ANNONSE
Annonse
Akersposten

«Mordene i Kongo»

Teknisk suverent krim-drama som underholder mer enn det opplyser.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 26.10.2018 kl 10:40

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Filmfrosk

Akersposten og Filmfrosk gir deg anmeldelser av de store filmene på kino denne høsten.

Filmfrosk har ellers en Youtube-konto der han anmelder filmer på løpende bånd. Vi kan røpe at mannen egentlig heter Sondre Strøm Linde og bor på Makrellbekken. Red.

To norske eventyrere, Tjostolv Moland og Joshua French, blir beskyldt for å ha drept sin innleide sjåfør under et mystisk oppdrag i Afrika. De ender opp i fengsel i Kongo, med et langt diplomatisk mareritt foran seg.

Mordene i Kongo er regissert av Marius Holst, med manus skrevet av Stephen Uhlander. I rollen som Joshua French finner vi Aksel Hennie, mens Tjostolv Moland spilles av Tobias Santelmann. I mindre roller: Ine Jansen, Dennis Storhøi, Tone Danielsen, Anthony Oseyemi og Hakeem Kae-Kazim.

Mordene i Kongo hopper frem og tilbake i tid. De forskjellige tidsperiodene er markert ved hovedpersonenes skiftende utseende, slik at det ikke skal bli forvirrende. Det fungerer ganske godt. Alle som har sett virkelighetens Tjostolv Moland og Joshua French burde ikke ha noen problemer med å kjenne igjen filmens hovedkarakterer. Aksel Hennie har endret seg mest for rollen ved å gå drastisk ned i vekt, bruke botox og til og med forandre på tennene. I USA har det de siste årene blitt mer utbredt blant skuespillere å gjøre store fysiske forandringer for filmroller, men det er vel første gang vi ser det i en slik grad her i Norge.

Skuespillet er vanntett fra alle parter, men det er hovedpersonene som utmerker seg. De spiller godt og naturlig – ingen teatralske leveranser her i fengselsgården. Det er tydelig at livet i fangenskap tæret mer på Moland enn French, noe Santelmann takler utmerket. Det er Tone Danielsen som spiller moren til Joshua French. Hun er lite med, men gjør seg bemerket med subtilt skuespill av høy klasse.

Med et budsjett på rundt 50 millioner kroner er det lov å forvente en viss audiovisuell kvalitet, og her innfrir filmen til de grader. Hadde det ikke vært for all norsken som snakkes, kunne dette vært en Hollywood-produksjon. Alle filmens tekniske aspekter er marinert i kvalitet.

Klipping, kameraføring, lyddesign, musikk, bruk av forsterkende effekter som sakte film – det hele er rett og slett en fryd.

Mordene i Kongo bikker såvidt to timer, men innfører nye elementer underveis i historien slik at det holder seg interessant. Filmen er til tider både spennende, provoserende og fascinerende. Siden historien som fortelles er såpass vag, fungerer den nok bedre som underholdning, enn som dokumentasjon. Men så fungerer den jaggu bra som underholdning óg.

Terningkast: 5
Premiere: Fredag 25. oktober

Filmfrosk

Flere filmer anmeldt av Filmfrosk:

"Kutoppen"

"First Man"

"En affære"
"Battle"

"Når Jeg Faller"


"The Predator"

"Amatører"

"Skjelvet"

"The spy who dumped me"

"De utrolige 2"

"Karsten og Petra på skattejakt"

"Mission Impossible: Fallout"

Følg Akersposten på Facebook