noen tatt på seg ansvaret for å skape et menneskevennlig og bærekraftig bysamfunn. Da kommer også 300 000 kroner godt med.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 14.02.2020 kl 10:24

SKØYEN: Stikkordet er Nabolagsfabrikken, som har fått nye lokaler i Drammensveien 126 på Skøyen. Akersposten kommer inn i lyse og vennlige lokaler og blir ønsket velkommen av Kjerstin Bjerka og Jorunn Sollihøgda, som begge sprudler av entusiasme.

Alle kan være med

- Skøyen har mange innbyggere og er i rivende utvikling. Med Nabolagsfabrikken skal vi skape noe helt nytt og aktivisere lokalsamfunnet på en bærekraftig måte i samarbeid med en rekke aktører. Alle kan bruke Nabolagsfabrikken, det er et slags urbant fellesrom i nabolaget vårt. Vi håper at Nabolagsfabrikken kan bli noe større og mer permanent etterhvert, men for å få til det må vi vise at vi sammen kan få dette til å fungere. Vi starter i det små, med ambisjoner om noe større åpner Bjerka, som sammen med Aida C. Lopez, er initiativtakere til Nabolagsfabrikken.

- Her kan alle være med. Selv er jeg pensjonist nå og er blitt inspirert av de unges engasjement som kommer alt fra unge mennesker med barn til aktive eldre i nabolaget til gode. Dette er et veldig viktig initiativ, sier Sollihøgda, som bidrar med alt fra å arrangere byttemarked til å utføre regnskap for prosjektet – alt på frivillig basis.

Nabolaget en viktig ressurs

Og hva er så Nabolagsfabrikken? På hjemmesiden står det blant annet:

Nabolagsfabrikken er for alle naboer. Hvor mye du engasjerer deg og hvordan er opp til deg.

Nabolaget er deg og mange andre, sammen

Nabolagsfabrikken mobiliserer og engasjerer nøkkelaktører til utvikling av et felles prosjekt på Skøyen: bydel, frivillige organisasjoner, lokalt næringsliv, stedsaktivister, eiendomsutviklere og beboere i nabolaget.

Prinsipper:
• Nabolaget som viktig ressurs: vi ønsker å legge til rette for bedre utnyttelse av nabolagets kapasitet og engasjement.
• Alle kan bli med: vi skaper rom for positivt samarbeid mellom naboer, privat næringsliv, bydelen og frivillig sektor.
• Fokus på resultater: vi setter i gang lokale prosjekter som betyr noe for mennesker og planeten.

Og et av prosjektene som allerede er i gang er byttemarkedet som er etablert i ledige lokaler på Øvre Silkestrå. Det er gjort i samarbeid med Nærbutikken Skøyen og borettslaget Øvre Silkestrå.

Saken fortsetter under bildene

TRIVELIGE LOKALER: En møteplass for nabolaget. Her representert med fra venstre: Jorunn Sollihøgda, Silje Kristiansen, Emil Paaske og Kjerstin Bjerka. Foto: Vidar Bakken

Vil få gjort ting nå

- Nabolagsfabrikken er nå i gang for alvor og førsteprioritet nå er å aktivisere lokalet i Drammensveien som en god møteplass. Her kan hvem som helst kontakte oss når vi har åpent og her kan det skapes ulike arrangementer og aktiviteter. I dag skal vi for eksempel ha syverksted og det er rom for så mye mer. Vi jobber med en aktivitetskalender og vil invitere til ulike ideverksteder om nabolaget vårt. Vi vil få gjort ting nå, sier en utålmodig initiativtaker.

Lokalene i Drammensveien er et resultat av samarbeid med næringslivet og er møblert gjennom gaver fra lokale bedrifter, i all hovedsak dreier det seg om gjenbruk. I tillegg har flere bedrifter bidratt med penger og tid i et stort lokalt spleiselag.

- Selv om vi som startet dette har arbeidserfaring og kompetanse når det gjelder bærekraftig byutvikling, så er dette pilotprosjektet på mange måter ukjent farvann. For å si det sånn, vi bygger båten mens vi seiler, sier Bjerka, som understreker at bærekraft er en viktig pilar i dette prosjektet.

