– Nå må både nærmiljøhagen og ungdomsklubben få lov til å tenke langsiktig

Høyre-bystyrerepresentant James Stove Lorentzen håper byråd, skoler, barnehage og bydel til sammen vil kunne samle midler til fortsatt aktivitet i Voksenenga nærmiljøhage, som inntil nylig ble drevet av Pernille Leivestad. Foto: Fredrik Eckhoff
– For oss er det et være eller ikke-være nå. Vi er i en omstillingsfase, det må skje noe raskt, sier Pernille Leivestad, som har ledet Voksenenga nærmiljøhage i to og et halvt år. Nå får hun støtte fra Høyres James Stove Lorentzen, som har flere forslag til hvordan aktiviteten på Voksenenga kan reddes.
Publisert: 11.11.2019 kl 14:00
Sist oppdatert: 11.11.2019 kl 14:11
VOKSENENGA: Da kalenderen viste november, hadde ikke lenger Voksenenga nærmiljøhage daglig leder. Det er ikke midler til å lønne Pernille Leivestad, som har ledet prosjektet siden nærmiljøhagen åpnet våren 2017. Veien videre for Voksenenga er usikker. Hvis det bevilges penger til drift i budsjettene for 2020, kan aktiviteten opprettholdes. Hvis ikke, blir Voksenenga redusert til vanlig parsellhagedrift.
1,5 millioner kroner var budsjettet for drift av Voksenenga i 2019. Så mye penger klarte de riktignok ikke å skaffe, men det gikk rundt på et vis. Gjennom ulike støtteordninger, både sentralt og fra bydelen, har Voksenenga kunnet organisere aktiviteter for unge som eldre. Her har barnehager og skoleklasser vært på besøk, og nærmiljøhagen er også blitt et viktig møtested for eldre. Her har integrering og sosialisering gått hånd i hånd med produksjon av økologisk og kortreist mat, og her har ungdommer hatt sine første betalte jobber, og nye bånd blitt skapt.
På Voksenengas åpne dag tidlig i høst var mer enn 1000 mennesker innom hagen.
Ønsker avtale
– Men vi kan ikke leve bare av ulike tilskuddsordninger, sier Pernille Leivestad til Akersposten. Vi søker nå å inngå en partnerskapsavtale med Oslo kommune sentralt eller bydelen.
Den allerede avtroppede daglige lederen forteller at nærmiljøhagen trenger rundt en million kroner for å drifte hagen og organisere aktiviteten.
Alternativet er at aktiviteten reduseres.
– Da blir Voksenenga en rendyrket parsellhage kun for medlemmene. Det er jo ikke intensjonen, for det var jo være et folkehelseprosjekt med et mangfoldig aktivitetstilbud for barn, ungdommer og voksne, sier hun og minner om at de blant annet har hatt gratis aktivitetstilbud for barn, tatt inn ungdommer til sommerjobb og vært et populært møtested for eldre.
– For oss er det et være eller ikke-være nå. Vi er i en omstillingsfase, det må skje noe raskt, sier Røa-kvinnen Leivestad, som senest for et år siden ble tildelt frivilligprisen på Røa for sin store innsats for Voksenenga.
– Selv om jeg nå har sluttet, har vi ikke gitt opp, påpeker Leivestad. Hun forteller at nærmiljøhagen nå har satt sammen et nytt styre, og det jobbes videre for at nærmljøhagens aktivitet skal opprettholdes i 2020.
LES OGSÅ: Leivestad: "La Voksenenga leve!"
Bydelen kan ikke bidra med mer
Til Akersposten pekte bydelsutvalgsleder i Vestre Aker, Yngvar Husebye, tidligere i høst på bydelens vanskelige økonomi.
– Vi heier på Voksenenga, det er et kjempeflott tiltak. Men hvis bydelen betaler for det, er det en del av det kommunale tilbudet, og det er det ikke, sa Husebye. Han sa også at bydelen må prioritere lovpålagte tjenester.
– At vi ikke kan støtte nærmiljøhagen mer, er en rent praktisk avgjørelse i bydelens situasjon, sa Husebye og påpekte at bydelen det siste året støttet Voksenenga med rundt 240.000 kroner, blant annet gjennom frivillighetsmidler og midler fra prosjektet «Aldersvennlig bydel».
Spleiselag?
Til Akersposten sier bystyrerepresentant og tidligere leder for Helse- og sosialkomiteen i bystyret, James Stove Lorentzen (H), at Høyre ønsker å prioritere Voksenenga nærmiljøhage i sitt alternative budsjett for Oslo i 2020.
Stove Lorentzen, som selv bor i Vestre Aker, mener man bør se på Voksenenga som en del av områdeløftet på Hovseter, slik man gjør med blant annet ungdomsklubben. Begge prosjektene sliter med at det er vanskelig å planlegge langsiktig på grunn av finansieringen.
– Jeg har sympati for at bydelen har stram økonomi. Det er vanskelig for politikerne å prioritere, understreker han. – Men jeg har tidligere argumentert for at Vestre Aker trenger et enda større områdeløft for Hovseter. Vi i Høyre vil foreslå i vårt alternative budsjettet en økt satsing på Hovseter. Da er eet naturlig å satse på både Voksenenga, ungdomsklubben og andre gode tiltak.
Bystyrepolitikeren ser for seg at det er mulig å hente penger fra flere steder.
– Vi trenger en dugnad mellom skolene, altså Utdanningsetaten, de kommunale barnehagene, bydelen og områdeløftet for Hovseter. Hvis disse samarbeider på tvers, blir det ikke så mye på hver, sier han og påpeker at hvis hver skole og barnehage betaler noe for å bruke nærmiljøhagen, hjelper det raskt på økonomien.
– Det er jo de som skal benytte seg av dette, altså skolene og barnehagene, sier han.
Stove Lorentzen foreslår at det settes av fem millioner kroner til Hovseterløftet hvert år fremover de neste fire årene, og at drift av både nærmiljøhage og ungdomsklubb blir driftet av dette.
– Jeg tror det er en tverrpolitisk enighet om at Voksenenga er viktig. Vi oppfordrer nå byrådspartiene til å få dette gjort. Dette bør appellere til dem som er opptatt av alt fra ungdomsmiljø til grønne verdier. Alle bør være med på dette, sier han.
At aktiviteten på Voksenenga engasjerer tverrpolitisk, er det ingen tvil om. Både byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) og ordfører Marianne Borgen har vært på besøk. Sistnevnte ble faktisk så begeistret over både aktiviteten og innsatsen til daglig leder Pernille Leivestad etter å ha besøkt på åpen dag, at hun kom tilbake noen dager senere med en blomsterbukett til Leivestad.
– Nå må både Voksenenga nærmiljøhage og ungdomsklubben få lov til å tenke langsiktig og ha forutsigbarhet. Derfor må dette være en satsing for de neste fire årene, sier han.
Behandler innbyggerforslag
I oktober startet Voksen nærmiljøhage en underskriftskampanje for videre eksistens. I løpet av kort tid ble 533 underskrifter samlet inn på minsak.no, som er en nettside som administreres av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Nå har Bystyrets sekretariat konkludert med at underskriftskampanjen fyller kriteriene for et såkalt innbyggerforslag.
Det er nå besluttet at saken skal sendes til behandling i Helse- og sosialutvalget, og så går saken videre til bystyret.
– Slike initiativ blir lyttet til. Dette er en sak mange representanter ikke kjenner til fra før. Nå må de sette seg inn i saken. Det er bra, sier James Stove Lorentzen.