Akersposten

Mutert virus påvist på Smestadhjemmet

Tirsdag er det påvist tilfelle av mutert korona-virus på Smestadhjemmet.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 26.01.2021 kl 15:19

SMESTAD: Sykehjemsetaten ba 22. januar Folkehelseinstituttet (FHI) om å analysere ti covid-19 positive prøvesvar fra Smestadhjemmet. Prøvene var tatt i løpet av januar. Svar som kom i dag viser at syv av prøvene har den engelske covid-19 mutasjonen.

Det skriver Sykehjemsetaten i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

– Vi ba fredag om at prøver fra Smestadhjemmet skulle analyseres for den engelske mutasjonen. Den dagen ble vi ble kjent med at en covid-19 syk medarbeider har en direkte link inn mot utbruddet som pågår i Nordre Follo. Medarbeideren testet positivt for covid-19 den 6. januar. I etterkant har fem beboere og to andre medarbeidere testet positivt for covid-19 på samme avdeling. Vi har fått bekreftet mutert virus på syv av de smittede, men antar nå at alle åtte ble smittet med det muterte viruset. Det tyder ikke på at det er spredning til andre beboere eller medarbeidere utover den ene avdelingen, sier etatsdirektør Helge Jagmann i Sykehjemsetaten

Det ble innført omfattende smitteverntiltak umiddelbart og det er gjennomført mer enn 1 500 tester på Smestadhjemmet siden 6. januar. Det ser ut til at man har klart å stoppe videre spredning av viruset. I dette utbruddet har fem beboere og tre medarbeidere på en avdeling har blitt covid-19 syke. En covid-19 syk beboer døde 23. januar, tre beboere er fortsatt smittet og en beboer er friskmeldt. To medarbeidere er fortsatt syke og en medarbeider er friskmeldt.

Det har også vært smitte hos tre medarbeidere på andre avdelinger. Smitten settes ikke i sammenheng med den engelske mutasjonen. Det har ikke vært kontakt på tvers og et analysesvar fra FHI viser positiv covid-19, men at det ikke er denne mutasjonen. 20 beboere i avdelingen er ferdig med sin nærkontaktkarantene i dag.

– I begynnelsen av januar så vi eksempler på at smitten spredte seg raskere inne på sykehjemmene enn tidligere i pandemien. Vi har derfor siden årsskiftet tatt høyde for at vi kan ha fått covid-19 mutasjonen inn på våre sykehjem. Vi har sendt prøver til FHI allerede fra 4. januar for fire sykehjem og har iverksatt en rekke tiltak for å stoppe smitteutbrudd. Svarene vi har mottatt tyder nå på at det ikke er utbrudd som følge av det muterte viruset på hverken Uranienborghjemmet eller Solvang helsehus. De sykehjemmene det er sendt i prøver fra tidligere i januar og vi ikke har mottatt svar på, nærmer seg friskmeldelse fra utbruddet som startet i begynnelsen av januar, sier Jagmann

Alle medarbeidere og alle beboere testes i flere runder for å avdekke all smitte når det er en uoversiktlig smittesituasjon. Det settes inn mye ressurser på smittesporing og alle nærkontakter blir sendt i karantene for å unngå spredning. Mange medarbeidere testes av sykehjemmene og etaten har i tillegg fått bistand fra Oslo kommunes testbusser for å masseteste, både på sykehjem med kjent smitte og på sykehjem uten kjent smitte. Det er satt inn ekstra ressurser på renhold og alle medarbeidere med pasientkontakt bruker både munnbind og visir.

Sykehjem og helsehus er stengt for besøkende til og med 31. januar. Det gjøres unntak for besøk til beboere som er i siste fase av livet. Alle besøkende bør framlegge negativ covid-19 test som ikke er eldre enn 72 timer. 75 medarbeidere på sykehjemmene som bor i Nordre Follo har fått beskjed om å bli hjemme og bidra med arbeidsoppgaver hjemmefra til og med 31. januar.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...