Akersposten

«#Montebello, kom hit til #Tøyen og prøv å svelg ned fremmedfrykten med en kopp kaffe med oss»

TWITTER-TEMA: Montebello og Oslo vest er ekstra i vinden i sosiale medier om dagen. Foto: SKJERMDUMP: Twitter

Det verbale skytset mot hovedstadens vestkant er intensivert i sosiale medier. Fra tilfluktsrommene forsøker lokalbefolkningen å forklare fordommene.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 29.04.2016 kl 19:43

ULLERN: I løpet av de siste ukene har Akersposten.no presentert sosiale medier-vinnere, som har til felles at de har harselert med innbyggerne i oslo vest.

Tirsdag viste NRK Brennpunkt et opptak i beste sendetid, som ifølge denne nettavisens redaksjonssjef, Vidar Bakken, angivelig fikk mange fra Montebello til å sette kaffen i halsen – og ikke champagnen, som KLM-karakteren Jacob Winche-Lanche kanskje ville ha sagt.

«Har NRK problemer med å skille fiksjon fra virkelighet? Etter å ha sett Brennpunkt, må vel de fleste tro at disse blærete Oslo vest-folkene er noen smålige rasister», skriver Bakken.

Leder av bydelsutvalget i Bydel Ullern, Carl Oscar Pedersen (H), sier til Akersposten.no at det aktuelle programmet dessuten mobber et helt boligområde, og fyrer opp under mytene om Montebello.

Lokalbefolkningens synspunkter

Så hvordan ser egentlig menn og kvinner i gaten(e) på hovedstadens vestkant på tematikken? Vi tok turen til Oslo vests mest populære kjøpesenter, CCVest på Lilleaker, for å høre deres syn på fordommene som ofte møter vestkantfolk.

– Fordommene her er kanskje at folk er litt mer fine på det, som fiffen. Det er jo forskjell på folk: Folk inne i byen er gjerne lettere å komme overens med, mens her er de kanskje litt mer bevisst på hva de vil ha. Vestkantfolk forventer en litt annen service enn i sentrum. Da blir det til at vi må yte ekstra, sier Maren (28) som jobber i en av klesbutikkene på CCVest.

LES OGSÅ: «Vet egentlig folk hvor vanskelig livet kan være som rikmann?»

Hun understreker imidlertid at det i hennes øyne ikke finnes noe negativt knyttet til de handlende i butikkene.

– Det kommer helt an på hva du selv ønsker. Vil du ha storbyen, finner du den. Søker du deg litt vekk, er dette riktig sted, forteller Maren.

Venninnene Julie (19) og Ingrid (19), som er født og oppvokst på vestkanten, legger ikke skjul på at det eksisterer en del stigmatisering i Akerspostens nedslagsfelt.

– Det er mange fordommer, som for eksempel at «alle» er snobber og bruker merkeklær, i tillegg til å være opptatt av hvordan de ser ut, sier duoen, som særlig har erfart dette presset i skolesammenheng.

– Spesiell russehøytid

Russefeiringen ble ifølge jentene en «høytid» med bismak.

– Fokuset er at det skal brukes mye penger, og at vi skal være med på alt. Da får andre også inntrykk av at det er mye penger involvert, utdyper de når de blir bedt om å forklare hva de tror er bakgrunnen for fordommene.

– Noen har masse penger, og det driver mange andre til å måtte være med på det samme, sier jentene, som definitivt legger mindre merke til det aktuelle presset etter fullført skolegang.

– Heller ikke vestkanten er feilfri

Men også folk fra Oslo vest er preget av fordommer, skal vi tro Rikke (23).

– Det er visse ting vi fortjener kritikk for, men ikke alle fordommer stemmer. De er i seg selv kanskje ikke så spennende, heller. Snarere opplever vi at folk fra Oslo vest har fordommer mot folk fra Bærum, sier den unge kvinnen fra Oslos nabokommune.

Jon Håvard (73), som har vært bosatt på vestkanten hele livet, understreker at fordommene i sosiale medier ofte stammer fra gamle, forutinntatte holdninger.

– Disse går på at folk tror det kun er de rike som bor her i vest, også holder arbeiderklassen til på østkanten. Det skillet henger kanskje fremdeles i, sier 73-åringen som stortrives i området.

Verbal kanonade på Twitter

Vi har tatt en rask titt på hva som rører seg på Twitter, når det gjelder stigmatiseringen av Oslo vest. I sosiale medier hagler det nemlig med seriøse, så vel som humoristiske, kommentarer:

«Det verste med å være på toppen av næringskjeden er at man bare kan sparke nedover».

«Det verste med kollektivtransport er at den ikke gjør forskjell på folk. Hvor er business class?!»

«Hvis du også hater når den nye Barbour-jakken lager flekker på Mulberryen #vestkantproblem.»

«Hvor mange foreldre må til for å hente et barn på SFO? Svar: Ingen. Vi har au pairer for sånt».
«De som sier lykke ikke kan kjøpes for penger, vet ikke hvor de skal handle. #CcVest.»

«Hørt på Oslo Vest: Jeg som «dysletiker … Når jeg skal si yacht staver jeg seilskute. #oslovest».

«OsloØst: kidsa går til butikken for å kjøpe godis. OsloVest: Kidsa kjører onewheel segway for å kjøpe godis».

Og noen til ...

«På Oslo vest heter avdelingene i barnehagene St.Moritz, Panama, Davos og Seychellene».

«Gikk akkurat forbi en tigger på Skøyen som satt og snakket i mobiltelefon, classy! #Oslovest»

«#brennpunkt chill #Montebello: kom hit til #Tøyen prøv å svelg ned fremmedfrykten med en kopp kaffe med oss- dere kommer nok herifra i live»

«Heisann, Montebello! La oss håpe verdien på boligene på #Montebello synker kraftig etter de råtne holdningene de viste på #brennpunkt i dag»

«Når det ikke ble mottak på #montebello sier han gæmlisen "Vi går en lys fremtid i møte". Spør folk på flukt om de er enige #brennpunkt»

«Er det noen som har godt av litt kulturell input er det vel #Montebello»

«Brennpunkt #Nrk Ikke i mitt nabolag. #Montebello intoleransens ansikt. Menneskene i dette nabolaget er en skam for humanismen.»

«Mitt nye mål med livet er å bo på #Montebello! #brennpunkt #mennsompusher50»

LES OGSÅ: «Pappa kjørte meg til skolen i Audi'en, sykt flaut. Audi'en liksom»

LES OGSÅ: «Startet med to tomme hender og skarve 150 millioner kroner»

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Flere nyheter på Akersposten.no:

Med hjertet i halsen på skolevei på Vinderen

Gir blanke i russeknuter – ruller heller med foreldrene

Foreldrenes gave til vennskap på Bestum skole
Ullerntunet: – Hva var det vi sa?

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...