Nå blir E-sport toppidrett på Persbråten

James Stove Lorentzen (H), rektor Siv Børven Moberg og lærer/manager Erling Krohn ser frem til E-sportfag på Persbråten til høsten. Til høyre ser vi vinduet til klasserommet klassen skal ha. Foto: Fredrik Eckhoff
Da James Stove Lorentzen (H) tok kontakt med Persbråten videregående skole med ideen om å starte opp med E-sport som toppidrettsfag, viste det seg at de syslet med akkurat den samme ideen på skolen. Dermed tar det ikke lang tid før ideen settes ut i livet.
Publisert: 21.02.2019 kl 13:00
Sist oppdatert: 22.02.2019 kl 09:03
PERSBRÅTEN: 1. mars er fristen for å søke plass på videregående skole for tusener av 10. klassinger. Nå har de IT- og gaming-interesserte fått en ny mulighet på Persbråten skole. Fra høsten kommer nemlig E-sport inn som en av toppidrettene, på lik linje med blant annet alpint, bandy, tennis og fotball.
Planen er at inntil 12 elever skal få plass i denne klassen, og Persbråten er først ut i Oslo med et slikt tilbud.
– Hvorfor, rektor Siv Børven Moberg?
– Vi ønsker å treffe ungdommene og deres interessefelt. Vi har allerede tilbud om mange forskjellige toppidretter her på Persbråten, sier hun.
Akkurat som de andre idrettene, skal faget ha fem timer i uken. Ellers er det de vanlige fagene på stud.spes-linjen som gjelder.
Engasjert
James Stove Lorentzen (H), leder for Helse- og sosialkomiteen i bystyret, er opptatt av dette feltet, blant annet fordi han har en sønn som var opptatt av PC og gaming i ungdommen. I dag jobber sønnen hos Microsoft i Seattle.
– Vi må ha øyne og ører åpne for barnas interesser. Hvis du har en sønn som er innmari god i sjakk, bejubler du det. Hvis du får en sønn som er veldig god i gaming, er det gjerne fy-fy. Sånn trenger det ikke å være, sier Stove-Lorentzen.
– Det er viktig å kanalisere interessen til noe positivt ungdommene kan bruke og ha glede av i arbeidslivet, sier han.
Skal lære samarbeid og strategi
På Persbråten har de nå ansatt Erling Krohn (26) som lærer, eller manager som det heter når han skal lede faget E-sport til høsten. I praksis er det spillet League of Legends som blir hovedfokuset i faget. Krohn beskriver spillet som et fantasy-spill, som spilles i en helt fiktiv verden. To lag med fem spillere på hver lag spiller mot hverandre.
– Målet er å ødelegge motstandernes kjerne før de ødelegger din. Målet er å ta ut motstandernes konge, litt som i sjakk. Det er mye lagarbeid, sier Krohn, som er oppvokst og bor på Vinderen.
– Man spiller ett spill av gangen. Det kan vare i bare 15 minutter, men noen av de lengste kampene kan være opptil to timer, sier han.
Det fins ligaer i mange land verden over i League of Legends, blant annet Telenor-ligaen i Norge. På verdensbasis er det mange profesjonelle lag, blant annet i USA og i Østen, men også mange steder i Europa.
– Det sies at gamingindustrien for eksempel er mellom to og tre ganger så stor som filmindustrien. Det er mange milliarder i denne bransjen, sier han.
Planen er at Persbråten skal ha to lag i Telenor-ligaen, med Erling Krohn som manager.
Krohn er nylig ferdig med utdannelse, men har tidligere vært manager for et av de beste profesjonelle lagene i USA, og han har også jobbet med gaming i Sør-Korea.
Sunn livsstil
Når E-sport nå skal bli toppidrett på Persbråten, er det fokus på langt mer enn utvikling av «gaming skills». Fysisk trening, kosthold og ernæring blir viktig.
– Stort sett alle topplagene driver fysisk trening i tillegg til spilltrening. Gaming har hatt et negativt rykte, som innesittere som sitter og drikker cola, men du får mye bare ytelse når du er i aktivitet og spiser riktig, sier Krohn.
På Persbråten skal elevene ha tilgang til to idrettshaller og spinningrom, og de skal lære om kosthold og ernæring.
– Det er viktig å få i seg det man trenger. De er i en voksende fase i livet, slik at de ikke kommer inn i voksenlivet med feil kosthold, sier han.
– Det er ikke tilfeldig at Magnus Carlsen drikker vann og spiller fotball, skyter James Stove Lorentzen inn.
– Vi er blitt spurt om det er lov å ha med seg godteri inn i timen. Det er det ikke, for å si det sånn, sier Krohn.
Vil legge til rette
De har allerede merket interesse for den nye linjen fra ungdommer. Nå håper de på mange gode søkere, som skal fylle de to League of Legends-lagene de har planer om å sette opp. Det er allerede satt av et klasserom til formålet, sentralt plassert i hjertet av skolen, i andre etasje over kantinen. Der er det også et vindu, slik at nysgjerrige kan følge litt med på hva som skjer på storskjermen der inne.
– Vi har snakket med to av de beste norske spillerne, som ble gode spillere mens de gikk på videregående. De forteller at de var vanskelig å kombinere skole og spilling. Det skal vi gjøre noe med, sier Krohn.