Akersposten

– Nå henter vi oss inn etter beste evne

Foto: Renovasjonsetaten

Her er Renovasjonsetatens plan for påsken. Direktøren frykter mest uken etter påske.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 26.03.2018 kl 11:37

OSLO: Brøytekanter og glatte veier de siste månedene har gjort det vanskelig å drive avfallsinnsamling, og forholdene er fortsatt utfordrende enkelte steder i byen.

Det skriver Renovasjonsetaten i en pressemelding. Den fortsetter slik:

– Nå henter vi oss inn etter beste evne, samtidig som vi skal håndtere påsken så godt som mulig, sier Hans Petter Karlsen, direktør i Renovasjonsetaten.

Det blir normal rutekjøring både skjærtorsdag og langfredag, slik at påskeuken (uke 13) på papiret er en normal femdagersuke. 2. påskedag er det ingen innsamling. I uke 14 forskyves derfor alle faste hentedager med én dag, og vi kjører lørdag 7. april for å ha en femdagersuke også denne uken.

– Vi vet av erfaring at det gjerne er ukene etter høytiden som er de vanskeligste. Folk kommer hjem fra ferie samtidig som vi påvirkes av helligdager. Vår egen ferieavvikling gjør i tillegg at vi har en del vikarer i sving i påskeuken, og det kan gjøre innsamlingen mer sårbar for forsinkelser, sier Karlsen.

Krevende konsept – tøff vinter

Renovasjonsetaten bruker en toskiftsmodell i avfallsinnsamlingen med både formiddags- og ettermiddagsskift. Dersom førsteskiftet ikke kommer gjennom rutene sine, kan ikke neste skift ta igjen det tapte ettersom de må prioritere sine egne ordinære ruter. Etter drøyt tre måneder i direktørstolen har Hans Petter Karlsen noen betraktninger rundt modellen.

– De første månedene har absolutt vært en spennende tid for meg. Toskiftsmodellen har strengt tatt aldri vært i bruk i Norge i stor skala, og jeg tror nok man ønsket å utfordre bransjen ved å gå for en slik løsning her i Oslo. Toskiftsmodellen er en besnærende tanke, men den er også utfordrende, forteller han, og fortsetter:

– Alt tilgjengelig personell og materiell er i drift fra halv syv om morgenen til åtte om kvelden. Det gjør at vi har manglet – og fortsatt vil mangle – nødvendig fleksibilitet og beredskapskapasitet i høytider og andre krevende perioder.

Dette har bidratt til at klagetallene har vært høyere enn ønskelig de første månedene i 2018. Etaten har et etterslep i innsamlingen som har vært vanskelig å hente inn, noe som dessverre også førte til et press på renovatørenes arbeidstid og grensene for tillatt overtid.

– Vi fikk et for høyt antall brudd på arbeidstidsbestemmelsene i uke 3, da det første store snøfallet kom. De påfølgende ukene var også særs utfordrende på grunn av kjøreforholdene. Vi gjorde ikke en god nok jobb knyttet til oppfølging av arbeidstid i denne perioden. Dette beklager vi selvsagt på det sterkeste, sier direktøren. – Det er viktig å presisere at vi ser på dette som en isolert hendelse knyttet til ekstremt vanskelig vær og føre. Nå er vi tilbake der vi skal være, med svært få eller ingen brudd.

Utfordringer på lang og kort sikt

Toskiftsmodellen evalueres kontinuerlig. Per i dag har ikke Renovasjonsetaten nok biler til å gå tilbake til en tradisjonell innsamling.

– Ja, modellen er definitivt hele tiden oppe til vurdering, men vi vet også at en eventuell retur til ett skift vil ta lang tid. Parallelt gjør vi kontinuerlige grep for å gjøre dagens modell så god og robust som mulig. Nå håper vi på godt vær og bedre forhold fremover, og med det vil jeg gjerne ønske en god og solfylt påske til Oslos innbyggere fra oss i Renovasjonsetaten, avslutter Hans Petter Karlsen.

Renovasjonsetaten har ansvaret for den kommunale avfallshåndteringen i Oslo, og vi tar hånd om alt avfall du produserer hjemme. Når du sorterer matavfall, plastemballasje og restavfall i grønne, blå og vanlige poser, henter vi det og sørger for at det blir til biogass og biogjødsel, nye plastprodukter og miljøvennlig energi.

Oslo kommune, Renovasjonsetaten og Energigjenvinningsetaten ønsker å lykkes med innsamlingen av husholdningsavfall og utvidet kildesortering sammen med Oslos 650.000 innbyggere.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...