Les også: Skøyen 2018: Disse gutta vil gjøre nye Skøyen levelig

Solid nettverk

- Vi ønsker å skape et lokalmiljø med flere møteplasser og tilbud som bidrar til trivsel og sunne omgivelser for alle. Sammen kan vi skape alternativer som betyr noe i hverdagen vår på Skøyen. Vi ønsker at folk skal ha flere valg når det gjelder hva vi kan gjøre og hvordan vi kan gjøre det i nabolaget vårt.

På den ene siden av lokalet står «Inspirasjonsveggen» med innspill til hva som kan drive prosjekter fremover og som favner det å bringe mennesker sammen kombinert med aktiviteter med bærekraft i bunnen. Stikkordet er gode møteplasser.

- Det som også er viktig i dette bildet er å etablere et solid nettverk. Vi er glade for responsen vi er blitt møtt med i den sammenheng. I dag har vi et tett og godt samarbeid med mange aktører som representerer privat næringsliv, bydelen og frivillige organisasjoner, sier Bjerka.

Utrolig gøy

På dette tidspunktet entrer leder av Skøyen Grunneierforum, Emil Paaske, lokalet sammen med Silje Kristiansen, markeds- og kommunikasjonssjef hos Oslo Metropolitan Area (OMA). Med seg har Paaske en sjekk, hvor det tydelig står 300 000 kroner.

Begge representerer viktige samarbeidspartnere for Nabolagsfabrikken. Skøyen Grunneierforum består av grunneiere/utbyggere i Skøyen-området, mens OMA er en organisasjon med et stort nettverk i Oslo, som jobber med byutvikling på tvers av eiendomsbransjen, myndigheter, næringsliv og innbyggere. Skøyen Grunneierforum er en del av dette og det er grunneierforumet som er giverne til Nabolagsfabrikken.

- Vi synes det er utrolig gøy det som Nabolagsfabrikken gjør og har fått til. De jobber stort med byutvikling i et langsiktig perspektiv, samtidig som de holder fast ved det små og nære. Dette lokalet som møteplass med sine aktiviteter er et godt eksempel på det. Det å bygge gode nabolag i en by kan være vanskelig og derfor er initiativet så viktig. Dette er en viktig del av utviklingen av Skøyen og det er viktig del av en medvirkningsprosess. Derfor er også grunneierforumet positive til tiltaket, sier Paaske.

- Jeg synes det er fantastisk. Nabolagsfabrikken har blitt en arenabygger for byutvikling og medmennesker i praksis. Det varmer et OMA-hjerte, sier Kristiansen.

TUSEN TAKK: Det kommer nok godt med. Kjerstin Bjerka mottar "sjekken" fra Emil Paaske. Foto Vidar Bakken

De første spirene

At pengene kommer godt med er vel en underdrivelse å si. Bjerka og Sollihøgda vet gledelig at disse midlene er viktig for driften.

- Tusen takk. Dette er jo starten på noe nytt og Skøyen Grunneierforum har i likhet med flere andre vært en solid støttespiller fra starten av. Forutsetningene blir bedre og bedre med det nettverket vi har fått med en offentlig og privat miks. Flere har blitt involvert og nå jobber vi med å forankre og utvikle samarbeidet, sier Bjerka.

Sollihøgda sammenlikner det som skjer med den store planten i lokalet.

- Det var ikke mye liv i den da vi fikk den til gjenbruk, men så kom de første spirene – og se nå! Den har vokst seg kraftig og fin. Slik vil vi at Nabolagsfabrikken skal utvikle seg, sier Sollihøgda.

Lavterskeltilbud

Bjerka understreker at Nabolagsfabrikken er et lavterskeltilbud.

- Hit kan du for eksempel komme og høre på foredrag, delta på et arrangement eller komme med ideer og innspill på aktiviteter og møteplasser. Ikke noe prosjekt er for stort eller for lite. De som vil utvikle prosjekter får rom til det også. Det som er viktigst er at vi kan møtes og holde sammen. Jeg vet at det er utrolig mye kompetanse i et nabolag, som vi alle kan dra nytte av, avslutter Bjerka.

Finn ut mer om Nabolagsfabrikken og hvordan du kommer i kontakt med dem ved å følge denne linken.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å forbedre nettstedet. Ved å godkjenne aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...