ANNONSE
Annonse
Akersposten

«Nå kommer de fleste talentene fra Oslo vest»

DET SPIRER I VEST: Ullern-treneren Ole Johan Aas (innfelt) forteller at klubbene på vestkanten i større grad har profesjonalisert seg, og nå har lagt en tydelig utdanningsvei for unge spillere. Foto: Ullern Fotball og Pål Magnus Tømmervold

Fotballen på hovedstadens vestkant handler heldigvis ikke om liv og død. Men nå stammer angivelig morgendagens stjerner fra steder med høy levestandard.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 05.07.2017 kl 09:25

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO VEST: Aftenposten vil i en serie artikler finne ut om det er et poeng å vokse opp i Oslo og omegn, dersom du skal bli en fotballspiller av betydning. Avisens svar ble en kåring av de 50 beste mannlige spillerne fra området.

Vurderingene er basert på prestasjonene etter 1. juli 2016.

I oversikten finner vi kun to navn fra bydelene Vestre Aker og Ullern: Heerenveen-spilleren Morten Thorsby (21) fra Heming og Lillestrøm-angriperen Erling Knudtzon (29) fra Ullern.

Men er det så enkelt som at fotball betyr mer på øst, og at du er mer villig til å ofre mer for å bli god enn du er på vestkanten? Listen domineres i hvert fall av gutter fra Groruddalen og Homlia.

Tidene forandrer seg

Nå er imidlertid ting i ferd med å snu i talentutviklingen, skal vi tro Ullern-trener Ole Johan Aas.

- Da jeg jobbet som trener i Oslo fotballkrets for snart ti år siden var 90 prosent av spillerne, som ble tatt ut til kretslag, tilhørende Oslo øst. Nå er dette snudd på hodet, og brorparten av spillere som reiser rundt omkring på representasjonsoppdrag for Oslo er spillere som opprinnelig kommer fra vestkanten (Oslo vest + Bærum kommune og da i all hovedsak Stabæk).

Den ambisiøse treneren forklarer forandringene med at klubbene på vestkanten i større grad har profesjonalisert seg, og har lagt en tydeligere utdanningsvei for de unge spillerne.

Følger drømmene

Han spår derfor at en rangering av de 50 beste spillerne om ti år består av flere navn fra Akerspostens bydeler.

- Kulturen på Ullern har blitt forvandlet de siste ti årene. Som ett av mange eksempler har vi i dag en kultur der det er vanlig å være hjemme i helgene for å trene og/eller spille kamper fremfor å reise på hytta. Valgene man må ta både hos spillere og foreldre om den lille gutten eller jenta har lyst til å forfølge drømmene sine om å bli profesjonell fotballspiller, blir oftere enn noen gang gjennomført.

- Hva er de største utfordringene dere trenerne møter, i forsøket på å levere talenter som etablerer seg i toppen?

- Dagens unge er i snitt mer opplyste enn noen gang, forståelsesfulle og fornuftige i møtet med andre mennesker, samt tør å stå for, og stå på, egne meninger i diskusjoner. Den iboende sulten til virkelig å ville, den må bli større om vi skal få frem et større kvantum toppspillere, sier Aas - og bruker den høye levestandarden i området til å forklare hvorfor flere spillere fra Oslo vest mangler den nødvendige sulten på å slå gjennom.

- Det er ikke så farlig for livskvaliteten til den enkelte om han eller hun blir profesjonell fotballspiller eller ei. Tenk forskjellen på å være oppvokst på Ullern kontra å vokse opp i favelaen i Rio. Om fotballen oppleves som forskjellen på liv og død, da blir innsatsen og ditto utbyttet større, sier Aas- og spiller med det på lag med oppfatningen Dan Eggen nylig delte i et intervju med Akersposten.

- Mange sier de vil, men skal du bli fotballproff i 2017 konkurrerer du med mennesker fra hele verden bare om du skal få spilletid i eliteserien, sier Aas.

- Må være litt rar

Den populære spillerutvikleren opplever også at flokkmentaliteten er utfordrende i jobben med å slipe fremtidige diamanter. Han passer dog på å si at dette ikke gjelder bare for Oslo vest.

- Skal du bli skikkelig god i fotball må du orke å bli sett på som litt rar. Du må droppe sosiale sammenkomster fordi du må sove slik at du er fullt restituert til neste dag, og du må stå igjen alene etter økten og øve på å finjustere skuddteknikken din, selv om det regner i alle retninger, sier Ullern-treneren - og har staket ut kursen for hvordan han og kollegene kan bidra til å skape fotballeventyr a la Dan Eggen fra Heming og Ready.

- Her må vi bare jobbe videre mot en kultur der det er ekstremt viktig for mange å bli gode, slik at du heller er rar om du ikke legger litt ekstra i potten, avslutter Aas.

LES OGSÅ: Fra løkkefotball på Hemingbanen til de råeste opplevelsene på verdenskjente stadioner

LES OGSÅ: Stjerneduo er Ullern-trenerens forbilder

LES OGSÅ: : - Ullern har gjort en kjempejobb

LES OGSÅ: «Om vi får til noe lignende, har vi nok tatt med oss det viktigste vi kan lære av de gutta»

LES OGSÅ: Ullern 2-spiller kastet bensin på bålet for utskjelt regel

LES OGSÅ: Fostres fremtidens Ronaldo i Oslo vest?

LES OGSÅ: 2 100 treningstimer, 600 individuelle økter og 170 en til en-samtaler