Akersposten

– Mobiltelefonen kan sluke deg!

Mobiltelefonen kan godt være litt lukket i sommer! Familievernet gir deg tipsene for en bedre ferie. Illustrasjonsfoto: Fredrik Eckhoff

Etter sommerferien opplever familievernkontorene økt trykk og flere henvendelser fra par som sliter. Familievernet gir deg her tips og råd til hvordan dere unngår feriekranglingen, og får en ferie som innfrir til forventningene.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 04.07.2016 kl 14:29

Atikkelen er skrevet av Familievernet i Barne-, ungdoms- og familieetaten. Vi gjengir den i sin helhet, for her er det mange gode tips før ferien.

Red.

Parforholdet er for mange en salderingspost, og når ferien kommer skal vi endelig ha tid og energi til å dyrke parforholdet. Det er ofte lettere sagt enn gjort. Familievernet kjenner godt til historiene om ferieforventningene som ikke ble innfridd: om ferien som endte i krangel og om parforholdet som, nok en gang, ble nedprioritert. Hvordan sikrer dere egentlig at sommerens familieferie lever opp til forventningene, og blir en ferie fri for krangling og konflikter?

– Det viktigste rådet for alle som skal på ferie med andre, enten det er kjernefamilien, storfamilien eller venner som reiser sammen, er at dere snakker sammen på forhånd og avklarer forventninger og drømmer. Sett av en del tid i forkant av ferien, slik at dere er i god trening. Husk at det ofte kan være nok med bare litt mer berøring, flere komplimenter og litt brudd i inngrodde rutiner. Lytt til partneren din sine invitasjoner og bekreft hvor viktig partneren din er for deg, sier Synne Engh-Hellesvik, psykologspesialist og avdelingsdirektør i Barne, ungdoms- og familieetaten (Bufetat), region øst.

Familievernet i Bufetat, region øst, råder ferieklare nordmenn til å tenke gjennom og snakke med hverandre om følgende før ferien:

• Snakk om forventninger og drømmer i forkant. Kanskje dere skal avtale en date før ferien hvor dette kan være tema?

• Det er viktig å si hva du ønsker og ikke ønsker, det forebygger brutte forventninger.

• Lag realistiske planer for parforholdet i ferien: Tilpasset barn, svigerforeldre og andre dere reiser sammen med.

• Ta opp vanskelige tema som ligger og ulmer før dere reiser på ferie.

• Hvor mye skal vi være sammen? Kan vi gjøre ting hver for oss?

• Hvordan skal vi dele det økonomiske? Hvilket nivå legger vi ferien på økonomisk?

• Lag en arbeidsfordeling knyttet til mat/ rydding om dere bor sammen over tid.

• Hvordan skal vi si i fra til hverandre om at ting ikke fungerer?

• Snakk om bruk av alkohol i forkant og avklar et forbruk både foreldre og barn, men også de voksne seg i mellom, kan ha det trygt og hyggelig med.

• Mobiltelefonen kan sluke deg. Du må ikke oppdatere Facebook, Instagram og Twitter hele tiden. Vær frakobla mobiltelefonen og Ipaden – og heller påkobla hverandre.

• Si ifra på en ordentlig måte. Snakk for deg selv og vær tydelig på det som er viktig for deg. Lytt til hverandre og anstreng deg for å forsøke å imøtekomme ønsker som er spesielt viktige for partneren din. De fleste krangler handler om bagateller. Når valget står mellom å ha rett eller være lykkelig, så anbefales det siste.

Hva er familievernet?

Familievernet er et tilbud til mennesker med ulike typer samlivs- og relasjonsproblemer. De fleste kommer til familievernkontoret for rådgivning og samtaler om hverdagsproblemer.

Familievernkontorene gir veiledning og råd for å håndtere og bearbeide ulike typer utfordringer og kriser i familien, utfører lovpålagt mekling ved samlivsbrudd og driver utadrettet forebyggende virksomhet. Familievernets tilbud er gratis og henvisning er ikke nødvendig. På kontorene arbeider blant annet psykologer og sosionomer med videreutdanning i familieterapi.

Familievernet, Bufetat

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...