Akersposten

Nå står dukkestuen fra 1887 der i all sin prakt

Det har kostet 450.000 kroner og nærmere 400 timer med frivillig innsats. Men så har resultatet også blitt imponerende.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 21.06.2019 kl 08:48

ÅSJORDET: Da den gamle dukkestuen ble flyttet tilbake til sitt opprinnelige sted i juni i fjor, hadde den forfalt i flere tiår, rett og slett fordi den ikke hadde vært i bruk på lenge. Nå står den der i all sin fordums prakt – og det aller meste er originalt fra den gangen dukkestuen ble bygd på tunet til (Øvre) Ullern Gård i 1887.

Dukkestuen var en gave til den gang åtte år gamle Agnes Løvenskiold, fra hennes grandtante Agnes Meyer. Agnes Løvenskiold var barnebarn av Herman Severin Løvenskiold (1838-1910), selveste hoffsjefen, som også bodde på gården.

Ingeborg Løvenskiold vokste opp på Ullern Gård og lekte mye i dukkehuset som barn. Hun flyttet fra gården da hun giftet seg i 1965, men ble gjenforent med dukkehuset da hun overtok det i 1982. Da måtte det vike plassen fordi Selvaag var i ferd med å bygge ut området med terrasseblokker.

– Har betydd enormt mye

Ingeborg Løvenskiold har vært sentral i flyttingen av dukkehuset, etter at Generallunden sameie, med Knut C. Fjerdingstad i spissen, viste stor interesse for å få dukkehuset tilbake til sin originale plassering. I juni i fjor ble det altså flyttet, og nå står det ved siden av ruinene av det store våningshuset til Ullern Gård, som brant ned i 1988. Like bak står det gamle stabburet, som også er rehabilitert i løpet av de siste årene.

– Dukkestuen har betydd enormt mye for meg, og nå er ringen sluttet. Det kommer tilbake til sitt opphav, sa Ingeborg Løvenskiold til Akersposten i fjor, og hun har da også bidratt sterkt økonomisk til å få satt dukkestuen tilbake i god stand.

Der har også Den Gamle Dukkestues Venner bidratt, ikke minst gjennom et stort antall timer frivillig arbeid. Høstmånedene i fjor ble brukt til å sette stuen i stand på utsiden, slik at det skulle være rustet til å ta i mot vinteren. Våren i år gikk med til å renovere innvendig.

Se hvordan dukkestuen ble fraktet

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dukkehuset. Foto: Fredrik Eckhoff

Mye jobb

Nå står dukkestuen med sine to rom, stue og kjøkken, frem i imponerende god stand. Her har det vært reparert, pusset, malt, sydd, spikret og skrudd. Tidens tann og to omfattende flyttinger hadde gjort sine inngrep.

I tillegg til betalte fagfolk har Knut Fjerdingstad hatt med seg minst 11 ildsjeler som har lagt ned timevis med arbeidsinnsats.

– Jeg syns resultatet har blitt veldig bra. Vi har fått mye skryt, sier Fjerdingstad. – Ingeborg er også veldig fornøyd med resultatet.

Forrige torsdag ble dukkestuen feiret, og nærmere 100 mennesker var til stede, blant andre tidligere statsminister Kåre Willoch, som er medlem i venneforeningen.

Flott innvendig

Omtrent alt av interiøret i dukkestuen er originalt, eller har vært en del av dukkestuen i mange, mange år. Som den flotte Dovre-ovnen på kjøkkenet, som riktignok ikke skal fyres opp igjen. Men den er i fantastisk god stand etter å ha blitt pusset opp etter alle kunstens regler.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I møblene som er en tanke små for voksne, håper Fjerdingstad det skal bli mulig å servere kaffe og vafler på åpne dukkestue-dager. Foto: Fredrik Eckhoff

Det samme er tapeten i stuen, som antakelig er fra 1950-tallet. Den blå veggmalingen på kjøkkenet kom også omtrent på den tiden.

Begge dørene er også pusset, og de originale dørklinkene fremstår ganske sikkert veldig likt slik den gjorde i 1887.

De forseggjorte møblene, i størrelse barn opp til rundt 12 år, er pusset opp, og det samme er gulvet på terassen i front. Det måtte faktisk legges helt nytt, i malmfuru.

Vinduene er som de alltid har vært, her har ingenting vært knust i løpet av årene.

Serviset står klart, og historiske bilder henger på veggene. Her er det så hjemmekoselig at det er fristende å bli sittende litt lenger.

Plasseringen

Frem til den ble flyttet i 1982, sto dukkestuen på en liten høyde foran våningshuset, men ettersom det huset nå er borte, passer det utmerket at dukkestuen har fått plass like ved siden av ruinene som står igjen.

Foran seg har dukkestuen den staselige parken som de nå kaller tunstedet på Ullern Gård. Det var hagen og en del av parken til den en gang så ærverdige gården.

– Det er jo et utrolig flott område, sier Fjerdingstad, som forteller at det bor rundt 2500 mennesker bare i boligsameiene som omkranser tunet. Så her er det mange som kan beundre dukkehuset når de ferdes i umiddelbar nærhet.

– Det er mange som går tur forbi her, sier han.

Åpner dukkestuen

Av naturlige årsaker holdes dukkestuen låst til daglig, men Fjerdingstad lover at det skal bli flere muligheter til å komme inn og ta en titt.

– Vi skal ha noen «åpen dukkestue»-dager. Jeg regner med at det blir en i sommer, sier han, og Akersposten lover å holde folket informert om når dette blir. Han ser for seg at her blir det kaffe- og vaffelsalg og antakelig en god dose lokalhistorie.

