- Mye større enn Telenor Arena

STORT OPPMØTE: Cirka 100 personer hadde funnet veien til orienteringsmøtet, hvor Vann- og avløpsetaten orienterte om anlegget i Husebyskogen, som blir vesentlig større enn Telenor Arena. Foto: Vidar Bakken
En fullsatt sal ble ikke videre klokere etter informasjonsmøtet om det planlagte vannbehandlingsanlegget på Huseby.
Publisert: 16.02.2019 kl 22:30
Sist oppdatert: 22.02.2019 kl 12:21
HUSEBY: Det som nok var skuffende for dem som hadde tatt turen fra Bydel Ullern, var at det ble ikke sagt noe om hva som ville skje på Sollerudstranda, som i flere år vil bli anlegg og riggområde for uttransport av steinmasser. Det som er merkelig i denne sammenheng, er at dette er blitt et foretrukket alternativ for uttransport av 2 millioner kubikk stein, uten at dette alternativet er varslet eller har vært ute til høring.
les også: Sollerudstranda: - Må ha to tanker i hodet samtidig
Hvorfor i skogen?
Fokuset for møtet var rettet mot det som skulle skje i og rundt Husebyskogen. Engasjementet under møtet var stort og det ble blant annet stilt flere spørsmål om nødvendigheten av å legge administrasjonsbygget i selve Husebyskogen, som er det foretrukne alternativet for Vann- og avløpsetaten. To andre alternativer som har vært vurdert er på Statnett-tomten og på «hundejordet» mot Sørkedalsveien.
Les også: Slik blir det enorme vannanlegget på Huseby
Lars Hem i Vann- og avløpsetaten (VAV) kunne fortelle at Husebyskogen ble foretrukket på grunn av praktiske og sikkerhetsmessige forhold, med beliggenhet rett over vannbehandlingsanlegget. Flere i salen mente at det måtte være tekniske løsninger som kunne bidra til at administrasjonsbygget kunne etableres et annet sted, som for eksempel Statnett-tomten. Hem repliserte at det ville bli altfor dyrt.
Ingen erstatningsarealer
Flere påpekte at etter ambassadevedtaket i bystyret, med beslaglegging av 40 mål av Husebyskogen til ambassadetomt, skulle resten av Husebyskogen «fredes» uten flere inngrep. Representanter fra Husebyåsen vel viste til at et administrasjonsbygg med tilførselsvei og portal mot Sørkedalsveien ville medføre et beslag på rundt 13 mål av friområdet. Dette ville få ulike konsekvenser med hensyn til ferdselslinjer gjennom Husebyskogen, omlegging av lysløype og ikke minst hvor skulle VAV finne erstatningsarealer i et område hvor det ikke er mulig å finne erstatningsarealer? Og hva med bueskytterbanen, som vil bli berørt av administrasjonsbygget.
VAV har pekt på at de vil anlegge er 7-erbane ved siden av dagens 7-erbane bak FO-bygget, som kompensasjon for administrasjonsbygget. Dette området har Forsvarsbygg allerede opparbeidet i henhold til rekkefølgebestemmelsene i ambassadevedtaket, som et kompensatorisk tiltak. Det betyr at det i prinsippet ikke er mulig å kompensere på et område som allerede er ferdig kompensert. I tillegg kommer altså arealet ut mot Sørkedalsveien. På direkte spørsmål om hvor VAV ville finne erstatningsarealer, svarte Hem: Jeg vet ikke.
Rammer jordvarmebrønner
En representant fra Plan- og bygningsetaten antydet at frigjøring av restriksjoner knyttet til drikkevannskilder i marka kunne være en form for kompensasjon, når det nye vannbehandlingsanlegget er i drift.
Rømningstunnelen som skal anlegges ved Makrellbekken, nederst i Skuldbakken, skapte også debatt. De nærmeste naboene vil bli berørt av riggområdet her og hva skjer med barnas skileikområde i anleggsperioden?
I forbindelse med vannforsyningstunnelene inn mot Husebyskogen og ut av Husebyskogen vil det bli etablert en 200 meter bred hensyns/sikkerhetssone. Årsaken er av sikkerhetsmessige grunner, hvor ingen skal vite nøyaktig hvor vannforsyningsnettet går. Flere som har etablert jordvarmebrønner vil bli berørt. Hem opplyste at disse vil bli erstattet med alternativ oppvarming i anleggsperioden, før de eventuelt blir reetablert. Det vil ikke bli gitt tillatelse til å etablere jordvarmebrønner innenfor hensynssonen under anleggsperioden.
Mye større enn Telenor Arena
Det virket som flere på møtet ikke var helt klar over dimensjonene på anlegget som skal ligge under Husebyskogen. Akersposten ville at Hem skulle si noe om størrelsen, som Akersposten tidligere har antydet blir like stort som Telenor Arena.
- Det blir mye større enn Telenor Arena, repliserte Hem.
Det betyr at dette prosjektet med sine dimensjoner er noe av det mest utfordrende og største som er gjort i Oslo-området.
Mye ubesvart
Oppsummert er det mange ubesvarte spørsmål knyttet til det planlagte anlegget, som ifølge planen skal ha en anleggsperiode 2021 – 2027, med totalt fire anleggsplasser. Konsekvensene for nærmiljøet er lite kjent så langt. Dette kom frem i den rekke av kritiske spørsmål som ble stilt fra salen. Trafikk og støy knyttet til dette, i så mange år, er det vanskelig å vite noe om. Sprengningsarbeider knyttet til den enorme massen av stein som skal ut, vil helt åpenbart bli en påkjenning for nærmiljøet. Det er et ønske om en bedre orientering med hensyn til hvilke konsekvenser som er knyttet til de ulike deler av anleggsarbeidene i anleggsperioden. Tiden er knapp, da VAV håper at planen vil bli politisk behandlet allerede før sommeren.
Les også: