ANNONSE
Annonse
Akersposten

– Nå er det så kritisk at jeg ikke vet hva vi skal gjøre

Allsidig hesteaktivitet er vanlig på Nordmarka rideskole på Elveli gård i Sørkedalen. Nå er det full stopp, men utgiftene fortsetter. Fotomontasje: Nordmarka rideskole

– Vi sliter virkelig om dagen, sier styreleder i Nordmarka rideskole, Margaret Eide Hillestad. Med null inntekter og 10 hester på stallen frykter hun for rideskolens fremtid – og for at de må kvitte seg med hestene.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 16.04.2020 kl 11:46

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

ELVELI/SØRKEDALEN: På Elveli gård i Sørkedalen holder Nordmarka rideskole til med sine 10 hester. De er en relativt liten rideskole som startet opp i 2016, og det meste er basert på frivillig innsats og lidenskap for hest.

Styreleder Margaret Eide Hillestad forteller at mellom 100 og 120 små og store vanligvis er i aktivitet på kurs og ulike tilbud.

– Vi gir ridetilbud, samvær med hest, for barn, ungdommer og voksne. Vi har rideundervisning på ulike nivåer, sier Eide Hillestad. – I påsken skulle vi hatt rideleir, og nå skulle vi starte opp for eksempel med bueskyting fra hest og horseball.

Men som for så mange andre aktivitetstilbud, var det bråstopp da koronakrisen slo inn for fullt i midten av mars. Over natten var det slutt, og det ble stille på stallen på Elveli.

– Det var helt uvirkelig. Men liv og helse går jo først, sier hun og forteller at rideskolen var inne i en vekstkurve med økende aktivitet da krisen slo inn.

Opplæring til hest krever nærhet. Undervisning krever blant annet at man må hjelpe folk opp på hesten. Det lar seg ikke gjøre i disse dager.

Saken fortsetter under bildet.

Margaret Eide Hillestad. Foto: Privat

Utgifter

I tillegg til at de ikke lenger kan tilby sine kurs og aktiviteter, har rideskolen én utfordring som er større enn de andre: Hestene er der, og de koster penger.

– Vi mistet alle inntekter, og en sponsor måtte også trekke seg på grunn av korona. Nå har vi bare utgifter. Hestene skal ha fôr, de skal ha flis, og de skal være ute, sier hun. – Og nå skal de ha sommersko, og da trenger vi en hovslager.

Det daglige stellet av hestene går greit, ettersom de er mange frivillige som er vant til å ta i et tak.

– Vi er åtte som deler på arbeidet i stallen. Det har forsåvidt gått greit. Vi jobber gratis og elsker arbeidet med hestene.

Pengene som ikke kom

Eide Hillestad forteller at bystyret i desember 2019 bevilget penger til bynære ridesentre.

– Vi trodde at vi skulle få svar i mars i år. Så kom jo korona-krisen, og vi får ikke behandlet søknaden og har ikke fått noe svar. Det er penger vi kunne trengt ekstra mye nå, sier hun.

Styrelederen og hesteentusiasten har nå et håp om at regjeringen i sin neste krisepakke denne uken skal hjelpe rideskolen i en kritisk situasjon.

– Nå er det så kritisk at jeg ikke vet hva vi skal gjøre. Jeg vet ikke om vi må avvikle. Vi har kostnader som kommer, men ingen inntekter. Det går ikke over tid, sier Eide Hillestad.

I verste fall må hestene sendes vekk, og rideskolen er historie.

– Hestene våre er ikke hyllevare. Dette er levende vesener, og de er trenede skolehester. Det er mye trening som ligger bak, sier hun.

Innsamling

For å hjelpe rideskolen akutt er det satt i gang en innsamlingsaksjon på Spleis, der noe penger er kommet inn. Den er nå avsluttet, men en ny "spleis" er på gang.

Fra torsdag 16. april er ny "spleis" i gang. Den finner du her.

Det er imidlertid mulig å vippse et bidrag til Nordmarka rideskole, og Vipps-nummeret er 10905.

Les mer om Nordmarka rideskole her.

Følg Akersposten på Facebook