– Det er jo som et lite museum, dette her, sier han, og vi aner litt stolthet over hva den lille venneforeningen, som nå har 69 medlemmer, sammen med Ingeborg Løvenskiold har fått i stand her på tunet på Åsjordet.

Jobben er imidlertid ikke slutt. Nå skal dukkestuen holdes ved like, og dermed er det godt å ha kontingenten på 200 kroner pr. medlem i året.

– Også koster det 500 kroner i innemeldingsavgift, minner Fjerdingstad på. Han sier at det er plass til flere medlemmer.

Se 20 bilder av dukkestuen:

Fakta

Den Gamle Dukkestues Venner

Her er forhistorien til venneforeningen:
Ullern gård var hoffsjef Hermann Severin Løvenskiolds og hans etterkommeres residens fra 1866 frem til alt ble solgt til A/S Selvaagbygg på 1970-tallet.

Selvaag beholdt selv en 4,8 mål stor tomt, inneklemt i Generallunden Boligsameies, der hovedbygning, drengestue, stabbur, dukkestue og springvann befant seg. Det øvrige av gårdens bebyggelse, steinfjøs og låverester, bestyrerbolig, drivhus, fyrhus, smie m.fl., ble revet, og dukkestuen fjernet, etter hvert som oppføringen av boligblokkene skjøt fart.

I 1984 var utbyggingen ferdigstilt.

Hovedbygning og drengestue sto ubebodd. Begge ble totalskadet av brann våren 1988, bare grunnmurene står igjen i dag. Stabburet ble reddet.

Så, i 2016 var Generallunden Boligsameie så heldig å få kjøpe av Selvaag Eiendom AS den 4,8 mål store tomten, Ullern allé 79, med ruiner og stabbur, til en anstandig pris, men med de forpliktelser som påhviler et regulert spesialområde for bevaring.

Men hvor hadde dukkestuen tatt veien i mellomtiden?

Ettersøkning ble igangsatt. Både dukkestue og eier ble oppsporet, kontakt opprettet, tanker, fremtidsvyer og planer utvekslet og med det resultat at dukkestuens eier, Ingeborg Løvenskiold, hoffsjefens oldebarn, er blitt med som stifter og medlem i ”Den Gamle Dukkestues Venner”.

Foreningens overordnete mål er at dukkestuen i sveitserstil fra 1887 flyttes tilbake nær hovedbygningens grunnmursruin iht. vedtektenes § 1.

Det skjedde den 14. juni 2018.

Historien bak dukkestuen er denne: Ingeborg Christine Meyer, datter av Kristianias store velgjører, Thorvald Meyer, var gift med løytnant, senere hoffsjef Løvenskiold. Hun var mor til Agnes Løvenskiold f. 13.6.1879 som var oppkalt etter sin ugifte tante, Agnes Meyer, også en datter av Thorvald Meyer. På lille Agnes` 8-årsdag i 1887 fikk hun dukkestuen som fødselsdagsgave av sin tante Agnes Meyer. Dukkestuen var bygget som en kopi av den dukkestuen Agnes Meyer og hennes søstre, selv fikk av sin far, Thorvald Meyer, på 1840-tallet. Den dukkestuen står i dag på Norsk Folkemuseum på Bygdøy.

Den 23. desember 1952 fylte Ingeborg Løvenskiold 8 år. Hun bodde på Ullern gård og fikk dukkestuen som fødselsdagsgave av sin grandtante Agnes Løvenskiold, og den har siden vært i Ingeborg Løvenskiolds eie.

Foreningen ”Den Gamle Dukkestues Venner” ble stiftet 10. november 2016.

Ingeborg Løvenskiold, som en av stifterne og styremedlem, ønsker å gi dukkestuen som gave til venneforeningen, ferdig oppsatt og med de gamle originale barnemøbler som hun har tatt vare på,. Byantikvaren har godkjent plasseringen mellom ruin og springvann.

Nå er det venneforeningens tur til å reparere, pusse opp, vedlikeholde og drifte dukkestuen i årene fremover. Medlemskap, dugnad og tilskuddordninger bidrar til dette.

Hvorfor en venneforening?

Generallunden Boligsameie er i ferd med å gjennomføre omfattende betong- og rehabiliteringsarbeider. Sameiet kan derfor ikke gi noe løfte i dag om å overta eierskap og ansvar for dukkestuen, eller om og når dette vil kunne skje en gang i fremtiden.

Alle som er interessert kan bli medlem, og sameiets utearealer er åpne for alle.

Etter 30 års forfall skal Generallunden Boligsameie i årene fremover tilbakeføre verdigheten til sitt eget nyervervete middelalderske tunsted med stabbur og ruinene av Ullern gård. Løsningen, som er godkjent av Byantikvaren, vil utgjøre en sammenhengende enhet bestående av det gamle gårdstunet med ruinene av hovedbygning og drengestue, stabbur, springvann samt parkanlegget mot syd og øst. På sikt vil dette bli et flott anlegg.

Her bidrar venneforeningen nå med et nytt verdifullt tilskudd:

Dukkestuen fra 1887 møblert med de opprinnelige gamle dukkestuemøbler.

Den vil bli forsynt med infotavle, Oslo Byes Vels ”Blå skilt”, utebenk(er) og beplantning, og ellers kunne være åpen for publikum noen ganger i året med representant(er) fra venneforeningen som ”dukkestuevert” for å informere, svare på spørsmål, passe på innendørs og for eksempel med servering av vafler og hva kreative hoder ellers kan finne på.

Kilde: Den Gamle Dukkestues Venner

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...