Nå står kampen om Sollerudstranda

SE DETTE: De som i dag bruker Sollerudstranda vil se dette skiltet støttet av blant andre: Tobias i rød jakke og videre fra venstre: Harry Bjerkeng, Kristinn Hegna, Svein Kjærnet, Bente Christensen, Lisbet Natland og Ingrid Evju med datteren Erle. Foto: Vidar Bakken
Et nytt innbyggerinitiativ har kommet i gang for å verne Sollerudstranda mot 7 år med anleggsarbeid og lekterhavn.
Publisert: 17.06.2019 kl 16:00
Sist oppdatert: 18.06.2019 kl 15:23
SOLLERUDSTRANDA: Konsekvensene for Sollerudstranda med utvikling av vannbehandlingsanlegget på Huseby, har kommet litt i skyggen av konsekvensene av portal og administrasjonsbygg i Husebyskogen. Hvis forslaget til Vann- og avløpsetaten blir vedtatt, vil store deler av Sollerudstranda i flere år bli utsatt for støy, anleggsarbeid og anleggstrafikk. Også andre prosjekter som for eksempel Fornebubanen, truer også Sollerudstranda som friområde
Les også: - Et lydnivå tilsvarende E18, kontinuerlig fra klokken 07.00 til 23.00
Stille område
- Vi har lansert et innbyggerinitiativ med forslag om å regulere Sollerudstranda til stille område for å verne stranda mot stadige nye forslag om lekterhavn og anleggsarbeid. En slik omregulering gir vern mot økt støy fra nærliggende tiltak nå og i framtiden, sier en av initiativtakerne Kristinn Hegna i Frantzebråten Vel.
- Når man først har etablert et slikt friområde, så trenger det en form for beskyttelse – et juridisk vern. Her snakker man om en veldig inngripende prosess som berører alle barn i Bydel Ullerns oppvekst i mange år, sier Svein Kjærnet i Frantzebråten Vel.
Sammen med Sollerud Vel, Bestum Vel og Lysaker Brygge sameie 1 & 2, er det startet en underskriftsaksjon med tittel, «Redd Sollerudstranda fra støy og anleggsarbeid».
Les innbyggerinitiativet i sin helhet i bunnen av saken.
Følg aksjonen "Redd Sollerudstranda" på Facebook

Sollerudstranda tenkt i fremtiden om dagens planer blir vedtatt. Bildet er arrangert av aksjonsgruppen.
Stadig økende
Akersposten møtte Hegna og Kjærnet på Sollerudstranda, sammen med flere beboere i området som støtter aksjonen, som allerede har oppnådd mer enn 1000 underskrifter. Med seg har aksjonistene en plakat som skal settes opp på Sollerudstranda, hvor det står «Redd Sollerudstranda» og med oppfordring til dem som passerer om å delta i underskriftsaksjonen.
Tobias (10) er en gutt som bruker området mye og er bekymret for at han og mange andre skal miste dette resten av oppveksten.
- Her spiller vi ball og bader og har det gøy. Vi kan ikke miste dette, sier Tobias.
Les også: Båndlegger et helt barneliv
Leder av Sollerud Vel, Lisbet Natland, som også er observatør i Ullern byutviklingskomite for Frp, viser til at det er blitt investert store summer gjennom tiden for å gjøre Sollerudstranda attraktiv.
- Dette er en aksjon vi støtter fullt ut. Vi kan ikke se på at det planlegges å stenge av området i flere år.
Harry Bjerkeng bruker området jevnlig.
- Det har blitt veldig bra her. I alle de årene jeg har vært her har alt gått i en enorm positiv retning og det er en veldig økning i bruken av Sollerudstranda, sier Bjerkeng.
Mer enn halvparten i leiligheter
Bente Christensen som sitter i byutviklingskomiteen for Arbeiderpartiet, peker på det store behovet for dette friområdet i dag og de neste årene.
- Det er ikke alle som vet at mer enn halvparten av boligene i Bydel Ullern er leiligheter, mange med begrenset tilgang til grøntområder. Når vi vet at er store utbyggingsprosjekter på gang i bydelen, så vet vi også at behovet for dette området vil bli økende, sier Christensen.
Ingrid Evju med datteren Erle kommer forbi.
- Jeg bruker dette området daglig. Man skal også huske at dette er et helårsbrukssted. Det er ikke bare i sommerhalvåret det er i bruk. Det er ikke mange alternativer for oss med små barn og mister vi dette blir det et stort tap i hverdagen, sier Evju.
Må forstå alvoret
Responsen på innbyggerinitiativet, som senere skal behandles av bystyret, har så langt overgått aksjonistenes forventninger gjennom at underskriftene har passert 1000 stykker i løpet av få dager.
- Vi er utrolig glade for engasjementet. Den viser hvilken betydning dette området har for folk. Nå håper vi at Vann og avløpsetaten ser etter andre løsninger som ikke ødelegger dette friområdet. Politikerne i rådhuset må vedta en løsning som beskytter området mot tilsvarende anleggsarbeid i senere prosjekter, og vise at de mente alvor med sin klare holdning mot Sollerudtunnelen på folkemøtet på Huseby i mai, sier Kristinn Hegna, som også representerer Ullern SV i denne saken.
