ANNONSE
Annonse
Akersposten

– Mobiltelefonen kan sluke deg!

Mobiltelefonen kan godt være litt lukket i sommer! Familievernet gir deg tipsene for en bedre ferie. Illustrasjonsfoto: Fredrik Eckhoff

Etter sommerferien opplever familievernkontorene økt trykk og flere henvendelser fra par som sliter. Familievernet gir deg her tips og råd til hvordan dere unngår feriekranglingen, og får en ferie som innfrir til forventningene.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 04.07.2016 kl 14:29

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Atikkelen er skrevet av Familievernet i Barne-, ungdoms- og familieetaten. Vi gjengir den i sin helhet, for her er det mange gode tips før ferien.

Red.

Parforholdet er for mange en salderingspost, og når ferien kommer skal vi endelig ha tid og energi til å dyrke parforholdet. Det er ofte lettere sagt enn gjort. Familievernet kjenner godt til historiene om ferieforventningene som ikke ble innfridd: om ferien som endte i krangel og om parforholdet som, nok en gang, ble nedprioritert. Hvordan sikrer dere egentlig at sommerens familieferie lever opp til forventningene, og blir en ferie fri for krangling og konflikter?

– Det viktigste rådet for alle som skal på ferie med andre, enten det er kjernefamilien, storfamilien eller venner som reiser sammen, er at dere snakker sammen på forhånd og avklarer forventninger og drømmer. Sett av en del tid i forkant av ferien, slik at dere er i god trening. Husk at det ofte kan være nok med bare litt mer berøring, flere komplimenter og litt brudd i inngrodde rutiner. Lytt til partneren din sine invitasjoner og bekreft hvor viktig partneren din er for deg, sier Synne Engh-Hellesvik, psykologspesialist og avdelingsdirektør i Barne, ungdoms- og familieetaten (Bufetat), region øst.

Familievernet i Bufetat, region øst, råder ferieklare nordmenn til å tenke gjennom og snakke med hverandre om følgende før ferien:

• Snakk om forventninger og drømmer i forkant. Kanskje dere skal avtale en date før ferien hvor dette kan være tema?

• Det er viktig å si hva du ønsker og ikke ønsker, det forebygger brutte forventninger.

• Lag realistiske planer for parforholdet i ferien: Tilpasset barn, svigerforeldre og andre dere reiser sammen med.

• Ta opp vanskelige tema som ligger og ulmer før dere reiser på ferie.

• Hvor mye skal vi være sammen? Kan vi gjøre ting hver for oss?

• Hvordan skal vi dele det økonomiske? Hvilket nivå legger vi ferien på økonomisk?

• Lag en arbeidsfordeling knyttet til mat/ rydding om dere bor sammen over tid.

• Hvordan skal vi si i fra til hverandre om at ting ikke fungerer?

• Snakk om bruk av alkohol i forkant og avklar et forbruk både foreldre og barn, men også de voksne seg i mellom, kan ha det trygt og hyggelig med.

• Mobiltelefonen kan sluke deg. Du må ikke oppdatere Facebook, Instagram og Twitter hele tiden. Vær frakobla mobiltelefonen og Ipaden – og heller påkobla hverandre.

• Si ifra på en ordentlig måte. Snakk for deg selv og vær tydelig på det som er viktig for deg. Lytt til hverandre og anstreng deg for å forsøke å imøtekomme ønsker som er spesielt viktige for partneren din. De fleste krangler handler om bagateller. Når valget står mellom å ha rett eller være lykkelig, så anbefales det siste.

Hva er familievernet?

Familievernet er et tilbud til mennesker med ulike typer samlivs- og relasjonsproblemer. De fleste kommer til familievernkontoret for rådgivning og samtaler om hverdagsproblemer.

Familievernkontorene gir veiledning og råd for å håndtere og bearbeide ulike typer utfordringer og kriser i familien, utfører lovpålagt mekling ved samlivsbrudd og driver utadrettet forebyggende virksomhet. Familievernets tilbud er gratis og henvisning er ikke nødvendig. På kontorene arbeider blant annet psykologer og sosionomer med videreutdanning i familieterapi.

Familievernet, Bufetat

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!