Akersposten

Naboer måtte beroliges om at kreft ikke er smittsomt

Radiumhospitalet som det så ut ved innvielsen i 1932. Fortsatt står denne bygningen, men hele området er utvidet med flere bygg . I 2023 kommer enda en utvidelse og fornyelse. Denne gangen uten særlig protester fra naboer i området. Slik var det ikke for ca 100 år siden.

Da Radiumhospitalet skulle bygges, var det mange som ikke var fornøyde. Noen var rett og slett redde – og de fryktet at eiendomsprisene ville rase.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 14.10.2020 kl 11:26

ULLERN: Radiumhospitalet på Ullernchausséen bygger – igjen. Spesialsykehuset for kreftbehandling har siden det ble innviet i 1931, blitt utvidet flere ganger. Første gang i 1957, og deretter i 1961. I 1982 ble bygget modernisert og påbygd. Et stråleterapibygg sto klart i 2006, og ble påbygd med et treetasjes sykehotell med 77 rom i 2010. I 2023 kommer enda et nytt klinikkbygg som også vil tilby protonterapi – en ny, og bedre form for stråling i kreftbehandlingen.

Mange naboer var ikke særlig glad for vedtaket om at det skulle bygges et kreftsykehus på Montebello da dette ble kjent for 100 år siden. I et protestskriv som ble gjengitt i Akersposten, het det:

«Lægges det (Radiumhospitalet) her, vil strøkets karakter forandres og eiendomsprisene utvilsomt reduceres. Fra medicinsk hold skal være oplyst at det paatænkte anlæg ikke vil være forbundet med sanitære ulemper. Vi føler os dog ikke betrygget ved en saadan uttalelse. For den store almenhet staar kræft som noget uhyggelig, og det er derfor ikke tvil om at et kræfthospital vil bevirke nedgang av værdierne i naboskapet.»

Betenkeligheter

Bestum-folk hadde også sine betenkeligheter, noe som kom frem via Bestum Vel. Da svarte byggekomiteen for sykehuset at «det er utelukket, at nogen patient, hvis ophold kan volde ulemper for nogen, kommer til at færdes omkring, verken paa eller utenfor eiendommen».

Overlege Heyerdahl tok også til motmæle og skrev blant annet at andre store byer i Europa hadde krefthospitaler «endog midt inne i byen». Han kunne i tillegg forsikre om at kreft ikke var smittsom fra person til person, og at snart ville folk ikke se på Radiumhospitalet som noe annet enn et hvilket som helst sykehus.

Og det fikk han jo selvsagt rett i.

(Saken fortsetter under bildet.)

Tomten som det ble endel bråk omkring da den ble innkjøpt for å bygge et spesialsykehus for kreft. Tomten var på 35 mål, innkjøpt fra grosserer Borges eiendom Montebello. I bakgrunnen sees Ullern kirke. Bygget med tårn til venstre for kirken er Nedre Ullern gård som ble revet under krigen.

6500 pr mål

Kreftsaken vokste frem i løpet av de første 15-20 årene av 1900-tallet, og det ble satt i gang store folkeaksjoner for å samle inn penger for å få etablert et spesialsykehus. Saken fikk et godt puff i riktig retning da Stortinget bevilget 120.000 kroner av Pengelotteriets midler hvert år i åtte år.

35 mål, som var en del av grosserer Borges eiendom Montebello, ble kjøpt inn for 6500,. kroner pr mål.

Historien om Radiumhospitalet er på mange måter også en historie om dugnad og pengeinnsamlinger. 9. Juni 1931 ble kalt «Radiumdagen» og var startsignalet for en enorm aksjon for å skaffe penger til innkjøp av 3 gram radium – selve nerven i hele strålebehandlingen ved sykehuset.

Radium var svært dyrt, men man kom i mål – blant annet takket være folkeaksjonen som innbragte nesten en million kroner. I dagens penger cirka 37 millioner. Et av de mest vellykte initiativ var et frimerke som sikret 10 øre pr. frimerke til Radiumfondet.

21. mai 1932 ble Radiumhospitalet innviet med både Kongen og Kronprinsen tilstede. Prislappen var 2,5 millioner kroner.

Slik vil Radiumhospitalet se ut om tre år når det nyeste bygget står ferdig – det som her vises med grønt tak. Det opprinnelige bygget sees i bakgrunnen med rødt tak. Helt til høyre Ullern videregående skole, som har et skolefaglig samarbeid med Oslo Cancer Cluster – som også har tilhold i bygget.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...