Innbyggerinitiativet
Her er signeringssiden for REDD Sollerudstranda fra støy og anleggsarbeid
NEI TIL ANLEGGSARBEID OG BRÅK PÅ SOLLERUDSTRANDA! STRANDEN OG PARKEN MÅ REGULERES TIL STILLE OMRÅDE I KOMMUNEPLANENS AREALDEL!
Vern om lyden av bølgeskvulp, fuglekvitter og lavmelte samtaler! Vi krever omregulering av Sollerudstranda til «stille område» i kommuneplanens arealdel for å gi Sollerudstranda en formell beskyttelse i kommuneplanen. Ved «stille områder» må «ny og vesentlig utvidelse av støyende virksomhet søkes lokalisert og utformet slik at støypåvirkningen forblir uendret eller dempes». Bidra til å bevare friområdet for nye generasjoner av barn. Stopp trusselen fra alle anleggsprosjekter i området!
*English information below*
NB Bor du ikke i Oslo? Da kan du ikke signere her! Gå heller til underskrift.no og signer på listen der – søk på Sollerudstranda! Det er viktig at vi viser at vi har bred støtte, ikke bare av folk som bor på Oslosiden av Lysakerelva. *If you are not a resident of Oslo Municipality, please sign at underskrift.no (search Sollerudstranda).*
Bakgrunn
Sollerudstranda har vært truet av anleggstrafikk og mangeårige havneanlegg for steinmasser og betongmoloer før, og kan bli det igjen. Fornebubanen ville kjøre ut enorme mengder sprengstein over stranda og ut i fjorden. Vann og avløpsetaten vil sprenge ny tunnel og lage lekterhavn i 7 år fra 2020-2028 (PBE sak 201708944). Deretter vil Statens Vegvesen bygge ut E18 og BaneNOR legge dobbeltspor i tunnel. Hvem vet hva de vil finne på? Sollerudstranda skole og Sollerudstranda barnehage må stenge verksteder og flytte dersom det blir etablert støyende anleggsarbeider på stranda, og hele friområdet blir ubrukelig eller utrivelig med anleggsbråk fra kl 07-23 (se https://akersposten.no/nyheter/bandlegger-et-helt-barneliv/19.3311). På E18 kjører 90 000 biler forbi hver dag, og 600 tog passerer daglig gjennom området. Sollerudstranda er derfor spesielt viktig som rekreasjonsområde, og stillheten ved strandkanten har høy verdi for alle beboere. Stranden er svært mye brukt av barn og unge, av familier og turgåere, av foreninger, barnehager og skoler, til kajakkurs og sjøsikkerhetskurs for å nevne noe. Vi bryr oss om stranda og ønsker at både barn, unge, voksne og eldre skal kunne finne roen og hygge seg på Sollerudstranda.
Oslo kommunes politikk
Oslo kommune har et mål om å redusere innbyggernes støybelastning og et av tiltakene som er gjort er å etablere stille områder. I et stille område kan du gå tur, leke, trene, hvile og være skjermet fra støy. Hvorfor har ikke Sollerudstranda allerede blitt regulert til stille område? Deler av friområdet på sollerudstranda ligger i gul støysone, med støynivå over 55 dB. Det er likevel ikke større deler av Sollerudstranda som er i gul støysone, enn det er i stilleområdene Slottsparken (72%) eller Hovinbekken (76%). Det som kjennetegner områder som Slottsparken er at de i svært liten grad er truet av økende støy. Sollerudstranda er i motsetning stadig truet av planer om ødeleggende anleggsarbeider, og E18 som dundrer forbi er ikke tilstrekkelig støyskjermet fra Lysakerlokket til Skøyen. Et «stille område» har en formell beskyttelse i kommuneplanen, som sier at «ny og vesentlig utvidelse av støyende virksomhet skal søkes lokalisert og utformet slik at støypåvirkningen i stille områder forblir uendret eller dempes» (Handlingsplan mot støy 2018). Å definere Sollerudstranda som stille område ville gi stranda en bedre beskyttelse mot økt støy fra statlige (Statens Vegvesen, BaneNOR) og kommunale byggeprosjekter (Fornebubanen, Huseby vannbehandlingsanlegg) i området.
Vurderingene av hvilke områder som skulle reguleres til stille områder ble gjort i 2007, og ingen ny vurdering har vært gjort i forbindelse med revidering av Kommuneplan 2015. Situasjonen med de mange truende utbyggingsprosjektene i området er prekær og Sollerudstranda trenger økt beskyttelse. Hvis kommunen mener at reguleringen av «stille områder» skal bidra til reduksjon av støy i Oslo, må også områder som trues av økt støy tas med i handlingsplanene.
Forslag til vedtak
Prinsipalt: Oslo Kommune må utvide antall stille områder i Oslo fra 14 til 15, og inkludere Sollerudstranda som stille område i kommuneplanens arealdel (Kommuneplan 2018). Subsidiært: Bystyret ber Byrådet utrede omregulerng av Sollerudstranda til stille område, og kartlegge tiltak for støyskjerming av dette viktige friområdet i en ellers støyutsatt del av byen. Resultatene fra utredningen må inngå i vurderingen av de eksisterende stille områder som er planlagt i 2021. Mens utredningen pågår skal det ikke etableres anleggsarbeider på Sollerudstranda friområde stranda som kan bidra til at støypåvirkningen øker.