ANNONSE
Annonse

Mye vil ha mer?

EIENDOMSSKATTEN RAMMER IKKE VILKÅRLIG: De med best råd får heller kutte en ferietur, velge en billigere bil eller si opp et avisabonnement, hvis det må til for å betale eiendomsskatten mener innsender.

Hanne M. Løfsnes (Ap) kommenterer Lars Asbjørn Hanssens innlegg om eiendomsskatt. Hun mener Hanssen er heldig som bor i en bolig til en såpass høy verdi at han er pålagt eiendomsskatt.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 22.03.2017 kl 11:29

ANNONSE
Annonse

Lars Asbjørn Hanssen (H) er misfornøyd med at han må betale eiendomsskatt på boligen sin og annonserer at han kutter ut abonnementet sitt på «partiorganet» Dagsavisen for å få råd til denne utgiften.

Les Hanssens innlegg: «Jeg kan ikke øke mine inntekter i takt med utgifter dette parti påfører meg»

Egentlig er han heldig
som eier en bolig til en såpass høy verdi at han er pålagt eiendomsskatt. Det er nemlig ikke slik at eiendomsskatten i Oslo kommune er vilkårlig og rammer både likt og ulikt. Eiendomsskatten utregnes etter størrelse, alder og beliggenhet på boligen. De med best råd har de største boligene og dette er ikke vilkårlig. Har man tatt seg råd til å bo i et stort hus, så er vedlikeholdskostnader og oppvarming en mye større kostnad enn eiendomsskatten. Men Hanssen syns også at det er urimelig at alle får et bunnfradrag. Hvis han skal betale, så skal jammen alle andre også måtte det!

Men mange har ikke de samme «utfordringene» på boligfronten som Hanssen og skulle vel gjerne opplevd «problemer» av samme art som ham. Bare spør noen av de uføretrygdede som mistet bostøtten fra januar. Arbeiderpartiet er for en omfordelingspolitikk hvor vi i fellesskap bidrar til at alle får like muligheter. Det betyr også at man bidrar etter evne. H/Frp-regjeringen har derimot de siste årene gitt virkelig store skatteletter til de som allerede har mest.

Selv er jeg glad for å bidra inn i felleskapet for å finansiere velferden i byen. Eiendomsskatten kommer tilbake til de som betaler den, gjennom tjenester vi får fra fellesskapet. Takket være eiendomsskatten har Oslo kommune bare i år råd til å ansette 100 nye årsverk i eldreomsorgen og opprette 784 nye barnehageplasser. Oslo er den kommunen med dårligst barnehagedekning, så de plassene trengs. Vi er i tillegg snart der at jeg kan få tilbud om en barnehageplass uansett når på året barnet mitt er født.

Bydel Vestre Aker
, hvor Lars Asbjørn Hanssen er BU-leder, har de siste årene opparbeidet seg en anstrengt økonomi. Kanskje økonomiplanlegging ikke er BU-lederens sterkeste side. Uten eiendomsskatten foreslo Høyre i sitt alternative budsjett for 2017 å kutte dramatisk i overføringene til bydelene. Vestre Aker ville fått 18 millioner kroner mindre enn med dagens byråd. Det ville gitt store utfordringer i en allerede svært anstrengt bydelsøkonomi og de største kuttene ville rammet barnehager og eldreomsorgen i bydelen.

Jeg støtter derfor heller Arbeiderpartiet som er opptatt av gode løsninger for alle, ikke bare for de som allerede har mest; stort hus, fin bil og kanskje en sommerleilighet i Spania? Jeg bidrar gjerne til at alle, uansett hva privatøkonomien deres tillater, får en god alderdom. Om det betyr at de med best råd må kutte en ferietur, velge en billigere bil eller å si opp et avisabonnement, får være så. Selv kommer jeg ikke til å kutte ut helgeabonnementet vårt på Aftenposten til tross for den aktive og pågående journalistikken avisen driver mot eiendomsskatt. Ytringsfriheten er helt grunnleggende for et demokrati og det betaler jeg gjerne for. Men Hanssen sitt valg er jo helt på linje med hans regjeringsfeller som flere ganger har vist seg å ha et selektivt forhold til pressen, samtidig som de svekker den offentlige pressestøtten. Dagsavisen (som Akersposten) fortjener ros for å skrive kritisk om de lokale sakene som angår byen vår.

Ellers er det grunn til å merke seg at 85% av landets kommuner har eiendomsskatt, mange av dem med høyrestyre. Byen vår, som mange andre kommuner, trenger inntektene fra eiendomsskatten for å sikre innbyggernes velferdstjenester. De går til barnehager, eldreomsorg og skole. Eiendomsskatten er en meget treffsikker skatt. Bor man i en stor og fin bolig, bør den beskattes deretter. Så veldig avskrekkende kan ikke eiendomsskatten ha virket, selv for velgere på Oslo vest. Arbeiderpartiets valgresultat gikk faktisk frem i bydelen i 2015 sammenlignet med forrige kommunevalg, selv om eiendomsskatten fikk mye oppmerksomhet fra høyresiden under valgkampen.

Det er jo heller ikke slik at det er de med de største og dyreste villaene, er de som har dårligst råd, selv om Hanssen kan få det til å virke slik. Når den eksisterende inntektsbaserte kommuneskatten ikke dekker utgiftene, må man se på alternativene. Da er det rimelig at de som allerede har mest, også skal bidra mest. Dét er å løfte solidarisk.

Hanne M. Løfsnes
Vestre Aker Arbeiderparti

ANNONSE
Annonse